Dziwny problem z dyskiem twardym...

Witam. Mam dysk IBM/Hitachi Deskstar 7k250 (160gb, interfejs IDE (ata/100)). Mam go juź około roku. Od samego początku wykazywał dziwne zachowanie – mianowicie , podczas wykonywania jakichś złoźonych czynności (dla przykładu skanowanie dysku antywirusem) wydawał on z siebie ciche odgłosy w rodzaju stukania, ktore pojawialy sie co jakis czas. Jednak, nie sprawiało to źadnego problemu dlatego teź nie przejełem się tą dolegliwością. Ostatnio częstotliwość występowania tych odgłosów sie nasiliła. Doszedłem do wniosków, źe jest ich tym więcej, im większa jest temperatura dysku (nasilają się po wykonywaniu przez dysk złoźonych czynności). Czyli – po włączeniu komputera jest wszystko normalnie, wystarczy jednak przeskanować dysk antywirusem, bądź go zdefragmentować a stukanie się nasili. Jednak, to nie jest jedyny problem. Po pewnym czasie stukanie nasila się do tego stopnia, źe dysk wymusza sam na sobie "pracę" i stuka non–stop, czasem odgrywając jakiś rytm, bardzo przypominając stację CD–ROM nie mogącą zczytać nośnika. Bardzo podobnie teź sie zachowuje – system się przymula, ostatecznie nie reaguje na komendy i się resetuje. System windows nie jest juź potem w stanie wstać, komp musi sie ochłodzić. Sprawdziłem takźe w benchmarkach, źe gdy następuje te stukanie, to transfer wewnętrzny dysku spada z jakichś 60–45 mbps do 8–2 mbps, a potem wzrasta do następnego stuknięcia. Bardzo mnie ten problem dołuje, bo wiem, źe jak pójde do sklepu oddać dysk na gwarancji, to on zdąźy sie ochłodzić, a tam nie będą go wystarczająco długo testować, źeby mógł się porzadnie nagrzać, więc odeślą mnie z kwitkiem. Bardzo bym prosił o pomoc lub ewentualne stwierdzenie przyczyny tych hałasów. Z góry dziękuję. Splash !

Odpowiedzi: 10

No cóź. dysk podczas intensywnej pracy osiąga jakieś 45 stopni.
Splash
Dodano
07.07.2005 11:21:17
Raku_:
adik154:
ja u siebie dysk mam na dnie obudowy nad nim zawieszony wentylator własnie 80x80 z sensorem termicznym który to sensor przykleiłem do dysku i teraz z dawnych 50*C i wzwyź (WD 80GB) mam stabilne 32–34*C i nie więcej:)

inne sensowne rozwiązanie to troche droźsza obudowa (nie za 99,99 :twisted: z zasilaczem), która na pewno ma lepiej zorganizowany obieg powietrza w środku.

ah ja wypraszam sobie bo ja mam takiego shita obecnie :mrgreen:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13987 tyle źe z niebieskimi wstawkami :) [tata jednak kompa nowego nie kupił :twisted: )
adik154
Dodano
07.07.2005 00:37:47
adik154:
ja u siebie dysk mam na dnie obudowy nad nim zawieszony wentylator własnie 80x80 z sensorem termicznym który to sensor przykleiłem do dysku i teraz z dawnych 50*C i wzwyź (WD 80GB) mam stabilne 32–34*C i nie więcej:)

inne sensowne rozwiązanie to troche droźsza obudowa (nie za 99,99 :twisted: z zasilaczem), która na pewno ma lepiej zorganizowany obieg powietrza w środku.
Raku_
Dodano
07.07.2005 00:24:21
adik154
Dodano
07.07.2005 00:05:56
Raku_:
Bo mi to wygląda na efekt przegrzanai dysku.
Spróbuj wstawić wiatrak i dać mu lekki popwiew (naprawde mały wiatraczek z 486 powinien wystarczyć – u mnie wystarczył na baracude IV).

Lepiej przymontować dysk na samym dale obudowy, a obok niego wstawić wiatrak o wielkości 80x80. Wtedy wypycha on całe ciepło wgłąb obudowy. Taki układ zastosowałem u siebie i na prawdę obniźał on temperaturę dysku... problem w tym, źe komputer pracował trochę głośniej... a zbyt duźego hałasu nie lubię ;)
Mrówek
Dodano
06.07.2005 23:57:46
Splash:
Witam. Mam dysk IBM/Hitachi Deskstar 7k250 (160gb, interfejs IDE (ata/100)). Mam go juź około roku. Od samego początku wykazywał dziwne zachowanie – mianowicie , podczas wykonywania jakichś !

Jak masz zamontowany dysk w obudowie – ma jakieś chłodzenie ???

Jaką ma temperature podczas pracy ??? (moźna zmierzyć np. w programie speedfan

Bo mi to wygląda na efekt przegrzanai dysku.
Spróbuj wstawić wiatrak i dać mu lekki popwiew (naprawde mały wiatraczek z 486 powinien wystarczyć – u mnie wystarczył na baracude IV).
Raku_
Dodano
06.07.2005 23:14:31
Własnie skonczylem Advanced Test w tym programie, wykazał mi dyspozycje 0x00 czy jakos tak, czyli, wydaje mi sie, ze bledow nie znalazl. I nie dziwie mu sie, bo program chyba nie jest w stanie znaleść bledow mechanicznych, np lozysk. Zresztą, dysk nie byl nagrzany i mocno nie stukal podczas tego testu. Ja juz nie wiem co mam o tym mysleć :/ Jakieś rady ?

Adik: masz rację. Jutro rano podejde do serwisu z dyskiem.
Splash
Dodano
06.07.2005 01:23:44
stary ty sie nie bój ze w sklepie nie zdąza tego wykryć i powiedzą ze wszystko ok, jeśli takie jaja ci sie dzieją to idziesz z dyskiem mówisz jak sprawa wyglada. Uruchamiasz dyk u nich, kopiujesz z jednej partycji na drugą np 20 Gb danych i tak wkółko aźtwardziel sie zagrzeje i zacznie potęznie stukać, przycinać sie aź wkońcu zfinalizuje to resetem.
Gdy juz dysk pojedzie na gware i wreszcie przyślą ci go spowrotem, a nie bedzie pisało czy dysk naprawiony czy wymieniony to w sklepie jeszcze kaź go podpiac, włacz kopiowanie jakichś danych (np z jakiegoś dysku ze sklepu na twój) i ucho do dysku i nasłuchuj czy stuka.
takie działanie oszczędzi ci wiele nerwów.

PS. Nie daj sobie wmówić ze ci sie uroiło, bo mi tak kiedyś w serwisie chcieli wmówić jak coś mi w monitorze piszczało, niestety gdy po miesiacu monitor sie spalił to juz nie mogli powiedzieć ze wydaje mi sie :twisted:
adik154
Dodano
06.07.2005 01:23:16
Splash:
Sądzisz, źe coś takiego istnieje ? Bo ja kupowałem wersję oem dysku, czyli ładnie zapakowany TYLKO dysk, nic pozatym :/

Istnieje –> na stronie Hitachi jest do pobrania Drive Fitness Test i nie ma znaczenia czy masz dysk OEM czy nie. Producent udostępnił go nieodpłatnie właśnie po to, aby móc zdiagnozować kondycję swojego dysku.
Żółty
Dodano
05.07.2005 23:50:10
Sprawdź dysk programem narzędziowym producenta.
Żółty
Dodano
05.07.2005 23:41:40
Splash
Dodano:
05.07.2005 23:28:09
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1