Emule padł:/ proszę o pomoc:)
Przejszałem juź troche postów dotyczących osła ale nie wiem jak rozwiązaćmój problem, tzn. wczoraj emule przestał się podłączać do jakichkolwiek serwerów i nie wiem jak to rozgryźć :( Zewnętrznago IP raczej nie mam ale śmigał jakoś wcześniej. Myślałem źe to wina firewalla (uźywam Sygate Firewall Pro, systemowy XPka wyłączony), ale po wyłączeniu go jest to samo–osioł non stop próbuje sie podłączyć ale w logu pojawiają sie komunikaty źe albo sie próba przedawniła alebo serwer wygląda na pełny albo wyłączony. Dziwne źe to sie stało tak nagle, bo ani w numerach portów nie grzebałem (standardowo miałem TCP 4662, UDP 4672) ani w fire (po prostu zezwoliłem na łączenie się tego programu z siecią i zawsze było ok). Czy ma ktoś jakiś pomysł? Będe wdzięczny bo bez p2p mój komputer traci racje bytu :)
Odpowiedzi: 7
szulcik:mam zalozoną blokadę przez admina na program Emule, czy jest jakaś mozliwośc jej obejścia, co trzeba zrobić
jest taka mozliwosc obejscia,ale najpierw na twoim miejscu pogadalbym z swoim adimem,czy by mogl odblokowac dane porty.
mam zalozoną blokadę przez admina na program Emule, czy jest jakaś mozliwośc jej obejścia, co trzeba zrobić
Odwiedź forum http://www.osiol.net
Pozwolę sobie zacytować @buЯn
Pozwolę sobie zacytować @buЯn
LowID/HighID
WYSOKIE ID MOGA MIEC TYLKO USERS Z ZEWNETRZYNYM IP ALBO Z PRZEKIEROWANYMI PORTAMI. JEŚLI NIE ZALICZASZ SIE DO NICH, KIEDY DOSTAJESZ WYSOKIE ID TO JEST ONO FAKE ( I SZKODZI TRANSEROM)
–ID zostaje przydzielony kaźdemu klientowi eMule automatycznie przez serwer zaraz po nawiązaniu połączenia i gwarantuje bezproblemową komunikację pomiędzy klientami.
– Wysokie ID oznacza ze port klienta (Standartowo 4662) jest otwarty i dostępny.
– Niskie ID oznacza źe port jest zablokowany , nieosiagalny lub źe nierozpoznano IP klienta. Przyczyną tego moźe być firewall(ściana ogiowa) , router albo proxyserwer, NAT
– Niskie ID nieoznacza ze niemoźna nic ściągać , tylko będziemy mieć wtedy do dyspozycji mniej źródeł (klienci z LowID nie mogą się połączyć z userami LowID, w przeciwieństwie do userów HighID którzy łączą się ze wszystkimi klientami)
– Poniewaź nieznany jest IP klienta z niskim ID, to komunikacja (wymiana informacji i zapytań o pliki) z innymi klientami musi być prowadzona przez serwer z którym jest połączony emule z niskim ID co obciąźa CPU serwera i zmniejsza tym samym ilość uźytkowników których mógłby obsługiwac serwer ( ściągamy dane od innych klientów sieci P2P a nie ze serwera !!! )
–lundunum ma patche ktore ograniczaja ilość userów lowid do 20% ogolnej liczby uzytkowników
– Serwery uźywąjace patch lugdunum ograniczają dlatego ilość klientów z LowID (ograniczenie ilości userów lowid do 20% ogolnej liczby uzytkowników) lub wogóle niedopuszczają do połączenia
– Na pełnych albo przeciąźonych serwerach moźe się takze zdaźyć źe waźne informacje np. o miejscu w kolejce lub zapytania o pliki mogą sie zgubić co powoduje gorsze kredyty i zmniejsza prędkość downloadu.
