Excel – Usuwanie podwojnych wartosci w komorce ?
Witam,
Mam pytanie, czy da rade za pomoca formuly ewentualnie innym sposobem usuniecie z komorki powtorzonych wartosci np.:
"dom, kot, pies, dom, mama, pies, tata"
zeby wynik formuly byl jak ponizej:
"dom, kot, pies, mama, tata"
Pozdrawiam
Mam pytanie, czy da rade za pomoca formuly ewentualnie innym sposobem usuniecie z komorki powtorzonych wartosci np.:
"dom, kot, pies, dom, mama, pies, tata"
zeby wynik formuly byl jak ponizej:
"dom, kot, pies, mama, tata"
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 8
wszystko gra :D
jestes wielki :!:
jestes wielki :!:
Witaj ponownie.
Napisaleś w pierwszej wypowiedzi, źe potrzebujesz formuły.
Czyli np. w A1 masz tekst dom, kot, pies, dom, mama, pies, tata
do A2 wpisujesz formułę =UniqList( A1)
i wyświetli sie w niej dom,kot,pies,mama,tata
Czyli, tak jak wyźej pisałem, funkcji uźywasz jak zwykłej funkcji excela.
Napisaleś w pierwszej wypowiedzi, źe potrzebujesz formuły.
Czyli np. w A1 masz tekst dom, kot, pies, dom, mama, pies, tata
do A2 wpisujesz formułę =UniqList( A1)
i wyświetli sie w niej dom,kot,pies,mama,tata
Czyli, tak jak wyźej pisałem, funkcji uźywasz jak zwykłej funkcji excela.
jeszcze raz dziekowa,
Mam jeszcze jedno pytanko, czy da rade zrobic tak, zeby slowa byly dodawane do komorki a nie na wyskakujacym okienku:)
Mam jeszcze jedno pytanko, czy da rade zrobic tak, zeby slowa byly dodawane do komorki a nie na wyskakujacym okienku:)
Witaj.
Wyrzuć wszystko z modułu (ewentualnie Option Explicit moźe pozostać) i wklej tam moją funkcję.
Funkcji uźywaj w arkuszu. Uruchamianie jej (F5) w edytorze nie ma sensu; funkcja się nie uruchomi.
EDIT
Funkcję moźesz testowac w edytorze przy pmocy makra:
Wyrzuć wszystko z modułu (ewentualnie Option Explicit moźe pozostać) i wklej tam moją funkcję.
Funkcji uźywaj w arkuszu. Uruchamianie jej (F5) w edytorze nie ma sensu; funkcja się nie uruchomi.
EDIT
Funkcję moźesz testowac w edytorze przy pmocy makra:
Sub test()
Dim tekst As String
tekst = "dom, kot, pies, dom, mama, pies, tata"
MsgBox tekst & vbNewLine & UniqList(tekst)
End Sub
Czesc,
Dzieki za porade, ale mam maly problem. Wchodze do Microsoft Visual Basic ( Alt+F11) , nastepnie dodaje nowy modul. Po wcisnieciu Run ( F5 ) tworze nowe makro i wklejam kod. W momencie uruchomienia wyskakuje Compile Error: Expected End Sub, a na koncu kodu znajduje sie End Sub
Co zrobic?
Dzieki za porade, ale mam maly problem. Wchodze do Microsoft Visual Basic ( Alt+F11) , nastepnie dodaje nowy modul. Po wcisnieciu Run ( F5 ) tworze nowe makro i wklejam kod. W momencie uruchomienia wyskakuje Compile Error: Expected End Sub, a na koncu kodu znajduje sie End Sub
Co zrobic?
Witaj.
Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Nie potrafię zrobić tego przy pomocy samych formuł.
Proponuję funkcję uźytkownika.
Kod funkcji naleźy wkopiować w edytorze VBA (Ctrl+F11 otwiera edytor) do modułu ogólnego (module1) tego skoroszytu (lub skoroszytu makr osobistych personal.xls). Moźna ją uźywać jak kaźdą funkcję excela.
Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Nie potrafię zrobić tego przy pomocy samych formuł.
Proponuję funkcję uźytkownika.
Kod funkcji naleźy wkopiować w edytorze VBA (Ctrl+F11 otwiera edytor) do modułu ogólnego (module1) tego skoroszytu (lub skoroszytu makr osobistych personal.xls). Moźna ją uźywać jak kaźdą funkcję excela.
Function UniqList(tekst As String) As String
Dim A, e
Dim zbior As New Collection
Dim i As Integer
Dim w As String
'usuń spacje za separatorem
tekst = WorksheetFunction.Substitute(tekst, ", ", ",")
'wpisz elementy do tablicy
A = Split(tekst, ",", , vbTextCompare)
'utwórz zbiór unikalnych elementów
On Error Resume Next
For i = LBound(A) To UBound(A)
zbior.Add Item:=A(i), key:=A(i)
Next i
On Error GoTo 0
'przepisz zbiór do stringa
w = ""
For Each e In zbior
If w = "" Then
w = e
Else
w = w & ", " & e
End If
Next e
UniqList = w
End Function
Czyli nie ma takiej mozliwosci :cry:
A czy istnieje mozliwosc zrobienia tego przy pomocy formatowania warunkowego, ze np. powtorzone wartosci zostana pogrubione :?:
A czy istnieje mozliwosc zrobienia tego przy pomocy formatowania warunkowego, ze np. powtorzone wartosci zostana pogrubione :?:
:?: :?: :?:
Strona 1 / 1