Dziwny problem z plikami *.avi

Po skopiowaniu na twardziela plikow w formacie *.avi z jakiegokolwiek źródła niemoźliwym staje się jakakolwiek ingerencja w ten plik tzn. usunięcia, zmiany nazwy, typu.. Otrzymuje informacje iź plik jest prawdopodobnie w uźyciu przez inny program i naleźy najpierw pozamykać ..itp (wiadomo). Probowalem wylaczyc programy pracujace w tle, mimo iz zaden program kojarzony z AVI nie jest odpalony. Plik mozna odtworzyc i ogladac ale to wszystko. Nie mozliwe jest jego usuniecie nawet przed pierwszym odpalenie, juz zaraz po wrzuceniu na dysk.

Odpowiedzi: 20

tomasss:
zrobiłem tak jak mówisz.. jednakźe kasując plik *avi jedyny widoczny w koszu pod TC zmienia sie tylko jego numer np. Dd23 po DEL zmienia się na kolejny Dd24 o tym samym rozmiarze, co sugeruje ze TC nie usuwa tego pliku.. Oczywiście rozmiar pliku cały czas taki sam, więc... to ten sam plik !
Jaja!

A próbowałeś usunąć plik trzymając wciśnięty Shift?
mars28
Dodano
11.02.2004 11:52:51
sorki juz wszystko mam i działa oddaje honor i dzieki za all
Anonymous
Dodano
11.02.2004 03:53:45
dziwne bo ja nie mam takiego wpisy a problem nadal sie pojawia i co teraz robic ??
Anonymous
Dodano
11.02.2004 03:50:11
Dokładnie sprawa wyjaśniona na łamach CHIP NR 12/2003
Zamykajac temat dziekuje wszystkim, ktorzy podjeli problem.

Tomasss RABBIT
tomasss
Dodano
01.12.2003 16:12:05
Dzisiaj teź dopadł mnie problem nie moźności skasowania pliku avi, pierwszy raz odkąd uźywam xp, i to wszystkie avi.
Ale sposób na to znalazłem:
Trzeba odpalić regedit i przejść do:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Classes/CLSID/{87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E}/InProcServer32

trzeba usunąć ostatni człon czyli InProcServer32 z rejestru, i restarcik systemu. Teraz moźna usuwać dowoli :) , jedyna wada tego sposobu to to, źe jak kliknie się film prawym/właściwości to na zakładce podsumowanie nic nie pokaźe – ale po co to komu.

PS. Przed uźyciem regedit zapoznaj się z ulotką lub skonsultuj z lekarzem lub farmaceutą :mrgreen:
Czyt. Zrób kopię klucza/lub przywracanie systemu.
SLAY3R
Dodano
18.11.2003 18:32:42
tomasss:
... pliki nadal są w koszu ale zmieniił im TC nazwe na powyźszą...
Wylaczyles Norton Protect ? To wylacz w koncu bo to pisanie bedzie trwalo do Bozego Narodzenia.
EL NINO
Dodano
15.11.2003 23:09:34
hmmm, a teraz pod Winem widze źe pliki nadal są w koszu ale zmieniił im TC nazwe na powyźszą....
Błędne koło... :oops:
tomasss
Dodano
15.11.2003 16:41:43
zrobiłem tak jak mówisz.. jednakźe kasując plik *avi jedyny widoczny w koszu pod TC zmienia sie tylko jego numer np. Dd23 po DEL zmienia się na kolejny Dd24 o tym samym rozmiarze, co sugeruje ze TC nie usuwa tego pliku.. Oczywiście rozmiar pliku cały czas taki sam, więc... to ten sam plik !
Jaja!
tomasss
Dodano
15.11.2003 16:37:45
Odszukaj na dysku sciezke do pliku explorer.exe (zebys wiedzial gdzie jest) i pozniej chcac uruchomic proces explorer wskazujesz go (ten plik) po tej sciezce i uruchamiasz.
Zeby system nie usuwal plikow do kosza Nortona, odznacz odpowiednia opcje. A chcac zobaczyc w TC, kaz mu pokazac pliki ukryte. To sie da zrobic.
EL NINO
Dodano
15.11.2003 16:17:06
"El Nino"
1. po zamknięciu procesu "explorer" nie wioem jak odpalić go spowrotem..
2. NC lub TC niektóre pliki usuwają do kosza a niektórych w dalszym ciągu nie chcą usunąć..
3. W NC nie widze tych plików w koszu a w TC wogóle nie widze kosza...
4. Program który podajesz (dzięki)nie bardzo moge rozszyfrować...

