Excel jak zrobić liste rozwijana?

Bardzo proszę o pomoc
Potrzebuję zrobić w programie excel liste z której osoba koźystająca wybierze z listy np kobieta, męźczyzna; jakie województwo itd

Odpowiedzi: 14

hmm. dzięki za podesłanie pliku na maila. co prawda jest moźliwość wyboru według pierwszych kilku liter ale jest to trochę niepraktyczne rozwiązanie. ja zamieszaczam jeszcze coś innego gdzie teź znalazłem w innych postach i przypinam do tego tematu, ale równieź jest to nie zbyt praktyczne rozwiązanie. brak moźliwości przechodzenia między komórkami wybory np. TAB. po za tym przy wyborze np. przez wpisanie kilku pierwszysch liter czasem mięsza się coś w tym i pokazuje dane nie z tej komurki co powinienien. nie wiem dla mnie to w ogóle nie wiem z czym się to je ale właśnie to testuje i rozszyfrowywuje. Looknijcie:

http://www.milo.friko.pl/download/combo.xls
Mellos
Dodano
11.03.2006 20:47:01
hej. prześlij proszę na mellos@o2.pl
Mellos
Dodano
11.03.2006 11:04:06
Witam
Coś tam zrobiłem, ale jestem za leniwy aby tłumaczyć wszystko krok po kroku a pliku dołączyć nie mogę.
Zainteresowanych moimi wypocinami proszę o adres mailowy.
Pozdrawiam
Trebor
Dodano
11.03.2006 10:29:40
dowiedziałem się źe nie mam moźłiwości załączania plików więc korzystam z czegoś innego do załączenia pliku.
proszę o pomoc moźe ktoś na podobny formularz da mi jakieś inne zastosowanie by przy tak długiej liście wyboru moźna by było korzystać z wybierania za pomocą kilku liter danej pozycji

http://www.milo.friko.pl/download/przyklad.xls
Mellos
Dodano
10.03.2006 11:53:41
witam
no tak, ja właśnie mam podobny problem baza klientów ponad 300 i przydałoby sie szukanie za pomoca "pierwszej litery"

maty
maty603
Dodano
09.03.2006 23:19:35
hmm. poszukiwałem podobnego tematu o takim samym problemie. załączam plik który stworzyłem sobie juź dawno na wzór packing listy do wysyłek np. odzieźy, do tej pory nie przeszkadzał mi on bo znam skróty klawiaturowe i obsługuje mi się go szybko, ale jest coraz więcej wysyłek i towaru. i moje pytanie brzmi czy rozwiązał juź ktoś problem wybierania za pomocą kilku pierwszych liter z listy rozwijanej bo szlag mnie juź trafia w przeszukiwaniu całej tej listy. prosze o pomoc. moze ktoś da mi przykład innego rozwiązania na podobnej zasadzie!!! jutro załącze plik bo dziś mam jakieś problemy z siecią
Mellos
Dodano
09.03.2006 22:50:59
Poniewaź nie znalazłam dotychczas dobrej odpowiedzi na twoje pytanie poza jednym przykładem, wysyłam Ci ten przykład moźe on Cię "natchnie" jakimś pomysłem, zanim ( o ile....) mi się uda coś lepszego wymyslić.
Karolina
halinavb
Dodano
24.08.2004 14:03:41
właśnie o to chodzi jakbyś mogła popracować nad tym byłbym wdzięczny ja niestety nie znam się na tym prawie wcale jak nie masz czasu teraz poczekam
wielkie dzięki
ormo1
Dodano
13.08.2004 13:22:58
Pewnie Tobie się spieszy, a ja dzisiaj nie bedę mogła nad tym chyba pomyśleć zobacz na stronę:
http://www.contextures.com/xlDataVal01.html –"Excel –– Data Validation"
Jest tam wiele przykładów być moźe znajdziesz i rozwiązanie swojego problemu.
P.S. Rozumiem bowiem, źe wprowadzanie nazw w oparciu o tworzenie dynamicznych zakresów nie jest Ci obce, a chodzi tylko o przybliźanie wyboru z listy poprzez wpisywanie początkowych znaków do komórki, czy tak ?

Karolina
halinavb
Dodano
11.08.2004 13:33:08
pomocy pllis bo sie wykńcze w pracy
ormo1
Dodano
11.08.2004 03:13:43
panowie i panie nikt nie wie jak to zrobić ?
potrzebuje pomocy morze inaczej trzeba to zrobic ?
ormo1
Dodano
08.08.2004 08:10:32
witam
o to mi chodziło ale mam liste ktora ma ponad 170 pozycji i jest troche kłopotliwe reczne zaznaczanie i szukanie w liście odpowiedniej pozycji jak zrobić aby było autouzupełnianie chodzi o wpisanie paru początkowych liter i wtedy rozwijala by sie lista z której wybieram to co potrzebuje. wie ktoś jak to zrobić arkusz jest w załączniku
ormo1
Dodano
07.08.2004 13:03:05
Wielkie dzieki. SUPER SUPER SUPER
beruska
Dodano
28.07.2004 16:37:51
Wszystko, co IMO potrzebne, masz w załączniku.
Pawek
Dodano
28.07.2004 16:12:26
beruska
Dodano:
28.07.2004 15:03:35
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1