Dziwny problem z pamięcia RAM– co jest grane?
Moja płyta główna to ASUS A7V600 (napiecie na sloty z pamiecia to 2.5V). Do tej pory miałem 512ramu (333)– ale postanowiłem dokupic kolejne 1GB (400).
Po zamontowaniu stwierdzam problemy:
– System zawiesza się jak głupi podczas grania/pracy
– Czestsze wyskakiwanie błedu pamiec nie moze byc ,,read"
– Czasami system wogóle sie nie odpala wyrzucajac blad ze brakuje pliku CONFIG z folderu system.(nawet 1 min po formacie [vista])
Dodam ze powyrzsze usterki nie maja miejsca jak zmienie pamiec spowrotem na stara 512 (333).
W biosie napiecie zwiekszylem do 2.65V oraz MHZ pamieci do 400 (czyli tyle ile obsługuje..)– naturalnie wszystko na NOWEJ pamieci (stara nie dociagna do 400) Takze tutaj CHYBA wszystko OK.
Sciaglem GoldenMemory i przetestowałem nowa pamiec– kazda kośc z osobna– 0 błedów.
Leczy gdy wykonałem test na 2 kościach jednoczesnie, to posypało sie ok. 3000+x błedów juz na 33%
Pamiec jest ,,widziana" przez PC– gram na niej itp... ale na dalsza mete to katorga...
Co jest grane?
Po zamontowaniu stwierdzam problemy:
– System zawiesza się jak głupi podczas grania/pracy
– Czestsze wyskakiwanie błedu pamiec nie moze byc ,,read"
– Czasami system wogóle sie nie odpala wyrzucajac blad ze brakuje pliku CONFIG z folderu system.(nawet 1 min po formacie [vista])
Dodam ze powyrzsze usterki nie maja miejsca jak zmienie pamiec spowrotem na stara 512 (333).
W biosie napiecie zwiekszylem do 2.65V oraz MHZ pamieci do 400 (czyli tyle ile obsługuje..)– naturalnie wszystko na NOWEJ pamieci (stara nie dociagna do 400) Takze tutaj CHYBA wszystko OK.
Sciaglem GoldenMemory i przetestowałem nowa pamiec– kazda kośc z osobna– 0 błedów.
Leczy gdy wykonałem test na 2 kościach jednoczesnie, to posypało sie ok. 3000+x błedów juz na 33%
Pamiec jest ,,widziana" przez PC– gram na niej itp... ale na dalsza mete to katorga...
Co jest grane?
Odpowiedzi: 3
SPD to opcja w BIOSie pozwalająca odczytać z microukładu który jest w pamieci dane dot. jej taktowania i opóźnień.
W starszych BIOSach występowała z reguły w dziale Chipset Features Setup pod postacia Auto configuration,
nowszych wystarczy , źe ustawisz 333Mhz w opcji DRAM Clock ,z reguły w dziale Frequency/Voltage Control
W starszych BIOSach występowała z reguły w dziale Chipset Features Setup pod postacia Auto configuration,
nowszych wystarczy , źe ustawisz 333Mhz w opcji DRAM Clock ,z reguły w dziale Frequency/Voltage Control
SPD? a co to takiego ? ;/ i gdzie to jest ?
Blackwell:W biosie napiecie zwiekszylem do 2.65V oraz MHZ pamieci do 400 (czyli tyle ile obsługuje..)– naturalnie wszystko na NOWEJ pamieci (stara nie dociagna do 400) Takze tutaj CHYBA wszystko OK.
Chyba jednak nie, ustawiłbym dla obu pamieci na sztywno 333Mhz , i nie korzystał z opcji SPD dla pamieci
Strona 1 / 1