excel 2003 podpowiedzi w komorkach do danego rekordu
witam ma nastepujacy problem:
mam baze danych ktora zawiera:
nr rejstracyjny auta , kierowce , licznik wyjazd , licznik powrot
wpisywanie odbywa sie na podstawie kontroli poprawnosci
(czyli nr rejstracyjny wybierany z odpowiedniej listy , kierowca z listy itd ..)
chcialbym zrobic cos takiego ze po wybraniu odpowiedniego nr rejstracyjnego
domyslnie w miejsce kierowcy wskoczyl kierowca ktory ostatnio jechal tym nr rejstracyjnym
czyli krotko mowiac (piszac ;-)
wpisuje numer rejstracyjny np pz0777 a reszta pol (kierowca ....) podpowiada sie domyslnie z ostatnio dokonanego wpisu ale na tym nr rejstracyjnym czyli pz0777
probowalem to zrobic funkcja "wyszukaj.pionowa" ale ona znajduje pierwszy wpis a nie ostatni tak jak ja bym to potrzebowal
pomysly mi sie skonczyly
Prosze o POMOC!
mam baze danych ktora zawiera:
nr rejstracyjny auta , kierowce , licznik wyjazd , licznik powrot
wpisywanie odbywa sie na podstawie kontroli poprawnosci
(czyli nr rejstracyjny wybierany z odpowiedniej listy , kierowca z listy itd ..)
chcialbym zrobic cos takiego ze po wybraniu odpowiedniego nr rejstracyjnego
domyslnie w miejsce kierowcy wskoczyl kierowca ktory ostatnio jechal tym nr rejstracyjnym
czyli krotko mowiac (piszac ;-)
wpisuje numer rejstracyjny np pz0777 a reszta pol (kierowca ....) podpowiada sie domyslnie z ostatnio dokonanego wpisu ale na tym nr rejstracyjnym czyli pz0777
probowalem to zrobic funkcja "wyszukaj.pionowa" ale ona znajduje pierwszy wpis a nie ostatni tak jak ja bym to potrzebowal
pomysly mi sie skonczyly
Prosze o POMOC!
Odpowiedzi: 2
patrykbrek2:wpisuje numer rejstracyjny np pz0777 a reszta pol (kierowca ....) podpowiada sie domyslnie z ostatnio dokonanego wpisu ale na tym nr rejstracyjnym czyli pz0777
Gdyby można było posortować kolumnę z numerami rejestracyjnymi, to można by było oprzeć rozwiązanie na funkcjach PODAJ.POZYCJĘ i INDEKS.
Jeśli nie, to faktycznie pozostaje makro.
Formułą tego nie zrobisz (przynajmniej ja nie widzę takiej możliwości). Coś takiego możliwe jest tylko poprzez odpowiedni program w VBA.
Strona 1 / 1
<p>niestety nie moge tego sortowac </p><p>ma ktos pomysl na jakiesc makro w VBA ? </p>
<p>Spróbuj czegoś takiego:</p><p> </p><p>Option Explicit<br /><br />Private Sub CommandButton1_Click()<br /> Dim i As Integer 'zmienna dla pętli<br /> Dim wiersz As Integer 'numer wiersza w którym wpisujesz nowy rekord<br /> <br /> i = 2 'zaczynam od 2. wiersza, bo 1. to nagłówek<br /> Do While Cells(i, 2).Value <> vbNullString 'pętla znajdująca pierwsze wolne miejsce<br /> i = i + 1<br /> Loop<br /> wiersz = i 'nr wiersza w którym wpisuje dane<br /> <br /> i = i - 1<br /> Do While (Cells(i, 1).Value <> Cells(wiersz, 1)) And (i > 1) 'poszukiwanie tablicy<br /> i = i - 1<br /> Loop<br /> <br /> If i > 1 Then ' wpisanie danych<br /> If Cells(wiersz, 2).Value <> vbNullString Or Cells(wiersz, 3).Value <> vbNullString Then<br /> 'sprawdzam, czy czegoś nie nadpiszę<br /> MsgBox "Obszar docelowy nie jest pusty!", vbCritical + vbOKOnly, "BŁĄD"<br /> GoTo 10<br /> End If<br /> Cells(wiersz, 2).Value = Cells(i, 2).Value 'w kolumnie 2. wpisuję kierowcę<br /> Cells(wiersz, 3).Value = Cells(i, 4).Value 'w kolumnie 3. stan licznika po ostatnim powrocie<br /> End If<br /> <br />10<br />End Sub<br /><br />Musisz do arkusza dodać nowy przycisk, a później ten kod wrzucić w projekt VBA.</p><p>Miłej pracy </p>