Excel - czy ktoś wie jak zrobić to makro?
Witam,
Mam pewien problem, który muszę bezwzględnie rozwiązać, ale nie mam pojęcia jak. Co prawda miałem na informatyce 2 lata tłuczonego Basica, ale jak to bywa na studiach, nauczyłem się zupełnie niepotrzebnych rzeczy, a tych przydatnych w ogóle...
Mam pewien plik w excelu, w którym występują testy logiczne "Jeżeli, to..."... Np. w kolumnie A podaję jakieś wartości, a w kolumnie B jest wykonywany test. Wynikami testów są litery "U" i "O" (proszę zrwócić uwagę, że są one wielkie, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale zaznaczam to).
Chodzi o to, żeby zrobić makro dla tego pliku, aby wszystkie występujące w nim litery "U" były automatycznie pogrubiane i w kolorze zielonym, a litery "O" były automatycznie pogrubiane i w kolorze czerwonym.
Czy ktoś z Państwa wie jak to zrobić? Jeśli ktoś byłby uprzejmy i napisał jak laikowi, byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
simmin
Odpowiedzi: 1
Hej
Jeśli to nie musi być być makro to proponuję wykorzystanie formatowania warunkowego z menu Format - Formatowanie warunkowe
Kliknij na komórkę B1 i wejdź w formatowanie warunkowe, ustaw Wartość komórki jest - równa - U i ustaw format
Później kliknij na przycisk dodaj i ustaw warunki dla O zatwierdź i skopiuj komórkę, zaznacz zakres i wklej specjalnie formaty.
Pozdrawiam
<p>Witam,</p><p> Dziękuję bardzo za pomoc, to był strzał w 10-tkę, właśnie o to mi chodziło. Nie musiało to być makro, ale myślałem, że makro będzie jedynym sposobem na ten problem. </p><p> Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie,</p><p>simmin<br /> </p>