Dziwny problem z CD...

Witam,
Mam taki dziwny problem z CD Romem, mianowicie z napedem wszystko wydaje się być ok, bios wykrywa, system wykrywa, reaguje na wysuwanie, itp. lecz gdy wkładam jakąkolwiek płytke CD, napęd jej nie widzi, wchodze na napęd a tam pusto, nic, jakby źadnej zawartości nie było, nie mam pomysłu co moźe byc powodem. Odinstalowywałem napęd, nic nie pomogło, a wiem źe jest dobry. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam
Goldberg

Odpowiedzi: 16

Peter_l:

Następny noob załatwiajający problem formatem

Moźna rozbierać CD, chyba źe się ktoś na tym nie zna to najlepiej dać płytkę czyszczącą

Wycieczki pod adresem innych uźytkowników sobie daruj, bo moźe i onie są laikami, ale za to Ty na chama wychodzisz.
Rebe
Dodano
10.12.2005 09:28:06
scrush:
Witam; mam ten sam problem z tym samym modelem nagrywarki... Działał 100%; w pewnym momencie przestała czytać płyty, a tylko je widzi.
!Format robiłem i nic się nie zmieniło!
:twisted:

Następny noob załatwiajający problem formatem

Moźna rozbierać CD, chyba źe się ktoś na tym nie zna to najlepiej dać płytkę czyszczącą
Peter_l
Dodano
09.12.2005 22:20:46
Witam; mam ten sam problem z tym samym modelem nagrywarki... Działał 100%; w pewnym momencie przestała czytać płyty, a tylko je widzi.
!Format robiłem i nic się nie zmieniło!
:twisted:
scrush
Dodano
09.12.2005 22:13:55
a sterowniki ASPI zainstalowane, a jeśli tak czy prawidłowo? (aspicheck :) )
skorn
Dodano
14.01.2005 18:35:05
Identycznie zachowuje się równieź pamięć masowa a ona nie ma soczewki, czasami są problemy z FDD.
Chyba źe jest jakiś trojan o którym jeszcze nic nie wiemy
Lopek
Dodano
14.01.2005 15:27:04
Mam identyczny przypadek naped CD oraz CD RW nie działają po otworzeniu tacki i ponownym zamknięciu wszystko jest OK jak włoźę płytę i zresetuję system.
Masz usterkę programową a nie sprzętową nie ma co czyścić i podmieniać sprzętu tylko poczekać na poprawke Windows poniewaź to prawdopodobnie oni zwalili SP 2 i na niektórych modelach sprzętu taki jest obraz
Lopek
Dodano
14.01.2005 15:23:40
Rozebrać napęd i wyczyścić soczewkę – tak się objawia b. czesto jej zabrudzenie.
Rebe
Dodano
05.01.2005 20:20:38
Problem wygląda tak ,iź komputer nie bootuje się z płyty instalacyjnej np.:Windowsa, nie czyta źadnych nagranych płyt, a jedynie puste CD, moźna nagrać płytę i ją potem odtworzyć, ale po wyciągnięciu z napędu i ponownej próbie odczytu nie dzieje się nic, wchodzę na napęd jak na pusty dysk, tak jak by nie było źadnej płyty CD w środku. Odinstalowywałem kontrolery dyskowe, ponownie je instalowałem, zmieniałem wszystko co jest moźliwe w biosie, na zalecane – patrz default, uźytkownika, itp, i nic, raz jeden tylko załapał CD przy próbie bootowania i próbie instalacji nowego systemu, ale tylko raz i tego wyczynu juź nie powtórzył. Jakieś pomysły?

Omawiany napęd to nagrywarka Yamaha CRW 3200E, a maszyna to HP Vectra VL 420.

Pozdrawiam
Goldbergs
Goldbergs
Dodano
05.01.2005 16:46:39
Jedyną sensowną rzeczą jaką moźesz zrobić to sprawdzić napęd u kumpla a jak nie to juź tylko format zostaje i sprawdzenie napędu na czystym systemie. Ale nie napisałeś czy światełko od napędu się ostro świeci i czy nagrywara pracuje.
Dorszu
Dodano
24.12.2004 19:09:58
Goldbergs:
to po wejsciu do systemu – WindowsXP nagle widać tytuł i zawartość płyty, ale po wysunięciu CD z napędu i próbie kolejnego odczytania, dzieje sie jak wczesniej...

Czytajcie dokładniej posty, proszę was... :D maszyna stoi na WindowsXP z SP2, wszystkie dostępne aktualizacje.

Pozdrawiam
Goldbergs
Goldbergs
Dodano
24.12.2004 16:58:43
No dział moźe i XP,co nie znaczy źe User taki system posiada,ale moźe i Masz racje.

Usprawiedliwie to roztargnieniem przedświątecznym.
JNJN
Dodano
24.12.2004 15:43:07
JN:

A jaki system.

A jaki dział ?
Rebe
Dodano
24.12.2004 14:16:50
A czyściłeś go jak koledzy mówili.

A jaki system.

Menadzer co pokazuje o napędzie,wszystko gra.

Uźyj Total Commandera i zobacz czy widzi pliki,program do nagrywania np.Nero.

Sprawdz nagryware na innym kompie.

Lub jej koniec.
JNJN
Dodano
24.12.2004 13:19:41
Nie ma znaczenia jaką płytkę wsadzę do napędu. Ten komputer to jeden z modeli stacjonarnych HP, i co ciekawe posiada swoje wlasne menu bootowalne, i gdy plytka CD jest w napędzie, a ja w tym menu wybiorę bootowanie z CD – akurat nie miałem źadnej z systemem, ale to bez znaczenia, chodzi i jakąkolwiek, to po wejsciu do systemu – WindowsXP nagle widać tytuł i zawartość płyty, ale po wysunięciu CD z napędu i próbie kolejnego odczytania, dzieje sie jak wczesniej, po prostu wchodzi sie na napęd jak na pusty dysk. Być moźe spowodowane było to wirusami lub spy lub trojanami, poniewaź z komputera korzysta starsza osoba, która nie zna sie dokładnie co i jak w trawie piszczy, i cały dzień było zabawy by wyczyścić cały komputer z syfu. Wiadomo mi źe napęd o którym mowa działał jeszcze 2 dni temu, ale przez noc właśnie coś się z komputerem stało, i poproszony zostałem o pomoc w wyczyszczeniu kompa, co przyszło nie łatwo, a komuś zaleźało by nie stawiać na nowo systemu. Dodam jeszcze iź ów napęd CD to nagrywarka firmy Yamaha, model nie pamiętam jaki.
Moźe teraz wam przyjdzie coś do głowy, bo ja juź straciłem kompletnie pomysły na to....
Pozdrawiam
Goldbergs
Goldbergs
Dodano
24.12.2004 13:11:38
a jaką płytę próbujesz włoźyć?? źadnej płyty nie otwiera?? jeśli tak to jest coś z napędem
bartz
Dodano
23.12.2004 19:29:27
moźe wystarczy głowice wyczyścić??
MetaVirus
Dodano
23.12.2004 18:05:51
Goldbergs
Dodano:
23.12.2004 17:47:11
Komentarzy:
16