eMule – poprawna konfiguracja TCP i UDP
Witam! posiadam łącze internetowe 1536 kbps i nei mogę tego wykorzystać w eMule, bo mam słaby transfer. Gdy wchodzę w parametry łącza w eMule mam coś takiego jak port klienta: TCP i UDP. Gdy klikam "test ports" wyskakuje mi wynik końcowy
"Starting TCP connection test...
TCP test failed! UDP test will not be performed." Moze wartosci sa zle wpisane? Dodam jeszcze raz, ze mam internet przez kablowke www.icp.pl Prosze o porade
"Starting TCP connection test...
TCP test failed! UDP test will not be performed." Moze wartosci sa zle wpisane? Dodam jeszcze raz, ze mam internet przez kablowke www.icp.pl Prosze o porade
Odpowiedzi: 13
Zrobie tak jak mowisz. W kazdym badz razie dziekuje serdecznie za porady i fatyge. Dzieki bardzo. Pozdrawiam
IMO zapora w SP2 jest całkiem nie zła. Zdecyduj sie na firewalla albo zapore bo oba jednocześnie to nic dobrego.
no wlasnie tez sie nad tym zastanawiam: teraz zrobilem tak wlaczylem wszystkie zapory i fire_walle znowu mialem low ID. FIre_walla wylaczylem tylko w MKSie i znowu jest High ID. Poustawialem porty: TCP 4661,a UDP 4672 – zrobilem test i wszystko jest succesfull. Musze tylko sie zastanowic co zrobic, aby miec jednak wlaczonego tego fire_walla w MKS Vir 2005, bo watpie, ze ten w Servie Packu 2 duzo mi pomoze
Skoro uzyskałeś High id to albo jednak masz publiczne ip albo masz przekierowane odpowqiednie porty. Ale jednak bym radził poszukać w konfiguracji firewalla którego posiadasz jak otworzyc porty emulowi, bo skoro przy wyłączonym działa, to i moźna go odpowiednio skonfigurowac. Bo jak piszesz, masz wszystkow wyłączone (firewalle, antyviry) to cos mi sie wydaje, źe długo sie nie nacieszych dobrze funkcjonującym systemem.
WOJTT:–) Udało się hahaha. Ale bezsens. W końcu się udało. WIesz co trochę to głupie, bo musiałem wyłączyć Firewalla w Service Packu 2, i wszystkie skanerym, firewalle, skanery rejestru itd w MKS VIR 2005. Chyba nie powinno sie nic stac jak bede wylaczal te pierdoly na czas sciagania eMule, nie? Jak mowisz
P.S. W koncu mam high ID. Pozdrawiam :D
P.S. W koncu mam high ID. Pozdrawiam :D
Z tego co pamietam to w emule jest tak,źe jak masz hihg id to mozesz łaczyc sie z tymi osobami które maja high id i low id a jak masz low id to łaczysz sie tylko z tymi którzy mają high id –> mniejsza liczba połączeń, gorsze sciaganie. W innych siecich bedzie analogicznie. Musisz próbowac metodą prób i błędów, które sieci bedą u Cieie lepiej działać. Poszukaj w archiwum, były podobne tematy i propozycje teź padały.
rozumiem, a sluchaj to, ze teraz mam low ID oznacza, ze moge sciagac, tylko, ze z duzo mniejsza predkoscia, tak? a w innych programach tez bede mial problemy ze sciaganiem? przez jaki program moge jeszcze sciagac w miare dobrze, bo w eMule wiem, ze musze najpierw cos zdzialac w tym interesie.
mkondrak:aha, kurcze to szkoda. Myslalem, ze cos zdzialam. Dodam, ze lacze sie za pomoca modemu Motoroli(pakiet turbo 1536kbps)
Dowiedz sie czy mozesz uzyskać publiczne ip, moze sie to wiązać z dodatkową opłatą – jak wcześniej napisałem, chociaź niekoniecznie. Czasami wystarcza dobrze umotywowana potrzeba posiadania publicznego ip (p2p jako powód raczej odpada) np. chęc postawienia jakiegoś serwer np. FTP
aha, kurcze to szkoda. Myslalem, ze cos zdzialam. Dodam, ze lacze sie za pomoca modemu Motoroli(pakiet turbo 1536kbps)
mkondrak:Probuje ustawic naprzyklad 6881 i 6882. W Firewallu ustawiam je i nic. Jakie porty obsluguje eMule?
Jesli masz prywatny ip (w pierwszym poście zgadywałem ale chyba dobrze) to nic ci nie da ze na firewallu otworzysz te porty. Jestes za routerem i źeby dobrze chodził emule (musisz mieć high id) to odpowiednie porty muszą zostać przekierowane własnie na tym routerze, a to moze zrobic tylko admin twojej sieci. Pogadaj z nim, czy jest taka moźliwość. Czasami moźna teź uzyskac publiczne ip( zazwyczaj za dodatkowa opłata np.5zł/miesiąc) Sam nic nie zrobisz.
Probuje ustawic naprzyklad 6881 i 6882. W Firewallu ustawiam je i nic. Jakie porty obsluguje eMule?
Publiczny ip teź nic nie zmieni jeźeli nie przekierujesz portów w firewalu i ew. w sieci .
Jeśli masz router to tam , jeśli to sieć obca to administrator .
Jeśli masz router to tam , jeśli to sieć obca to administrator .
Masz prywatny adres ip, a tym samym low id, czyli zapomnij o dobrym ściąganiu przez p2p. Nie bedziesz tak ciagnał jak np. z www
Strona 1 / 1