Dziwny problem z USB

Witam.
Od kilku tygodni próbuje sie uporać z moim problelem ale juz wiem, źe sam sobie nie poradze. Dlatego teź proszę Was. Otóź mam taką dziwną płytę :D Chaintech 7VJL1 wypozaźoną w 2 porty USB 2.0. Do jednego z nich podłączony jest modem SpeedTouch. Działa bez zarzutów, takźe w drugim porcie. Jest to niestety jedyne urządzenie, które jest akceptowane przez te dziwne porty. Podłączenie czegokolwiek innego (PenDrive, Skaner..) powoduje, ze urzędzenie pojawia się i znika co jakiś czas :wink: Nawet wtedy, kiedy modem jest odłączony! Później (choć nie zawsze)pojawia sie komunikat, źe urządzenie moźe pracować z większą prędkością jeśli podłącze je do odpowiedniego portu. Żenada no :? Moźe po prostu mam uszkodzoną płytę.. ale czemu z modemem nie mam problemów? Proszę o pomoc!
Pzdr.

Odpowiedzi: 11

http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=418:all

Ok 30–50zł
Sadek
Dodano
21.04.2005 21:51:56
Ok.
...jeszcze maleńkie pytanko mam.. ile tak mniej więcej kosztuje ta karta PCI? Drogie to czy nie? :D

Dzięki Ci wielkie za pomoc.
Pzdr
Fev
Dodano
21.04.2005 21:37:20
Czy na tej płycie głównej kiedyś te urządzenia pracowały.

Jeśli nie to chyba faktycznie nie lubią się z twoją płytą główną.

ME zostaw w spokoju.

Ewentualnie rozwaź kupno karty USB2.0 PCI i wtedy powinno ruszyć,jak juź wszystko sprawdzisz.

Modem zostawisz na USB kompa,a scaner i pen podpinasz do karty PCI USB.
JNJN
Dodano
21.04.2005 21:21:09
więc tak.. na XP SP1 było dokładnie to samo. W innych systemach nie sprawdzalem jeszcze.. ale zaraz to spróbuje uczynić. Jeśli bedę potrafił zainstalowac Me na drugiej partycji :lol:
Jeźeli chodzi o sprzet.. Pen i skaner pracowały bez problemów na co najmniej dwóch kompach, w tym jednym z XP SP2. A sterowniki skanera (Plustek s28) mam ściągnięte najnowsze ale pojęcia nie mam czy są kompatybilne z SP2.
Więc jak.. juź chyba nie ma ratunku, co ? :/
nic.. ja próbuje z tym Me..
dzięki
Fev
Dodano
21.04.2005 21:09:33
Jak miałeś inny system lub XP z SP1 te urządzenia pracowały dobrze.

Weź pod uwage to źe niektóre peny i scanery nie pracują pod WIN XP z SP2 lub źle pracują.

Sprawdź te urządzenia na innym kompie z XP z SP2.

Do scanera ściągnij stery i oprogramowanie zgodne z SP2.

Spróbuj wgrać system XP z SP1 i sprawdź urządzenia.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048
JNJN
Dodano
21.04.2005 20:02:40
Niestety.. nic nie pomoogło :(
nawet bez modemu i z zastosowaniem wszystkich opisanych zmian :| ...brak mi juź sił.
Ale wielki dzięki za dobre chęci..
Pozdrawiam
Fev
Dodano
21.04.2005 19:52:17
Oczywiście w menadzeźe urządzeń jeśli chodzi o USB nie ma źadnych konfliktów.

Wyjmij wtyczke modemu z kompa i sprawdź inne urządzenia USB powinny pracować.
Prawdopodobnie oba wyprowadzone porty kompa pracują na jednym koncentratorze USB i port USB ma problem z zasilaniem.

Oczywiście najnowsze stery do płyty głównej wgrane.

Wejdz do menadzera urządzeń i kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej – główny koncentrator usb – właściwości –zarządzanie energią i odptasz zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzanie energii – OK i zrób to we wszystkich głównych koncentratorach usb,restart kompa i sprawdź.

Jak nic to nie da zostaje zastosować karte USB PCI,poniewaź porty USB mają słabą wydajność prądową lub moźliwe źe uszkodzone.

Moźna spróbować kupić Hub USB 2.0 z własnym zasilaniem i spróbować,najpierw zainstalować hub w kompie a później podpinać do niego urządzenia USB i instalować.
JNJN
Dodano
21.04.2005 18:31:33
Nie. Nigdy nie robiłem niczego podobnego
Fev
Dodano
21.04.2005 16:58:07
Podkręcałeś przez podniesienie zegara FSB?
evil44
Dodano
21.04.2005 16:40:16
Dzięki za zainteresowanie
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumialem ale mam juź zainstalowany SP2. A sterowniki USB mam najnowsze, ściągnięte ze strony producenta płyty.. i nic :( Z resztą ze starszymi teź próbowałem. Są jakieś inne rozwiązania?
Fev
Dodano
21.04.2005 15:49:39
Poprawka SP1 lub SP2 a w szczególności sterowniki dla USB 2.0 zawarte w tych poprawkach powinny pomóc.
spiderko
Dodano
21.04.2005 15:09:34
Fev
Dodano:
21.04.2005 13:47:46
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1