Excel: dwa różne warunki w formule
Witam
Problem jest następujący:
Mam tabelę w excelu z danymi : Nazwisko, imie, dział, data zatrudnienia, ....
Potrzebuję wybrać osobę z podanego działu z najpóźniejszą datą zatrudnienia.
Dane są posortowane datami zatrudnienia.
Trochę już kombinuję i mam lekki młyn.
Napewno jest proste rozwiązanie, liczę na naprowadzenie.
Odpowiedzi: 2
Dzięki, ale sortowanie nie wchodzi w rachubę.
Potrzebuję najpóźniejszej daty dla danego podzbioru (np. wybranego działu pracowników), ale jako wynik formuły - do dalszych przekształceń.
Zwykle przeszukiwanie po kolumnach można zrobić, choćby przez np. WYSZUKAJ.PIONOWO, ale jak za tą pomocą wybrać największą wartość ?
Z drugiej strony - najpóźniejszą datę wybieram choćby zwykłym MAX, ale jak to zrobić na podzbiorze danych wyznaczonym sąsiednią kolumną ?
Wykorzystujesz polecenie menu Dane-Sortuj; w zasadzie program sam powinien zaproponować Ci obszar sortowania; zwróć uwagę czy zauważył nagłówki kolumn; możesz sam wyznaczyć obszar sortowania; dostajesz możliwość sortowania według trzech kolejnych ustawionych prze ciebie warunków; problem może wystąpić jeśli datę wpisałeś w sposób nierozpoznawalny dla Excela;
ja- zawsze dla pewności i kontroli, czy przez roztargnienie, nie popełniłem błędu przy zaznaczaniu obszaru sortowania, co mogłoby by spowodować błędne przesunięcie nie wszystkich pól danego wiersza, zaznaczam przynajmniej jeden wiersz jakimś kolorem.
Strona 1 / 1