"SOGO"
1. Xp mam na NTFS–ie oczywiście ( wtym akurat momencie niestety), próbowałem odinstalować SubEdit playera – ale to samo, nie wiem czy to nie WinMedia Player przypadkiem..

Nie bardzo kumam obsługę "PROCES EXPLORERA" a to moźe być dobry trop, nie chce za bardzo tam mieszać bo moge sknocić..
"El Nino"
proszę! o wskazówki
tomasss
Dodano
15.11.2003 16:11:22
jeśli xp masz na FAT32 to spod Win98 bez problemu pousuwasz te pliki, mnie to zawsze skutkuje. Próbuj takźe odinstalować wpierw odtwarzacze, poniewaź one wiąźą się domyślnie z plikami avi i tak jakby są w gotowości do uźycia.
pzdr.
sogo
Dodano
13.11.2003 23:19:00
To czy systemy sa dwa czy siedem, nie ma znaczenia.

Po pierwsze –
odpal Windows Commander lub Total Commander, uruchom Task Manager (Ctrl+Alt+Del), zamknij proces explorer, przejdz do WC lub TC, usun plik, przejdz do Task Managera i odpal nowy proces – explorer.

Po drugie –
mozesz do tego uzyc programik Process Explorer 6.03.
Program pokazuje uchwyty do plików i pozwala je zamykać. Dzięki temu wiadomo jaki program uźywa jakiego pliku. Jeśli np. jakiś plik jest w uźyciu i nie moźna go skasować, zamykamy uchwyt i juź plik moźna usunąć.
EL NINO
Dodano
13.11.2003 22:40:52
dodam ze mam zainstalowane dwa systemy Win98 oraz XP ale to nie powinno przeszkadzać i oczywiście jestem adminem w XP!
tomasss
Dodano
13.11.2003 21:43:30
probowałem wszystkich powyźszych rad i nic .. no nie zupełnie coś tam wywaliłem przez NC, ale dalej nie działa..
przed 15 min wrzyciłem instalke windy XP wybierając opcje "napraw" i ..nic, poza tym ze spinkoliłem sobie w ten sposób wcześniejsze mozoplne ustawienia sterowników karty TV i kontrolerów RAID i SCASI – ale z tym sobie po mału dam rady.
Wa alszym ciągu jednak nie moge usunąć tych plików *avi !!!!
Komunikat jest następujący " Nie moźna usunąć ....: Plik jest uźywany przez inną osobę lub program.
Zamknij wszystkie programy, które mogą uźywać tego pliku i spróbuj ponownie" .
tomasss
Dodano
13.11.2003 21:39:18
No ale czego probowales ?
EL NINO
Dodano
13.11.2003 19:59:51
Czy nikt juz nie zna odpowiedzi i ratunku..?? :oops:
tomasss
Dodano
13.11.2003 10:44:47
Niestety u mnie nie pomaga, nic nie pomaga a jak pomysle ze mam postawic Winde od nowa to wlosy mi sie jeźą..
Moze ktoś ma jeszcze pomysł..
:cry:
tomasss
Dodano
10.11.2003 21:20:54
Niestety u mnie nie pomaga, nic nie pomaga a jak pomysle ze mam postawic Winde od nowa to wlosy mi sie jeźą..
Moze ktoś ma jeszcze pomysł..
:cry:
tomasss
Dodano
10.11.2003 21:20:54
Ja mam taki problem często. Moim rozwiazaniem jest poprostu zmiana widoku na "miniatury" i wtedy moge usunąć :)
LiSoQuan
Dodano
31.10.2003 11:25:26
haha, wlasnie wyszla moja znajomosc NC. Ostatnio uzywalem NC okolo 5 lat temu..
Jakie moze byc wyjscie z sytuacji , przypuszczam iz posadzenie Windy od nowa pomoze...
tomasss
Dodano
29.10.2003 17:00:50
tomasss
Dodano:
28.10.2003 12:58:00
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2