[excel] Kolorowanie komórek
Witam
Potrzebuje osiągnąć w excelu następujący efekt:
Da rade to jakoś osiągnąć?
UPDATE
Chce osiagnac taki efekt jak ma tabela 2 w pliku z zalacznika, czyli zeby mi automatycznie kolumny z Sobotą i Niedzielą blokowało :)
Jeźeli w zakresie komórek A1;K1 znajduje się wartość "jakis_ciag" to koloruj kolumne z tą wartością na czerwono. Czyli jeśli w zakresie komórek A1;K1 w komórce C1 znajduje się wartość "znak" to koloruj zakres A1;A8 na czerwono.
UPDATE
Chce osiagnac taki efekt jak ma tabela 2 w pliku z zalacznika, czyli zeby mi automatycznie kolumny z Sobotą i Niedzielą blokowało :)
Odpowiedzi: 12
Skoro wszystko jasne, to zamykam.
Witam, mam całkiem podobny problem z Excelem. Również staram się stworzyć prosty grafik. Całość wygląda tak, że w arkuszu będzie wstawionych X dni zależnych od miesiąca oraz Y pracowników. W każdej komórce będzie lista wyboru, z 3 sztywnymi zmianami do wyboru. Problem polega na tym, że nie wiem, jakiej użyć formuły, czy makra, żeby do każdej zmiany był wybierany inny kolor komórki. Przykładowo: zmiana 14 - 22 zielony, 22 - 6 zółty itp. Czy macie jakieś propozycje, jak to rozwiązać?
[quote=@rtur]Witam
UPDATE
Chce osiagnac taki efekt jak ma tabela 2 w pliku z zalacznika, czyli zeby mi automatycznie kolumny z Sobotą i Niedzielą blokowało :)[/quote]
witam
mam podobny problem,
proszę o pomoc
Jeźeli w zakresie komórek A1;K1 znajduje się wartość "jakis_ciag" to koloruj kolumne z tą wartością na czerwono. Czyli jeśli w zakresie komórek A1;K1 w komórce C1 znajduje się wartość "znak" to koloruj zakres A1;A8 na czerwono.
UPDATE
Chce osiagnac taki efekt jak ma tabela 2 w pliku z zalacznika, czyli zeby mi automatycznie kolumny z Sobotą i Niedzielą blokowało :)[/quote]
witam
mam podobny problem,
proszę o pomoc
Dzieki, mialem poodbny problem i juz go rozwiazalem :)
Hej
Z menu excela Format/formatowanie warunkowe
Pozdrawiam
Z menu excela Format/formatowanie warunkowe
Pozdrawiam
Witam!
Mam podobny problem, tylkoz e inne polecenie:
Komórki w kolumnie Oprocentowanie konta zawierające wartości mniejsze niź 10% wyświetl na zielonym tle (zmiana wartości musi automatycznie zmieniać format komórki).
Jak ma brzmiec formula? Wiem ze potrzebna jest do tego potrzebna funkcja JEŻELI, ale nie wiem co dalej. Do tej pory wykombinowalem cos takiego:
=JEŻELI(C2>10%;C2;XXXXX)
W miejscu XXXXX powinno byc wlasnie to o zakolorowaniu.
PS: Sorry za odgrzebywanie starych tematow,a le nie chcialem robic balaganu
Mam podobny problem, tylkoz e inne polecenie:
Komórki w kolumnie Oprocentowanie konta zawierające wartości mniejsze niź 10% wyświetl na zielonym tle (zmiana wartości musi automatycznie zmieniać format komórki).
Jak ma brzmiec formula? Wiem ze potrzebna jest do tego potrzebna funkcja JEŻELI, ale nie wiem co dalej. Do tej pory wykombinowalem cos takiego:
=JEŻELI(C2>10%;C2;XXXXX)
W miejscu XXXXX powinno byc wlasnie to o zakolorowaniu.
PS: Sorry za odgrzebywanie starych tematow,a le nie chcialem robic balaganu
Bingo! Działa tak jak chciałem, nie wiem jak Ci dziękować :)
Jeszcze raz dziękuje za okazaną pomoc.
Jeszcze raz dziękuje za okazaną pomoc.
Zmieniłem makro.
Aby do końca było jasne. Makro działa jeśli w dowolnej komórce wpiszesz duźe N (przy małym nie będzie efektu), podobnie z So. Wymazanie N nie spowoduje usunięcia wypełnienia komórek lub usunięcia blokady. Zakładam, źe automatyczne wypełnianie komórek dniami tygodnia przeprowadzasz w poziomie.
Aby do końca było jasne. Makro działa jeśli w dowolnej komórce wpiszesz duźe N (przy małym nie będzie efektu), podobnie z So. Wymazanie N nie spowoduje usunięcia wypełnienia komórek lub usunięcia blokady. Zakładam, źe automatyczne wypełnianie komórek dniami tygodnia przeprowadzasz w poziomie.
Dziekuje pięknie, działa, ale tak sobie pomyślałem źe jednak lepiej byłoby gdyby to kolorowanie działało takźe na Automatycznie wstawianym 'N', i 'So' tzn źe jak w komórke A1 wstawie Pn i przeciągne to wiadomo źe w dalszych komórkach sie pojawia Wt, Śr, itd... w końcu dotrze teź do 'So' i 'N'. Żeby to działało teź na takie Autouzupełnianie, co i gdzie dopisac do tego makra aby tak działało? i jednak blokada by się przydała na wpisywanie w polach które są pokolorowane.
Ale za to co juź zrobiłeś bardzo Ci dziękuje, naprawde ułatwiłeś mi źycie.
Ale za to co juź zrobiłeś bardzo Ci dziękuje, naprawde ułatwiłeś mi źycie.
Umiem to zrobić tylko w VBA.
Aby sprawdzić efekt musisz zezwolić (odblokować) na działania makra.
W przykładzie nie scalałem komórek ani nie zajmowałem się wielkością czcionek i wyrównaniem.
Aby sprawdzić efekt musisz zezwolić (odblokować) na działania makra.
W przykładzie nie scalałem komórek ani nie zajmowałem się wielkością czcionek i wyrównaniem.
– Moźe niech tylko koloruje i wstawia 'x' w pokolorowanych komórkach.
– Tak po wpisaniu litery 'N' na czerwono, a po wpisaniu 'So' na szaro, ale musi kolorowac pewien zakres tak jak to jest w zalaczniku z poprzedniego posta w Tabeli B
– Tak po wpisaniu litery 'N' na czerwono, a po wpisaniu 'So' na szaro, ale musi kolorowac pewien zakres tak jak to jest w zalaczniku z poprzedniego posta w Tabeli B
Kolumny ma blokować czy kolorować?
Co oznacza automatycznie? Czy po wpisaniu np. duźej litery N w dowolnej komórce?
Pozdrawiam
Co oznacza automatycznie? Czy po wpisaniu np. duźej litery N w dowolnej komórce?
Pozdrawiam
Strona 1 / 1