Excel - może makro

Witam, Czy mógłby ktoś doradzić jaką metodą rozwiązać następujacy problem. Mam 3 arkusze z danymi: technologie, produkty, materiały, w których znajdują się dane słownikowe. Kolejny arkusz to coś jakby formularz, na bazie zdefiniowanej listy i sprawdzania poprawności utworzyłem pole wyboru produktu do którego przypisuję ilość. W arkuszu technologie znajdują się normy (receptury) ile materiałów ma iść na wykonanie 1 szt. Jaką metodą mogę stworzyć podsumowanie wszystkich materiałów zgrupowanych po nazwie materiału dla wszystkich produktów ? Czyli w arkuszu (formualarzu) wybieram: a2 = Rower b2 = 2 szt. a3 = motor b3 = 3 szt. i chciałbym w jakiś sposób teraz wyliczyć że na to wszystko muszę mieć następujące materiały wg arkusza technologia, gdzie jest przypisane że na Rower potrzeba 1 x rama, 1 x kierownica, 2 x koło a2 = Rower b2 = rama c2 = 1 szt. a3 = Rower b3 = kierownica c3 = 1 szt. a4 = Rower b4 = koło c4 = 2 szt. itd... A mi w podsumowaniu pokazuje, że bedę potrzebował 2 ramy, dwie kierownice i 4 koła. Czy ktos ma na to jakiś pomysł ?

Odpowiedzi: 2

No jest niezrozumiale... :) Z tego co jednak rozumiem to wydaje mi sie ze zadnego makra nie trzeba, wystarczy kombinacja funkcji typu WYSZUKAJ.PIONOWO, SUMA.JEZELI itp.
sparky
Dodano
27.07.2007 03:35:38
Może to co napisałem jest niezrozumiałe za bardzo, więc niech ktoś się odezwie to postaram się napisać jaśniej. Może ktoś coś podpowie, nie liczę na gotowe rozwiązanie. Pozdro
bosik4
Dodano
25.07.2007 08:07:07
bosik4
Dodano:
23.07.2007 08:44:26
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1