Excel

Witam!
Mam problem z xls mianowicie mam skoroszyt o nazwie "raport" w nim kilka arkuszy w kaźdym jest tabela lub dwie w ostatnim jest podsumowanie za pomocą tabeli przestawnej.
Teraz mam problem aby przezucic dane z arkuszy do innego skoroszytu tak aby wpadały jedna pod druga ale z najlepiej aby dane z kazdego arkusza były w osobnych kolumnach (np. z arkusza1 do kl\olumn A,B,C.., z drugiego F,G,h..)
Czy moge to zrobić jakoś sprytnie bez uźycia makra??
Dzieki za kaźdą podpowieć!!!

Odpowiedzi: 7

sparky chętnie wyśle ale nie moge dodać załącznika, chyba źe podasz meila
Damian_
Dodano
25.04.2006 09:07:50
MS Query? Hmm – nie bardzo...
Chetnie przyjrze sie temu plikowi bo jednak trudno mi to sobie wyobrazic :)
Przyslij mi na maila jesli to jeszcze aktualne (i w mailu opisz jeszcze raz konkretnie co i gdzie ma byc) – postaram sie znalezc chwilke i pomoc.
sparky
Dodano
24.04.2006 19:00:17
a czy dobrym rozwiązaniem byłoby uźycie Microsoftu Query??
Damian_
Dodano
24.04.2006 11:53:59
Sparky tak jak mówisz ciag dalszy moich zmagań. Ale ostatnio aź tak cięzko nie było;), tabele przestawne juź opanowałem i dobrze mi to idzie!!!:)
Juz tłumacze jasniej, mam plik "raport zmianowy" ,mam w nim 11 arkuszy np. wysyłki, storno, bloki, ruchy międzymagazynowe i to jest raport do uzupełniania przez pracowników. Ale np ark. wysyłki ma 11 "tabel" bo kaźdy odbiorca ma swoją specyfike, ruchu m–m mają dwie tabele przywóz, wywóz to tak dla rozjaśnienia jak to wygląda. Teraz tworze raport dla tego co jest wyźej:p
Część mam juź zrobioną ale to są dane z systemu np.zapas.
I teraz potrzebuje te dane z "raportu zmianowego' np=>wysyłki–Gdzie–ile (w rozbiciu na palety,szt)–data. I tak z kaźdym arkuszem.
Z tym ze kolumny obok siebie to miałe na myśli np=>
wysyłki–USA–ile–data =>w kolumnach A,B,C
następnie kolumna wolna i
wysyłki–RUS–ile–data =>w kolumnach E,F,G
tak zeby nie musiał rozbijać jednego arkusza z "RZ" na 11 nowych.
Chyba troche jaśniej napisałem, jak nie to pytajcie.
Pozdrawiam.
Damian_
Dodano
21.04.2006 09:11:36
ohcyR:
Makro musi być

Tego jeszcze nie mozesz wiedziec bo...
ohcyR:
ale trzeba więcej szczegółw.

:) :) :)
Moze chodzi o cos czego oboje jeszcze nie rozumiemy, o cos banalnego?

Ostatnio tez ciezko bylo, ale rozwiazac problem sie udalo (jak sie domyslam to ciag dalszy dzialan z tamtym plikiem...)
sparky
Dodano
21.04.2006 01:43:33
Witam.
Ktoś tu się naczytał Harrego Pottera :oops:
sprytnie bez uźycia makra

Automagicznie??

Sorry za sarkazm.
Bez makra raczej tego nie nie zrobisz chyba, źe za pomocą prościutkich, stałych odwołań typu:
A1 =ark1!A1
B1 =ark1!B1
...
F1 =ark2!A1
... fakt, bez sensu. Makro musi być, ale trzeba więcej szczegółw.
ohcyR
Dodano
21.04.2006 01:31:23
nie bardzo rozumiem...
"najlepiej aby dane z kazdego arkusza były w osobnych kolumnach" – tak po prostu obok siebie te kolumny maja byc? a czy jest jakies wspolne pole (kolumna) ktore je laczy (tzw klucz)?
no bo z tego opisu to ja zrozumialem tyle, ze kazda z tabel zaznaczasz, i wklejasz do nowego skoroszytu ctrl–c/ctrl–v obok siebie... bez sensu.
sparky
Dodano
21.04.2006 01:19:22
Damian_
Dodano:
20.04.2006 20:02:42
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1