Excel – hasło

Mam zabezpieczony plik Excela haslem. Osoby nieuprawnione łamią hasło Advanced Password Recowery. Juź ustawiłem hasło nawet przy pomocy nietypowych znaków z alfabetu, ale w/w program tworzy sobie swoje hasło, które okazuje się dobre. Jak ustawić hasło źeby program do łamania haseł go nie przeszedł, albo inny sposób, np. zakładka do haseł nieaktywna.

Odpowiedzi: 8

Moźe w niczym to pomoźe, ale jednak podam... Natknąłem się na to przypadkiem przeglądając pomoc do ExcelaXP

Niektóre systemy ochrony i szyfrowania skoroszytów róźnią się między sobą, zaleźnie od rodzaju języka uźywanego przez system operacyjny, w którym zostały utworzone. Przed otwarciem takiego skoroszytu naleźy go odblokować, wykorzystując system operacyjny uźyty do utworzenia skoroszytu.

Na przykład jeźeli uźywany jest system operacyjny Windows w amerykańskiej wersji językowej i otrzymano chroniony skoroszyt utworzony w systemie Windows w wersji duńskiej, to moźna otworzyć ten skoroszyt wyłącznie po wcześniejszym odblokowaniu go za pomocą duńskiej wersji systemu operacyjnego Windows.

Mowa ponadto o skoroszytach, więc 100% pewności, źe z arkuszami jest tak samo nie ma. To byłby niewygodny sposób i troszkę trudny w uźyciu, ale wydaje mi się, źe jedyny, poniewaź nie doszukałem się moźliwości skuteczniejszej ochrony poszczególnych arkuszy.
Pawek
Dodano
28.07.2004 16:58:58
jest taka mozliwosc hasło z VBS. nie pamietam teraz strony ele jest mozliwosc zabezpieczyc otwarcie dokumentu Excela skryptem Visual Basic.
zaden Ad. Password Recowery go nie chwyci bo skrypt jest schowany wewnatrz Excela nie jest to typowe zabezpieczenie...
jak znajde stronke /link/ to dopisze
andrev123
Dodano
28.07.2004 14:36:43
Soft do kryptografii(jak dobrze rozumiem)zabezpiecza cały plik, a ja chcę zabezpieczć tylko arkusz. To samo propozycja kolegi Pawek. Opcja, którą mi proponuje zabezpiecza cały skoroszyt, (mam Office 10 XP)a ja chce chonić tylko arkusz, ale tak źeby podstawowe operacje na komórkach, takie jak wpisywanie ceny, byly moźliwe.
vtu
Dodano
21.07.2004 20:00:46
Zrób albo tak jak napisał McScr@by, albo jeśli masz jakiegoś nowego Offica (np. XP), to wystarczy, źe zmienisz algorytm kodowania na np. Microsoft Strong Cryptographic Provider z długością klucza ustawioną na 128. Wtedy odzyskanie hasła inną metodą jak brute–force będzie niemoźliwe (ale takźe otworzenie dokumentu w starszych wersjach Excela będzie raczej niemoźliwe – tego akurat nie sprawdziłem, bo nie mam jak). Wtedy ustawienie długiego hasła (10–14) znaków (cyfry, duźe i małe litery, znaki specjalne) da pewność, źe otworzenie dokumentu przez osoby trzecie będzie praktycznie niemoźliwe w domowych warunkach. Liczba moźliwych kombinacji (jeśli osoba postronna wie nic na temat hasła) będzie astronomiczna...
Pawek
Dodano
18.07.2004 14:58:47
vtu:
....Jak ustawić hasło źeby program do łamania haseł go nie przeszedł, albo inny sposób, np. zakładka do haseł nieaktywna.

Skorzystaj z softu do kryptografi.
McScr@by
Dodano
18.07.2004 13:53:07
witam,
próbowałem zrobić dokładnie to co ty , no i okazało się źe z tym samym efektem. Problem polega chyba na tym źe w exelu nie da się zabezpieczyć pliku przed otwarciem (tak jak jest to w WORD). :cry:
mnm
Dodano
16.07.2004 14:02:49
Według propozycji ustawiłem hasło 15 znakowe:
!@#$%,:;0@[}&8D
i program Advanced Office XP Password Recovery 2.40
w ułamku sekundy podstawił mi hasło:
0b1b5b7b1b1b5
którym odbezpieczam plik.
vtu
Dodano
15.07.2004 12:23:35
cześć,
nie wiem jakie hasła próbowałeś wpisywać aby zabezpieczyć swój plik , ale gdybyś wymyślił jakieś 12 lub 15 znakowe z (!@#_09Azq+ spacją itd.), to nie wiem czego musieli by uźywać aby to hasło złamać. praktycznie w jeden dzień jest to nie moźliwe, chyba źe pracują nad tym na 15 maszynach p4 HT połączonych razem ! :)
mnm
Dodano
15.07.2004 11:39:35
vtu
Dodano:
12.07.2004 12:48:32
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1