ECS K7S5A + Athlon 2000+ XP
Witam mam mały problem. Otóź zakupiłem do tej płytki athlonka 2000. Po pierwszym uruchomieniu zegar pokazał 1,25 Ghz zamist 1,77 Ghz. Zajrzałem do Biosu pewnie źle przetaktowanie, Miałem tam do wyboru tylko 100/100 i 133/133 więc zrobiłem 133/133 komp nie rusza. Poczytałem troche w necie, źe mam zrobic upgrade Biosu. Zrobiłem okazało się, źe mam więcej mozliwosci zmiany fbs. Zminiłem na 110/110 wszytsko ekstra zegar podkoczył do 1,4. Chciałem zrobić 112/112 juz nie chodzi. Wydaje mi się, źe to moga byc ramy mam sdr 128 133–mhz ale w everascie wyświetla mi źe sa ustawione, albo poprostu sa 110. Dołaczam fotki bo moge coś źle pisać. Moje pytanie brzmi co moźe byc nie tak? co bym musiał jeszcze zrobić źeby osiągnac te 1,7 bo w tej chwili to nawet go podkręcic nie mogę:) czy jeźeli bym wymienił ramy na ddr 266mhz 256 mb poszło by wszytsko?
Oto fotki dodam, źe mam windowsa xp z sp2 temp 45–50 stopni
img]http://www.icpnet.pl/~saa/Fota.jpg[/img]
Oto fotki dodam, źe mam windowsa xp z sp2 temp 45–50 stopni
img]http://www.icpnet.pl/~saa/Fota.jpg[/img]
Odpowiedzi: 10
Witam, miałem taki komplet jak ty i ten sam problem. Na 100% po zmiamie 133/133 nie wyrabia pamięć. Ja musiałem wymienić SDRAM na DDR i wszystko jest OK !!! :D Powodzenia. P.S jak nie mozesz odpalić kompa to wyzeruj bios i zamień bank pamięci –> to pomaga, jak by coś jeszcze to prosze na GG (2686112) lub tlen :D
Tak zrobiłem na wersje chb327 tą którą mi polecano i nadal nie chce się załączyć monitor. Zworka i bateria były robione i nic. Macie jakies pomysły?wszystko sie stalo jak zrobilem zmiane mnoznika 100/133 zworki nie działaja juz bateria tez nie:(:(
MarcinX:
Jest jeszcze moźliwość źe masz stary bios i nie rozpoznaje procesora ,zrób update.
Zrobiłeś :?:
bimber:mam identyczną konfiguracje i jeśli w biosie mam 100/100 to system pokazuje mi "AMD 1200" a przy 133/133 jest ok.
Kurde a mi nie działa!!zrobiłem 133/133 i komp teraz nie chce ruszyć. Nie chce sie monitor załączyć, próbowałem baterie włoźyć wyjąć nic nie dało, robiłem zworke i czyściłem cmos teź nic nie daje:(2 razy moźe się załączył to doszedł do wysietlania infa i się zawiesił. pisało tez 2 razy CMOS LOW BATTERY mimo, źe nowa bo kupiłem, CMOS MEMORY WRONG ramy teź były dobre!! nie wiem teraz co mam zrobic źeby uruchomic to gówno. Opłaca mi się to robić czy mam kupić lepiej nowa płytę?
A co do danych w evereście on wyświetla info procka przy 110/110 kiedys zmieniłem na 127/127 to wyświetlił się ATHLON 2000+ i nie palomino tylko to 2 gówno. Wydaje mi się, źe everest pokazał obecną sytucje w kompie, a nie to co moźe być wyciagniete z tego procka. Prosze o pomoc z góry dziekuje pozdrawiam:(
mam identyczną konfiguracje i jeśli w biosie mam 100/100 to system pokazuje mi "AMD 1200" a przy 133/133 jest ok.
najlepiej ściągnij ten wiatraczek i sam przezeczytaj co kupiłes.Czasami te programy kłamią jak sa źle poustawiane te fsb jak niezmienisz np w sempronie na 166 fsb to widzi athlona no ale co tam na 100 % ten athlon chodzi na tej twojej płycie bo sam tak miałem :) no ale ECS ja bym to zmienił tania ale niewydajna płyta jak dlamnie do du.. nieobraź sie ja juź wźyciu niekupie ecs–a.nazbieraj sobie z 300 zł i kup abita,asusa,epoxa na nforce napewno bedziesz zadowolony:) niebedzie to szczyt marzen ale w porównaniu do k7s5a:D
Jeźeli Everest/Aida nie przekłamuję (a raczej nie),to niestety Misio_1982 ma rację
Procesory z rdzeniem Palomino zakończyły karierę na 1900+.
Opis procesora i taktowanie się zgadza.
Jest jeszcze moźliwość źe masz stary bios i nie rozpoznaje procesora ,zrób update.
Ramy nie mają z tym nic wspólnego.
Jeźeli po aktualizacji biosu wyświetli to samo odczytaj oznaczenia na procesorze (są na dole płytki,pod rdzeniem).
Procesory z rdzeniem Palomino zakończyły karierę na 1900+.
Opis procesora i taktowanie się zgadza.
Ramy nie mają z tym nic wspólnego.
Jeźeli po aktualizacji biosu wyświetli to samo odczytaj oznaczenia na procesorze (są na dole płytki,pod rdzeniem).
Cześć! Sam zakładałeś ten procesor, czy w sklepie ci zakładali? Wnioskując po tym screenie zrzuconym bodajźe z programu AIDA32 sądzę,ze to napewno nie jest Athlon 2000+ Chyba Cię chłopie oszukali w tym sklepie i sprzedali Athlona 1600+ Róźnica polega na taktowaniu zegara. Athlon XP 2000+ ma zegar 1,67 GHz i nazwę rdzenia Thouroughbread A (ja mam taki) lub B , a Ty masz Athlona 1600+ z zegarem 1,37 GHz i z nazwą rdzenia Palomino. To jest inna bajka. Pewnie musisz mieć drogie chłodzenie do niego, bo wszystkie Palomino się bardzo grzeją, a w testach, gdzie zdjęto chłodzenie paliły się po 3s pracy ;) –to tak na marginesie. Co do płyt ECS teź mam zastrzeźenie. Polecam Ci płytę MSI KT4AV. Jest obecnie niedroga i bardzo stabilna. Moźesz do niej wrzucić ramy 400MHz i procesor z FSB 333MHz i nie ma problemów z synchronicznym działaniem. Trzymaj się i sprawdź dobrze sprzęt. Nara!
A tak sprawdzić po zmianie BIOS–u czy juź 133/133 działa?
Jeźlei nie to pozostaje ustawienie 133/100 – CPU/RAM
Jeźlei nie to pozostaje ustawienie 133/100 – CPU/RAM
Moźliwe, ze płyta główna nie daje rady, aczkolwiek to moje zdanie ;–)
Róźnie jest z tymi ECS–ami ;–)
Róźnie jest z tymi ECS–ami ;–)
Strona 1 / 1