Dziwny problem z plikami *.avi
Po skopiowaniu na twardziela plikow w formacie *.avi z jakiegokolwiek źródła niemoźliwym staje się jakakolwiek ingerencja w ten plik tzn. usunięcia, zmiany nazwy, typu.. Otrzymuje informacje iź plik jest prawdopodobnie w uźyciu przez inny program i naleźy najpierw pozamykać ..itp (wiadomo). Probowalem wylaczyc programy pracujace w tle, mimo iz zaden program kojarzony z AVI nie jest odpalony. Plik mozna odtworzyc i ogladac ale to wszystko. Nie mozliwe jest jego usuniecie nawet przed pierwszym odpalenie, juz zaraz po wrzuceniu na dysk.
Odpowiedzi: 20
tomasss:zrobiłem tak jak mówisz.. jednakźe kasując plik *avi jedyny widoczny w koszu pod TC zmienia sie tylko jego numer np. Dd23 po DEL zmienia się na kolejny Dd24 o tym samym rozmiarze, co sugeruje ze TC nie usuwa tego pliku.. Oczywiście rozmiar pliku cały czas taki sam, więc... to ten sam plik !
Jaja!
A próbowałeś usunąć plik trzymając wciśnięty Shift?
sorki juz wszystko mam i działa oddaje honor i dzieki za all
dziwne bo ja nie mam takiego wpisy a problem nadal sie pojawia i co teraz robic ??
Dokładnie sprawa wyjaśniona na łamach CHIP NR 12/2003
Zamykajac temat dziekuje wszystkim, ktorzy podjeli problem.
Tomasss RABBIT
Zamykajac temat dziekuje wszystkim, ktorzy podjeli problem.
Tomasss RABBIT
Dzisiaj teź dopadł mnie problem nie moźności skasowania pliku avi, pierwszy raz odkąd uźywam xp, i to wszystkie avi.
Ale sposób na to znalazłem:
Trzeba odpalić regedit i przejść do:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Classes/CLSID/{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E}/InProcServer32
trzeba usunąć ostatni człon czyli InProcServer32 z rejestru, i restarcik systemu. Teraz moźna usuwać dowoli :) , jedyna wada tego sposobu to to, źe jak kliknie się film prawym/właściwości to na zakładce podsumowanie nic nie pokaźe – ale po co to komu.
PS. Przed uźyciem regedit zapoznaj się z ulotką lub skonsultuj z lekarzem lub farmaceutą :mrgreen:
Czyt. Zrób kopię klucza/lub przywracanie systemu.
Ale sposób na to znalazłem:
Trzeba odpalić regedit i przejść do:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Classes/CLSID/{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E}/InProcServer32
trzeba usunąć ostatni człon czyli InProcServer32 z rejestru, i restarcik systemu. Teraz moźna usuwać dowoli :) , jedyna wada tego sposobu to to, źe jak kliknie się film prawym/właściwości to na zakładce podsumowanie nic nie pokaźe – ale po co to komu.
PS. Przed uźyciem regedit zapoznaj się z ulotką lub skonsultuj z lekarzem lub farmaceutą :mrgreen:
Czyt. Zrób kopię klucza/lub przywracanie systemu.
Wylaczyles Norton Protect ? To wylacz w koncu bo to pisanie bedzie trwalo do Bozego Narodzenia.tomasss:... pliki nadal są w koszu ale zmieniił im TC nazwe na powyźszą...
hmmm, a teraz pod Winem widze źe pliki nadal są w koszu ale zmieniił im TC nazwe na powyźszą....
Błędne koło... :oops:
Błędne koło... :oops:
zrobiłem tak jak mówisz.. jednakźe kasując plik *avi jedyny widoczny w koszu pod TC zmienia sie tylko jego numer np. Dd23 po DEL zmienia się na kolejny Dd24 o tym samym rozmiarze, co sugeruje ze TC nie usuwa tego pliku.. Oczywiście rozmiar pliku cały czas taki sam, więc... to ten sam plik !
Jaja!
Jaja!
Odszukaj na dysku sciezke do pliku explorer.exe (zebys wiedzial gdzie jest) i pozniej chcac uruchomic proces explorer wskazujesz go (ten plik) po tej sciezce i uruchamiasz.
Zeby system nie usuwal plikow do kosza Nortona, odznacz odpowiednia opcje. A chcac zobaczyc w TC, kaz mu pokazac pliki ukryte. To sie da zrobic.
Zeby system nie usuwal plikow do kosza Nortona, odznacz odpowiednia opcje. A chcac zobaczyc w TC, kaz mu pokazac pliki ukryte. To sie da zrobic.
"El Nino"
1. po zamknięciu procesu "explorer" nie wioem jak odpalić go spowrotem..
2. NC lub TC niektóre pliki usuwają do kosza a niektórych w dalszym ciągu nie chcą usunąć..
3. W NC nie widze tych plików w koszu a w TC wogóle nie widze kosza...
4. Program który podajesz (dzięki)nie bardzo moge rozszyfrować...
"SOGO"
1. Xp mam na NTFS–ie oczywiście ( wtym akurat momencie niestety), próbowałem odinstalować SubEdit playera – ale to samo, nie wiem czy to nie WinMedia Player przypadkiem..
