Dziwny problem z dzwiękiem... i drukarka

Na początek mój sprzęt to: System operacyjny Windows Vista Home Premium 64 bit Płyta główna DFI BloodIron P35 series Procesor Intel Core 2 Quad @ 3.40GHz Pamięć RAM 4x1GB Gold OCZ Karta graficzna BFG GeForce 8800GT OC Karta muzyczna Creative X-Fi Xtreme Gamer Dyski twarde 2x Seagete 250GB SATA II (złączone w RAID 1) Zasilacz Xilence 550W ATX Wszystko chłodzone przez wentylator o średnicy 25cm Oczywiście po oddaniu do serwisu (dalsza cześć tekstu zmieniły się parametry): Procesor Intel Core 2 Quad @ 3.00GHz Pamięć RAM 2x1GB Gold OCZ A więc tak... zaczne od tego ze ostatnio gdy pracowałem na komputerze nagle wyskoczył mi BlueScreen po zresetowaniu komputera nie mogł się on wogóle właczyc, próbowałem wszystkiego (nawet nie dało się zrobić formata) i nie pomogło więc oddałem do serwisu (komputer mam od 2 miesięcy) i na drugi dzien przyszedlem i powiedzieli ze padły 2 kości RAM ale ogólnie komputer działa a dopiero w nastepnym tygodniu bedą mieli te RAM'y więc zostawili mi 2GB i na nim teraz pracuje.. I teraz do rzeczy.. Okazało się ze są problemy z dzwiękiem oraz wykrywaniem niektórych urządzeń. Problem z dzwiękiem wygląda tak: Właczyłem komputer i chce otworzyć jaką piosenke.. Tylko w Windows Media Player działa a u reszty programów ani rusz. No to zaczełem usuwać i od nowa instalować kodeki.. chyba tak 3 razy próbowałem na różne sposoby i nic, potem na dodatek okazało się ze w filmach dzwięku także nie ma. Próbowałem zaistalować sterowniki od karty dzwiękowej na nowo.. nie pomogło, sciagałem także najnowsze sterowniki z strony Creative i nic. Ogólnie głos działa ale tylko w tych podstawowych rzeczach np. jak włacza się komputer a muzyka (mp3) gra tylko w WMP (w filmach w WMP nie ma głosu także). Na dodatek złego za każdym razem gdy wyłaczam lub uruchamiam ponownie komputer wyskakuje bład o aplikacji CTXfiHlp.exe która jest aplikacja Creative i wyswietla się ze działa ona nie poprawnie itp. Ale komputer resetuje się poprawnie. Problem z urządzeniami a raczej drukarka wyglada znwou tak: Przed uszkodzeniem pamięci RAM podłączyłem drukarke (już dość stara, sprzed 4 lat, HP 845c) i wszystkie sterowniki zostały znalezione i wszystko działalo jak należy. Po tym jak dostałem komputer z serwisu w Panelu Sterowania -> Drukarki, nie ma żadnej drukarki a gdy podłaczam ją pod komputer Vista nawet nie reaguje jakby wogóle nie widziała tego. Gdy znowu w Panelu Sterowania -> Drukarki daje Dodaj Drukarkę wyświetla mi się komunikat: "System Windows nie może otworzyć Kreatora dodawania drukarki. Usługa lokalnego buforu wydruku nie jest uruchomiona. Ponownie uruchom bufor lub ponownie uruchom komputer" Nie rozumiem dokładnie o co w tym chodzi a gdy uruchamiam ponownie komputer wyskakuje taki sam komunikat przy tej czynności. Po pewnym czasie zaczeły wyskakiwać mi po ponownym uruchomieniu komputera także komunikaty że wykryto nowy sprzęta ale komputer nie mógł określić nawet co to za sprzęt ani znaleść sterowników do niego. I tak to wszystko wygląda... Strasznie duży bałagan się zrobił w jeden dzień przez tą pamięć. Bardzo prosze o pomoc i szybką odpowiedź Z góry dziękuje... PS. Prosze o wybaczenie jeśli popełniłem jakieś błędy ortograficzne, jestem dyslektykiem więc coś mogłem pomylić..

Odpowiedzi: 0

Neon49
Dodano:
11.04.2008 19:44:00
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0