Excel – Problem – Prosta formula a dzialac nie chce

Opis problemu:

Krok1:
Arkusz1
W kolumnach A i C umieszczam (recznie) przypadkowe liczby (A1:A8;C1:C8 )
Arkusz2
Wyglada tak samo jak Arkusz1

Krok2:
Arkusz1
Zaznaczam obszar (A1:A8 ) oraz przytrzymujac klawisz ctrl zaznaczam (C1:C8 ), w pasku funkcji wpisuje (=) nastepnie klikam na Arkusz2 i w ten sam sposob zaznaczam ten sam obszar, na koncu mnoze wszystko przez 4 i naciskam ctrl+shift+enter, uzyskana formula: (=(Arkusz2!A1:A8;Arkusz2!C1:C8 )*4)

Wynik:
Arkusz1
Kolumna (A1:A8 ) nie ulega zmianie, kolumna (C1:C8 ) wywala (#ARG)

Pytanie:
Co robie zle?, da sie w prosty sposob wykonać taką czynność? Prosze o pomoc.

Odpowiedzi: 6

Zapewne da sie to zrobic za pomoca jakiegos makra ale to juz raczej nie wchodzi w gre gdyz potrzebne jest doisc proste rozwiazanie a po za tym mam o tym blade pojecie ;)

Serdecznie dziekuje za pomoc.
bulaaa
Dodano
13.01.2006 01:36:09
hej.

No tak. :oops: Załoźyłem nieszczęśliwie, źe nie do końca wiesz co robisz. Widzę, źe się myliłem.

IMHO nie rozwiąźesz tego przy pomocy jednej formuły tablicowej umieszczonej w jednej tablicy. To co zaznaczasz, nie jest przecieź tablicą. Tablica to jeden obszar a nie kilka.

pozdrawiam
Rycho
ohcyR
Dodano
13.01.2006 00:47:52
huh nadal sie chyba nie rozumiemy :)

Chodzilo mi o to zeby rozwiazac problem kiedy zaznaczamy jednoczesnie rozne kolumny.

To co napisales oczywiscie tez znakomicie dziala, tak samo dobrze dziala jak robie to tablicowo zaznaczajac jedna kolumne badz tez kilka kolumn obok siebie, nie potrafilem jedynie rozwiazac przypadku w ktorym kolumny nie byly bezposrednio jedna obok drogiej, chciałem jednoczesnie zmienic wartosci w tych roznych kolumnach przez co wydaje mi sie, ze musialem to zrobic tablicowo.

Pozdrawiam ;)
bulaaa
Dodano
13.01.2006 00:01:08
Hej.
To teraz całkowicie mnie zaskoczyłeś. :shock:

Dlaczego nie zastosowaleś najprostrzych, zwykłych formuł? Tablice i formuły tablicowe, to w tym przypadku armata na komara.
Czyli potrzebne jest rozwiązanie banalne.
Wpisz w Arkusz2 do A1 =Arkusz1!A1/3,75
i kopiuj i wklej do zakresu A1:A8 i następnie wklej do zakresu C1:C8

A jeszcze lepiej zastosuj adresowanie bezwzględne i
np. w Arkusz2 do komórki D1 wpisz aktualny kurs
a formuła w A1 =Arkusz1!A1/$D$1
i przekopiuj jw.

Rycho
ohcyR
Dodano
12.01.2006 23:32:14
Właściwie jaką? Co chcesz osiągnąć w taki sposób?

Chcialem pomnozyc rownoczesnie wybrane kolumny przez 4

Przyklad:
Arkusz1 uporzdakowane dane, w kilku oddalonych od siebie kolumnach mam wartosci pieniezne (zl), w Arkuszu2 chcialem miec identyczne dane i zmienic jedynie (zl) na (euro) czyli w tym przypadku podzielic na 3,75

Jesli znasz jakiegolwiek proste rozwiazanie tego problemu bede Ci wdzieczny za pomoc.
bulaaa
Dodano
12.01.2006 21:34:03
Witaj.
Pytanie:
Co robie zle?, da sie w prosty sposob wykonać taką czynność?

Właściwie jaką? Co chcesz osiągnąć w taki sposób?

W taki sposób nie wprowadziasz tablicy do arkusza.
Zakresy tablic w formule są przeglądane wierszami (równocześnie kolumna A i B) a w Twojej formule nie określiłeś działania, jakie ma być wykonywane między komórkami pierwszej i drugiej kolumny.

Rycho
ohcyR
Dodano
12.01.2006 20:30:10
bulaaa
Dodano:
12.01.2006 18:57:46
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1