dziwny problem
Witam.
Mam taki problem.
Zrobiłem wszystko co było opisane tu na forum m.n:
i nic!!! komputer nr1 w otoczeniu sieciowym widzi (tylko widzi, nie moze wejdz do niego!!!!)komputer nr.2, natomiast komputer nr.2 nie widzi w otoczeniu sieciowym komputer nr.1!!! Dlaczego tak się dzieje.
Mam kabel skrosowany kupiony w sklepie (kable sprawny sprawdzany u kumpla na jego sieci LAN i dziala)ta sama grupa robocza, obydwa komputery to WINDOWS XP PRO, tyle ze komp nr.1 ma SP2, komp nr.2 SP1 (niestety w kompie nr.2 nie moge zainstalować SP2 bo karta graficzna siada (grafika sie zacina, kreski jakies lub czarny ekram)bo Sp2 instaluje DirectX 9.0c no i karta nie wytrzymuje :)
Wieć co mam zrobić zeby to połączenie działało.
Aha nawet jak wpisuje w uruchom \\nazwa kompa\ to teź nic nie daje>
Mam taki problem.
Zrobiłem wszystko co było opisane tu na forum m.n:
Ustawienia komputerów:
Pierwszy komputer:
–klient sieci M$ Networks
–udostępnianie plików i drukarek
–protokół TCP/IP dla karty sieciowej
–IP 192.168.0.1
–maska podsieci 255.255.255.0
–załączamy NetBIOS przez TCP/IP
Drugi komputer:
–klient sieci M$ Networks
–udostępnianie plików i drukarek
–protokół TCP/IP dla karty sieciowej
–IP 192.168.0.2
–maska podsieci 255.255.255.0
–załączamy NetBIOS przez TCP/IP
Co prawda kaźdy dodatkowy protokół generuje dodatkowy ruch w sieci, ale w szczególnych przypadkach (komputery "nie widzą się") doinstalowujemy dodatkowy. Moźe to być IPX/SPX i w jego właściwościach załączamy NetBIOS przez IPX/SPX. Czasami pomocnym bywa równieź wpisanie w ustawienia kart sieciowych numeru bramy (gateway) w postaci numeru IP drugiego komputera.
i nic!!! komputer nr1 w otoczeniu sieciowym widzi (tylko widzi, nie moze wejdz do niego!!!!)komputer nr.2, natomiast komputer nr.2 nie widzi w otoczeniu sieciowym komputer nr.1!!! Dlaczego tak się dzieje.
Mam kabel skrosowany kupiony w sklepie (kable sprawny sprawdzany u kumpla na jego sieci LAN i dziala)ta sama grupa robocza, obydwa komputery to WINDOWS XP PRO, tyle ze komp nr.1 ma SP2, komp nr.2 SP1 (niestety w kompie nr.2 nie moge zainstalować SP2 bo karta graficzna siada (grafika sie zacina, kreski jakies lub czarny ekram)bo Sp2 instaluje DirectX 9.0c no i karta nie wytrzymuje :)
Wieć co mam zrobić zeby to połączenie działało.
Aha nawet jak wpisuje w uruchom \\nazwa kompa\ to teź nic nie daje>
Odpowiedzi: 5
Jesli sieciowki sa wlaczone, jesli zapory sa wylaczone, jesli poprawnie skonfigurowales ustawienia, jesli kabel jest dobrze skrosowany, to musi dzialac.
Pokaz co wyrzuci na obu kompach komenda z Uruchom najpierw "cmd", a pozniej "ipconfig /all". Na obu.
Pokaz co wyrzuci na obu kompach komenda z Uruchom najpierw "cmd", a pozniej "ipconfig /all". Na obu.
Teź nic ten z SP1 nie miał wlączonej zapory!!!
Nie mam pojęcia co jest grane.
ten pierwszy ciągle wysyła pakiety a ten 2 wcale go nie widzi i nic nie odbiera. załamać się moźna.
Nie mam pojęcia co jest grane.
ten pierwszy ciągle wysyła pakiety a ten 2 wcale go nie widzi i nic nie odbiera. załamać się moźna.
Komputer nr 2 ma zapore. Wejdz na zakladke Zaawansowane wlasciwosci polaczenia sieciowego i wylacz/odznacz "Chron komputer i moja siec".szkieletor:komputer nr.2 nie ma zapory
Masz jakies firewalle na tych komputerach ?
Co z systemowymi zaporami ?
Zapora w xp z SP2 wylączona a komputer nr.2 nie ma zapory, zaden komp nie ma firewalla
na obydwóch komputerach są udostepnione foldery.
Zrobiłem to zgodnie ze wskazówkami na tym forum
a jesli chodzi o ping to na obydwoch jest to samo " UPŁYNOŁ LIMIT CZASU ŻĄDANIA" 100% straty na 1 i na 2 jest to samo.
Masz jakies firewalle na tych komputerach ?szkieletor:tylko widzi, nie moze wejdz do niego
(...)
natomiast komputer nr.2 nie widzi w otoczeniu sieciowym komputer nr.1
Co z systemowymi zaporami ?
Co z udostepnieniem jakichs zasobow ? Udostepniles cos ? W jaki sposob ?
Jakie odpowiedzi otrzymujesz po wyslaniu pinga z jednego i drugiego kompa ?
Zerknij przy okazji do drugiego tematu o udotepnianiu zasobow.
Strona 1 / 1