Nie bardzo kumam obsługę "PROCES EXPLORERA" a to moźe być dobry trop, nie chce za bardzo tam mieszać bo moge sknocić..
"El Nino"
proszę! o wskazówki
1. po zamknięciu procesu "explorer" nie wioem jak odpalić go spowrotem..
2. NC lub TC niektóre pliki usuwają do kosza a niektórych w dalszym ciągu nie chcą usunąć..
3. W NC nie widze tych plików w koszu a w TC wogóle nie widze kosza...
4. Program który podajesz (dzięki)nie bardzo moge rozszyfrować...
"SOGO"
1. Xp mam na NTFS–ie oczywiście ( wtym akurat momencie niestety), próbowałem odinstalować SubEdit playera – ale to samo, nie wiem czy to nie WinMedia Player przypadkiem..
Nie bardzo kumam obsługę "PROCES EXPLORERA" a to moźe być dobry trop, nie chce za bardzo tam mieszać bo moge sknocić..
"El Nino"
proszę! o wskazówki
jeśli xp masz na FAT32 to spod Win98 bez problemu pousuwasz te pliki, mnie to zawsze skutkuje. Próbuj takźe odinstalować wpierw odtwarzacze, poniewaź one wiąźą się domyślnie z plikami avi i tak jakby są w gotowości do uźycia.
pzdr.
pzdr.
To czy systemy sa dwa czy siedem, nie ma znaczenia.
Po pierwsze –
odpal Windows Commander lub Total Commander, uruchom Task Manager (Ctrl+Alt+Del), zamknij proces explorer, przejdz do WC lub TC, usun plik, przejdz do Task Managera i odpal nowy proces – explorer.
Po drugie –
mozesz do tego uzyc programik Process Explorer 6.03.
Po pierwsze –
odpal Windows Commander lub Total Commander, uruchom Task Manager (Ctrl+Alt+Del), zamknij proces explorer, przejdz do WC lub TC, usun plik, przejdz do Task Managera i odpal nowy proces – explorer.
Po drugie –
mozesz do tego uzyc programik Process Explorer 6.03.
Program pokazuje uchwyty do plików i pozwala je zamykać. Dzięki temu wiadomo jaki program uźywa jakiego pliku. Jeśli np. jakiś plik jest w uźyciu i nie moźna go skasować, zamykamy uchwyt i juź plik moźna usunąć.
dodam ze mam zainstalowane dwa systemy Win98 oraz XP ale to nie powinno przeszkadzać i oczywiście jestem adminem w XP!
probowałem wszystkich powyźszych rad i nic .. no nie zupełnie coś tam wywaliłem przez NC, ale dalej nie działa..
przed 15 min wrzyciłem instalke windy XP wybierając opcje "napraw" i ..nic, poza tym ze spinkoliłem sobie w ten sposób wcześniejsze mozoplne ustawienia sterowników karty TV i kontrolerów RAID i SCASI – ale z tym sobie po mału dam rady.
Wa alszym ciągu jednak nie moge usunąć tych plików *avi !!!!
Komunikat jest następujący " Nie moźna usunąć ....: Plik jest uźywany przez inną osobę lub program.
Zamknij wszystkie programy, które mogą uźywać tego pliku i spróbuj ponownie" .
przed 15 min wrzyciłem instalke windy XP wybierając opcje "napraw" i ..nic, poza tym ze spinkoliłem sobie w ten sposób wcześniejsze mozoplne ustawienia sterowników karty TV i kontrolerów RAID i SCASI – ale z tym sobie po mału dam rady.
Wa alszym ciągu jednak nie moge usunąć tych plików *avi !!!!
Komunikat jest następujący " Nie moźna usunąć ....: Plik jest uźywany przez inną osobę lub program.
Zamknij wszystkie programy, które mogą uźywać tego pliku i spróbuj ponownie" .
No ale czego probowales ?
Czy nikt juz nie zna odpowiedzi i ratunku..?? :oops:
Niestety u mnie nie pomaga, nic nie pomaga a jak pomysle ze mam postawic Winde od nowa to wlosy mi sie jeźą..
Moze ktoś ma jeszcze pomysł..
:cry:
Niestety u mnie nie pomaga, nic nie pomaga a jak pomysle ze mam postawic Winde od nowa to wlosy mi sie jeźą..
Ja mam taki problem często. Moim rozwiazaniem jest poprostu zmiana widoku na "miniatury" i wtedy moge usunąć :)
haha, wlasnie wyszla moja znajomosc NC. Ostatnio uzywalem NC okolo 5 lat temu..
Jakie moze byc wyjscie z sytuacji , przypuszczam iz posadzenie Windy od nowa pomoze...
Jakie moze byc wyjscie z sytuacji , przypuszczam iz posadzenie Windy od nowa pomoze...