Epox 8RDAE + problem z COM

Witam, od kupna tej płyty, juź jakieś 2 lata mam problem z portem szeregowym. Komunikacja niby jest nawiązywana, ale cały czas przerywana! Potrzebne jest mi to do programowania tunera, jak i do podłączenia telefonu komórkowego kablem. Nic nie mogę zrobić :( Nawet z desperacji zainstalowałem win98, bo myślałem źe XP coś sobie nie radzi, ale co? Dalej to samo, połączenie z urządzeniami jest zrywane, awaryjne i beznadziejne. Czy ktoś juź tak miał? Moźe umie rozwiązać problem? To dla mnie bardzo waźne, więc za wszelką pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam. Paweł

Odpowiedzi: 4

Na płycie głównej są dwa niezaleźne porty COM 1 i COM 2,tak więc jak się jeden uszkodzi to drugi pracuje.
Gniazda są wyprowadzone na płycie jeśli port COM2 istnieje fizycznie,tak więc tylko wystarczy przepiąć wtyczke na płycie głównej z gniazda COM1 na COM2.
JNJN
Dodano
18.01.2005 12:04:15
JN:
Na płycie z reguły są dwa porty COM1 i COM2,często wyprowadzony jest tylko jeden na tył obudowy,wystarczy przepiąć kabel na płycie głównej na COM2.

Tak świetny pomysł!
Eeee Tylko jak podpiąć wtyczkę do nieistniejącego gniazdka portu COM2? Jeśli to jest uszkodzone – to nawet przypisanie gniazdka do innego portu (COM1, COM2, COM3..) nic nie zmieni! Od strony sprzętowej – to nadal ten sam zepsuty port!
Sam mam płytę, która ma wyprowadzony jeden port. Jak on padnie – to pozostanie tylko posiłkowanie się jakąś atrapą na USB. Bo nie widziałem źadnych dodatkowych wyprowadzeń portów na płycie głównej.
evil44
Dodano
17.01.2005 22:04:09
Na płycie z reguły są dwa porty COM1 i COM2,często wyprowadzony jest tylko jeden na tył obudowy,wystarczy przepiąć kabel na płycie głównej na COM2.
Porty lubią się uszkadzać.

Zrób reset biosu na defaults.
Posiłkuj się ksiąźką do płyty lub program i net.

http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html

Jak nic kupić karte PCI i po problemie,albo przejściówka z COM na USB – choć przy przejściówce mogą być problemy.
JNJN
Dodano
17.01.2005 19:32:35
Sprawdź ustawienia portu w bosie. Jak to nic nie da – przyjdzie uznać, źe masz uszkodzony port COM na płycie (moźe jakaś drapnięta ścieźka, zagięty styk...).
evil44
Dodano
16.01.2005 13:01:17
pawelcul
Dodano:
16.01.2005 00:10:47
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1