– Problem z niskim ID dotyczy tylko wymiany informacji i zapytań o pliki, transfer plików powinien być w porównaniu do HighID niewiele mniejszy (tylko klienci z HighID są wymieniani jako źródła a tym samym w przypadku klienta z LowId ilość dostępnych dla niego źródeł pomniejszona o userów z LowID z którymi nie moźe się połączyć nie jest znacząco mniejsza niź miałoby to miejsce w przypadku klinta z HighId)
– Zdaza sie teź ze pomimo wolnego portu 4662 i poprawnej konfiguracji klient otrzymuje niski ID co jest przewaźnie przyczyną źle skonfigurowanych lub przeciaźonych serwerów . (zapobiegamy temu zaznacząjąc opcje reconnect on LowId lub ponownie łącząc się na ręcznie na wybrany przez siebie niebciąźony server serwer)
– Na tej stronie mozna skontrolowac dostepnosc portow : –––>>>>> h**p://www.thedonkeynetwork.com/connection_test
– Jezeli macie wysoki HighID (Niski ID jest poniźej 16777216) to wartość jego niema źadnego wpływu na szybkosc transferu, liczy się tylko sam fakt przynaleźności do danej grupy HighId bądć LowId
– Żeby obliczyć swój ID na podstawie własnego IP naleźy wykonać następujace obliczenie:
IP: A . B . C . D ID = A + B *256 + C* 65536 + D *16777216
IP: 213.23.36.138 ID = 213 + 23*256 + 36 *65536 + 138*16777216 = 2317621205
jezeli natomiast posiadamy wewnetrzny adres ip to serwer przydziela nam losowy/niski ID
– Od wersji 23a źródła z niskim ID zostają odzucane źeby zminimalizować obciąźenie serwerów. Za wyjątkiem klientów z lowID którzy są połączeni z tym samym serwerem co wasz klient i za wyjątkiem klientów z lowID którzy chcą coś od was zaladować.
– Przy bezpośredniej wymianie źródeł miedzy klientami , klienci lowID zostają pominięci (dlatego zalecane jest dla nich wyłączanie portu UDP)
Juź sie osioł podłączył, szczerze to nie mam pojęcia czemu i co było nie tak. Wczoraj po południu przestał i do źadnego serwera się nie mógł podłączyć–do tych mniej znanych takźe. Przed chwilą odpaliłem i ruszył.
Ale mam jeszcze 1 pytanie: czasem wyświetla sie w logu komunikat:
'Your 4662 port is not reachable. Please review your network config'
Rozumie go oczywiście ale na jaki port mam ustawić źeby był osiągalny. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi bo mimo to pobierał pliki ale zastanawia mnie to po prostu.
Ale mam jeszcze 1 pytanie: czasem wyświetla sie w logu komunikat:
'Your 4662 port is not reachable. Please review your network config'
Rozumie go oczywiście ale na jaki port mam ustawić źeby był osiągalny. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi bo mimo to pobierał pliki ale zastanawia mnie to po prostu.
sprobuj podlaczyc sie do jakiesog mniej znanego serwera
np.ninja's lair albo rackbox. nieraz tak sie zdarza ze do tych "topowych" nie chce laczyc
PS.niepodlacza cie tylko do servera czy do sieci kad tez????
np.ninja's lair albo rackbox. nieraz tak sie zdarza ze do tych "topowych" nie chce laczyc
PS.niepodlacza cie tylko do servera czy do sieci kad tez????
No właśnie nie mam blacklisted, wiem teź to wcześniej miałem ale tutaj do źadnego mnie nie chce podłączyć i pierwszy raz mi sie takie coś zdarzyło, czy to moźe być przez te porty? Ja raczej w tych opcjach nic nie mieszam, zmieniłem potem porty na jakieś inne ale jest ta sama sytuacja więc nie wiem co jest grane.
Moźe masz chwilowego "blacklisted"?
Moźe admin sieci osiedlowej zablokował(o ile jesteś w takiej podłączony)?
Nie włączaj przez 24 albo 48 godzin (nie pamietam dokadnie) to blacklisted powinien minąć.
Moźe admin sieci osiedlowej zablokował(o ile jesteś w takiej podłączony)?
Nie włączaj przez 24 albo 48 godzin (nie pamietam dokadnie) to blacklisted powinien minąć.
Strona 1 / 1