Dziwny problem z kontami uźytkowników
Mam taki problem z kontami uźytkowników w Windows XP.
Otóź przy ustawianiu uprawnień uźytkownika (czy to przy folderach udostępnianych, czy lokalnych) na zakładce Zabezpieczenia nie mogę dodać nowego uźytkownika do listy. Gdy wpisuję nazwę ręcznie pojawia się okno "Nie znaleziono nazwy", a gdy korzystam z opcji Zaawansowane na liście nie ma źadnego z kont uźytkowników (tylko konta systemowe). I chociaź na liście na zakładce Zabezpieczenia jest konto jednego z uźytkowników, to próba dodania do listy innego (a nawet wpisanie nazwy uźytkownika, który juź jest na liście) powoduje pojawienie się okna "Nie znaleziono nazwy".
Gdy chcę zmienić ustawienia kont za pomocą Kont Uźytkowników w Panelu Sterowania wszystko działa, konta są wyświetlane, ale gdy korzystam z przystawki Uźytkownicy i Grupy Lokalne (lusrmgr.msc) dostaję komunikat: "Nie moźna uzyskać dostępu do komputera XXX. Wystąpił błąd: Nieokreślony błąd".
Uźywam Windows XP Professional z SP1 i wszystkimi łatkami krytycznymi.
Dosyć długi ten post, ale starałem się opisać problem w miarę dokładnie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Otóź przy ustawianiu uprawnień uźytkownika (czy to przy folderach udostępnianych, czy lokalnych) na zakładce Zabezpieczenia nie mogę dodać nowego uźytkownika do listy. Gdy wpisuję nazwę ręcznie pojawia się okno "Nie znaleziono nazwy", a gdy korzystam z opcji Zaawansowane na liście nie ma źadnego z kont uźytkowników (tylko konta systemowe). I chociaź na liście na zakładce Zabezpieczenia jest konto jednego z uźytkowników, to próba dodania do listy innego (a nawet wpisanie nazwy uźytkownika, który juź jest na liście) powoduje pojawienie się okna "Nie znaleziono nazwy".
Gdy chcę zmienić ustawienia kont za pomocą Kont Uźytkowników w Panelu Sterowania wszystko działa, konta są wyświetlane, ale gdy korzystam z przystawki Uźytkownicy i Grupy Lokalne (lusrmgr.msc) dostaję komunikat: "Nie moźna uzyskać dostępu do komputera XXX. Wystąpił błąd: Nieokreślony błąd".
Uźywam Windows XP Professional z SP1 i wszystkimi łatkami krytycznymi.
Dosyć długi ten post, ale starałem się opisać problem w miarę dokładnie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Odpowiedzi: 15
No i właśnie to jest najbardziej dobijające...
Kur.. juź nawet do Chipa z tym pisałem, ale źadnego odzewu nie było... :cry:
Desperacja...
Kur.. juź nawet do Chipa z tym pisałem, ale źadnego odzewu nie było... :cry:
Desperacja...
To ja mogę tylko dodać: współczuje tragedii, jaka dotknęła Ciebie i Twoich bliskich. :cry: :cry: :cry:
Nie chodzi mi juź nawet o instalację samego Windowsa, ale o wszystkie pozostałe programy, które mam zainstalowane i których uźywam (a trochę ich jest). Wiem, źe część programów moźna wrzucić na cd Windowsa i dołoźyć do instalacji nienadzorowanej, ale spróbuj to zrobić np. z Delphi (źe juź o Visual Studio nie mówię :P ) No i do tego dochodzi jeszcze backup danych przed reinstalacją, których to teź co nieco jest. Dlatego właśnie szukam rozwiązania, które pozwoliłoby mi uniknąć reinstalki.
Proponuje instalację ninadzorowaną..jakby co to wskocz na GG to dam ci parę rad (nie to forum :cry: )
sfc niestety nie pomogło (ani za pierwszym, ani za drugim razem). Nie wierzę, źeby problem nie miał innego rozwiązania niź reistalka systemu (a ta opcja jest mi zdecydowanie nie na rękę, poniewaź zabiera za duźo czasu i roboty).
Chłopie ja miałem podobny problem i wierz mi,tego nie da się w prosty sposób usunąć. Moźe jeszcze uźyj "sfc /scannow" ale to chyba niewiele pomoźe.
Mnie czekała reinstalka i teraz uźywam ghosta.
Mnie czekała reinstalka i teraz uźywam ghosta.
Ehh... Widzę, źe nikt nie zna rozwiązania mojego problemu. A tym czasem problem się powtarza.
Przeinstalowałem system (od podstaw) i po jakimś czasie (nie wiem dokładnie, kilka dni, moźe tygodni) problem pojawił się znowu... :cry:
Załączam zrzut ekranu z przystawki Zarządzanie komputerem. Moźe to komuś podsunie jakieś rozwiązanie...
Przeinstalowałem system (od podstaw) i po jakimś czasie (nie wiem dokładnie, kilka dni, moźe tygodni) problem pojawił się znowu... :cry:
Załączam zrzut ekranu z przystawki Zarządzanie komputerem. Moźe to komuś podsunie jakieś rozwiązanie...
Moźe źle się wyraziłem. Nie tyle pusty co nie widzę w nim nic przydatnego (kopie rejestru które i tak pewnie juź kilka(naście) razy były zmieniane po tym jak problem się pokazał). A co do wirusa... nie jestem pewien (program antywirusowy uaktualniany co 1–2 dni, monitor cały czas chodzi, nie sądzę zeby coś się przedostało).
skoro repair jest pusty to powiem jedno miales wira pozegnaj sie
Co do przywracania systemu – patrz poprzedni post. Wyłączyłem je zaraz po instalacji (czyli około rok temu). Co do awarii... myślę, źe mój problem moźna nazwać awarią :P , ale źadnej powaźnej awarii sobie nie przypominam (takiej, której nie dałbym rady usunąć :wink: ). A katalog repair mam pusty.
przywracales moze system albo miales jakas ararie moze pliki systemowe z katalogu repair ??
Od początku nie, od (bo ja wiem) kilku tygodni, nie pamiętam dokładnie. Co do przywracania systemu – odpada (standardowo wyłączone :P ), a reinstalka to właśnie coś, czego chciałbym uniknąć.
Problem z kontami uźytkowników miałeś od początku, czy ostatnimi dniami coś takiego właśnie zaistniało? W przypadku drugiej wersji być moźe pomoźe przywracanie systemu lub mała reinstalka systemu:)
Pozdrawiam :wink:
Pozdrawiam :wink:
Co do skanowania (domyślam się, źe chodzi Ci o antywirus) to sprawdzałem dwoma programami i skanerem Mks–online i nic nie wykryło. A kontroler plików systemowych takźe nie znalazł źadnych problemów.
przeskanuj kompa on–line
sprawdz zgodnosc plikow systemowych
sprawdz zgodnosc plikow systemowych
Strona 1 / 1