Excel-VBA: Przenoszenie zaznaczenia do konkretnej komórki po wpisaniu danych oraz ich weryfikac

Witam serdecznie Mam taki problem. Chciałbym aby po wpisaniu danych do komórki zaznaczenie przeskakiwało do jakiejś innej (a nie do znajdującej się o jedno pole niżej). Poza tym dobrze byłoby aby makro weryfikowało wartości. Stworzyłem następujące proste makro: [code]Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range) Komorka = "A2" Min = -1 Max = 301 If Not Intersect(Target, Range(Komorka)) Is Nothing Then If Target.Value > Min And Target.Value < Max Then Range("B2").Select Else: MsgBox "Wprowadź poprawną wartość" Range(Komorka).Select End If End If End Sub[/code] Jednak pojawił się problem z jego długością. Musiałem powtórzyć ten zapis kilkadziesiąt razy i okazało się że "Procedure too large". Tak więc bardzo proszę o radę jak można rozbić ten skrypt na mniejsze części, tak aby wartości maksymalne i minimalne, początkowa i docelowa komórka mogłyby być indywidualnie ustawiane. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Odpowiedzi: 3

W takim razie nie widzę innej możliwości jak stworzenie tabeli (np. w arkuszu ukrytym) z 4 kolumnami: adres źródło, adres cel, wartość min i max. Makro powinno wyszukać w tabeli adres aktywnej komórki i o ile go znajdzie sprawdzić warunki i przejść do komórki docelowej. Pozdrawiam
Trebor
Dodano
23.12.2007 10:24:28
Witam ponownie, przepraszam że tak późno ale w weekend netu nie mam :-( Co do wartości początkowych i docelowych oraz wartości min i max to mają być ustalana dla każdej komórki oddzielnie (a będzie ich kilkadziesiąt a może kilkaset), stąd właśnie pojawił się problem z długością kodu. Trzeba będzie chyba rozbijać na pojedyncze procedury. Więc może jakaś propozycja?? Pozdrawiam
sooundy
Dodano
17.12.2007 09:36:26
Podaj jakie komórki początkowe i docelowe oraz jakie wartości min i max dla nich, przewidujesz w swoim kodzie. Pozdrawiam
Trebor
Dodano
14.12.2007 18:32:18
sooundy
Dodano:
14.12.2007 15:12:03
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1