Excel - 'entery' w ramach jednej komórki
1. Jak sie ich pozbyc hurtowo? (zamien cos na spacja - ale co?)
2. Jak je wstawiac recznie? (pojawiaja sie po skopiowaniu tekstu z innego zrodla)
W wordzie robilo sie o ile pamietam zamiane ^P lub ^I ...
Odpowiedzi: 2
1. chodzi Ci o odczytanie takstu z komórki ale bez enterów
można odczytać kolejno znaki w tekście i sprawdzić jaki mają kod
jeżeli chr(10) wstawia enter to kod znaku 10 będzie oznaczał enter
przykład jak odczytać tekst bez enterów - tan wyświetla w msg boxie ale można to dostosować by wstawiał do komórki:)
Sub makro()
wartość = Cells(4, 7) 'adres komórki z tekstem
dł = Len(wartość)
połączonytekst = ""
For i = 1 To dł
kod = Asc(Mid(wartość, i, 1))
If kod = 10 Then
połączonytekst = połączonytekst & " "
Else
połączonytekst = połączonytekst & Chr(kod)
End If
Next i
MsgBox połączonytekst
End Sub
Też szukałam sposobu na wstawienie "entera" w komórce excela i mogę już pomóc :-)
spróbuj Alt+Enter (ale nie ten alt od polskich znaków ;) ) tzw. "twardy enter" jak doczytałam gdzieś na stronach www.
Pozdrawiam, Eu
<p>Dziekuje za odpowiedzi.</p><p>- juz wiem ze ALT-ENTER wstawia taki koniec wiersz</p><p>- rozwiazalem problem rzeczywiscie dzieki VB i chr(10) - w samym arkuszu chcac pozbyc sie tych enterow wystarczylo Selection.Replace What:=Chr(10), Replacement:=" "</p><p> </p><p>Ciekawosc jednak mnie gryzie - gdybym nie znal VB i owego chr(10) - czy 'recznie' daloby sie tez to zrobic?<br></p>
<P>można spróbować z różnymi funkcjami</P> <P>- usuń.zbędne odstępy() - ale to nie wstawi spacji i nie wiem czy zawsze dobrze zadziała</P> <P>- oczyść() - powinno działać ale też nie wstawi spacji</P> <P>jeżeli występował by tylko jeden enter to można określić jego pozycje i zamienić na spację , ale tu trzeba sprawdzić kod entera (10)</P> <P>jeżeli występuje ich kilka to sprawa trochę się komplikuje</P> <P>i pozostaje ręczne edytowanie komórek</P> <P>Pozdrawiam,</P>