Dźwięk 5+1 Filmow czytanych z DVD

Poradzi mi ktos jak podlaczyć nagrywarke DVD SOHW 1633S do karty dźwiekowej zeby uzyskac glos dolby suround z filmów DVD odtwarzanych na napędzie. Czy tu moze chodzi o podlaczenie kabelka Sp–dif do dzwiekowki czy wystarczy moze pogrzebac a samych ustawieniach programu??

Odpowiedzi: 10

DanielK –> To ja mam coś zepsute w takim razie, bo nie mam źadnego kabelka idącego z dvd do karty dźwiękowej. Ba w dvd nie mam czegoś takiego jak s–pdif, w karcie dźwiękowej zato cd–audio i s–pdif in są wyłączone a dźwięk w filmach dvd mam na wszystkich 6 głośnikach – bez względu czy puszczę film w windvd czy choćby w WMP.
Poza tym jak wytłumaczysz to: źe jak sobie zrobię obraz płyty i go zamontuję w wirtualnym napędzie i podczas odtwarzania jest dźwięk. Ale nie ma źadnego kabelka idącego do karty dźwiękowej od tegoź wirualnego napędu (bo niby z kad on miałby iść :) ).

BROOK –> pisałeś źe masz power dvd. Nie wiem jak w nim ale w windvd trzeba wybrać w opcjach ilość głośników. A moźe zainstaluj filtry ffdshow – mają one obsługę dźwięku ac3 i dts. Sprawdź. I źadne kabelki nie są potrzebne do miania dźwięku w filmach dvd.
SLAY3R
Dodano
10.02.2005 02:50:04
SLAY3R:
Nie myl ścieźki audio z płyty cd–audio ze ścieźką (strumieniem) dźwięku w filmie dvd.

Zawsze wydawało mi się źe dźwięk na DVD–Video jest zapisany w postaci zwykłej ścieźki audio, ale teraz juź sam nie wiem...

SLAY3R:
plik z filemem (VOB) w którym jest strumień video, kilka strumieni audio, napisów.

Hmmm.. dziwne. Bo jeśli podczas odtwarzania filmu z DVD odłącze kabelek "CD Audio" od napędu to znika mi dźwięk w głośnikach, aź do ponownego podpięcia.

BROOK:
Juz sam nie wiem jak kombinowac jezeli bedzie sp–dif to zwyklego kabelka ma nie byc czy maja byc obydwa do dzwieku 5+1 z DVD??

Wystarcza sam SPDIF.
DanielK
Dodano
10.02.2005 00:47:59
Juz sam nie wiem jak kombinowac jezeli bedzie sp–dif to zwyklego kabelka ma nie byc czy maja byc obydwa do dzwieku 5+1 z DVD??
BROOK
Dodano
09.02.2005 23:33:46
DanielK:
A za konwersje sygnału będzie odpowiedzialna karta.
Myślałem źe po to jest złącze DIGITAL w napędzie.

Tak, podczas odtwarzania płyty cd–audio.–. tylko i wyłącznie.

Nie myl ścieźki audio z płyty cd–audio ze ścieźką (strumieniem) dźwięku w filmie dvd. To są dwie zupełnie inne rzeczy.
Napęd odczytuje plik z filemem (VOB) w którym jest strumień video, kilka strumieni audio, napisów. I to tylko i wyłącznie od programu odtwarzającego zaleźy w jaki sposób będzie to widziane i słyszane. Napę dvd spełni tylko rolę odczytywania pliku który obrabia program.
SLAY3R
Dodano
09.02.2005 21:44:53
SLAY3R:

SPDIF w czytniku nie słuźy do przesyłania dźwięku z filmów.

Kolega BROOK chce przesłać dźwięk z filmu DVD, a więc jest to ścieźka audio na płycie.

SLAY3R:
To złącze w napędzie optycznym słuźy do przesyłania cyfrowo (bez uprzedniej konwersji danych cyfrowych do sygnału analogowego przez napęd, co jest robione dla złącza audio out w cd, i złącza słuchawek na przednim panelu) muzyki odtwarzanej z płyty cd–audio.

Złącze audio out w cd to tylko stereo, więc przez DIGITAL, powinno być 5.1.

DanielK
Dodano
09.02.2005 20:32:59
SLAY3R:

Kolega BROOK chce przesłać dźwięk z filmu DVD, a więc jest to ścieźka audio na płycie.

SLAY3R:
To złącze w napędzie optycznym słuźy do przesyłania cyfrowo (bez uprzedniej konwersji danych cyfrowych do sygnału analogowego przez napęd, co jest robione dla złącza audio out w cd, i złącza słuchawek na przednim panelu) muzyki odtwarzanej z płyty cd–audio.

Złącze audio out w cd to tylko stereo, więc przez DIGITAL, powinno być 5.1.

DanielK
Dodano
09.02.2005 20:32:59
DanielK:
Po podłączeniu SPDIF karty ze złączem DIGITAL nagrywarki powinno działać.

To złącze w napędzie optycznym słuźy do przesyłania cyfrowo (bez uprzedniej konwersji danych cyfrowych do sygnału analogowego przez napęd, co jest robione dla złącza audio out w cd, i złącza słuchawek na przednim panelu) muzyki odtwarzanej z płyty cd–audio. Tylko i wyłącznie.
SLAY3R
Dodano
08.02.2005 23:42:46
Po podłączeniu SPDIF karty ze złączem DIGITAL nagrywarki powinno działać.
DanielK
Dodano
08.02.2005 23:16:11
Mam karte 5+1, mam glosniki 5+1, mam zainstalowane orginale sterowniki sprawdzale mna stronie producenta nie ma nowszych i mam power DVD. Aha chya nie dodalem ze dzwięk 5+1 mi dziala tylko ze z divxow chodzi mi o filmy nagrana na DVD i odtwarzane z power DVD. jakies specjalne ustawienia sa potrzebne.
BROOK
Dodano
06.02.2005 23:11:47
Po pierwsze musisz mieć kartę 5.1,soft do odtwarzania DVD ,np. Power Dvd i głośniki 5.1 ofkoz.
Soft (Power) musi być pełny tzn. producenci Power i Win Dvd w wersjach oemowych obcinają DTS i DD,konieczne jest dokupienie pakietów audio inaczej masz tylko przestrzenne stereo.
To nie dotyczy wersji Deluxe.
Poza tym skonfigurowanie karty muzycznej i cieszysz się Dolby Digitalem :wink:
MarcinX
Dodano
06.02.2005 18:29:04
BROOK
Dodano:
06.02.2005 17:29:51
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1