dziwny problem podczas instalacji.Nie moge usunac partycji!!
zrobilem nowa instalacje ale tym razem nowa instalacja windows xp sp2 i podczas ustawiania partycji natrafiłem na dziwny priblem ktory jak juz okazuje ze nie MOGE USUNAC zadnych pustych partycji. opisze jak to było:
Mam 5 partycji z czego ponizej tak wynikalo instalatora:
– dysk c: pusty 2.0gb
– dysk d: systemowy zawiera windows 2.0gb
– dysk e: dane uzytkownika 9gb
– dysk f: tez dane 9gb
– dysk g: program files 13gb
zrtobilem formata a raczej usunalem te trzy partycje czyli c: d: i g: bo na e: i f: chce zostawic nienaruszony bo sa dla mnie bardzo wazne pliki . j po usuwaniu partycji na ekranie widzę jakoby:
– dysk nieuzywany (nowy surowy) 2.0gb
– dysk nieuzyway (nowy surowy) 2.0gb
– dysk c: a mialo byc e: !!! 9gb ( i na dodatek ustawiony jako startowy!!!!! )
– dysk d: a miało byc f: !!! 9gb
– dysk nieuzywany (nowy surowy) 13.gb
i jak polaczyc te trzy partycje w jedno skoro partycje juz zostaly usuniete i powinno pojawic tylko jedna partycja pusta nowa surowa o pojemnosci 17Gb a nadal pokazuje jako podzielone czyli 13 2 i 2
a w partitionmagic nic nie dziala bo nie wiem czemu bo cos z aktywacją ale nie mozna aktywowac bo pojawia sie blad w cos czym "duplication"
pomozcie mi nie wiem co jest grane? aby polaczyc te trzy dyski w jedno to musze usunac WSZYSTKIE PARTYCJE (TE KTORE ZAWIERAJA WAZNE DANE) zeby mozna polaczyc ? to jakas bzdura i nie wiem co mam robic skanowanie antywirem nic nie dalo scandisk tez chkdsk i autochsk
musze przyznac ze wczesniej nigdy mi sie nie zdarzylo bo instalowalem system juz wiele razy i bylo w porzo. moze cos ma zwiazek z zabezpieczaniami plikow??? :evil:
ps. w zarzadzanie komputerem i menedzer dyskow nie ma opcji by polaczyc te trzy dyski w jedno. czy ktos ma te opcje albo juz to robil????
czekam z niecierpliwoscia na odpowiedzi
Mam 5 partycji z czego ponizej tak wynikalo instalatora:
– dysk c: pusty 2.0gb
– dysk d: systemowy zawiera windows 2.0gb
– dysk e: dane uzytkownika 9gb
– dysk f: tez dane 9gb
– dysk g: program files 13gb
zrtobilem formata a raczej usunalem te trzy partycje czyli c: d: i g: bo na e: i f: chce zostawic nienaruszony bo sa dla mnie bardzo wazne pliki . j po usuwaniu partycji na ekranie widzę jakoby:
– dysk nieuzywany (nowy surowy) 2.0gb
– dysk nieuzyway (nowy surowy) 2.0gb
– dysk c: a mialo byc e: !!! 9gb ( i na dodatek ustawiony jako startowy!!!!! )
– dysk d: a miało byc f: !!! 9gb
– dysk nieuzywany (nowy surowy) 13.gb
i jak polaczyc te trzy partycje w jedno skoro partycje juz zostaly usuniete i powinno pojawic tylko jedna partycja pusta nowa surowa o pojemnosci 17Gb a nadal pokazuje jako podzielone czyli 13 2 i 2
a w partitionmagic nic nie dziala bo nie wiem czemu bo cos z aktywacją ale nie mozna aktywowac bo pojawia sie blad w cos czym "duplication"
pomozcie mi nie wiem co jest grane? aby polaczyc te trzy dyski w jedno to musze usunac WSZYSTKIE PARTYCJE (TE KTORE ZAWIERAJA WAZNE DANE) zeby mozna polaczyc ? to jakas bzdura i nie wiem co mam robic skanowanie antywirem nic nie dalo scandisk tez chkdsk i autochsk
musze przyznac ze wczesniej nigdy mi sie nie zdarzylo bo instalowalem system juz wiele razy i bylo w porzo. moze cos ma zwiazek z zabezpieczaniami plikow??? :evil:
ps. w zarzadzanie komputerem i menedzer dyskow nie ma opcji by polaczyc te trzy dyski w jedno. czy ktos ma te opcje albo juz to robil????
czekam z niecierpliwoscia na odpowiedzi
Odpowiedzi: 6
no dzieki ale ja juz nie bede instalowac system po raz czwarty i kolejny mam po prostu dosc. wazne ze zainstalowalem winXP i dziala. dzieki za wszelka pomoc :P :P :P :P :P
Na tej JEDNEJ, stworzonej , dyskietce startowej
3,5" (1,44MB) znajduje się:
1. System operacyjny DOS (zmodyfikowany)
2. Norton Partition Magic 8.0.5
[najlepsze narzędzie do partycjonowania dyskow – ale to chyba kaźdy wie ;–]
3. Volcov Commander 4.05
[manager plików pod DOS'a – malutki, ale ma wszystko co trzeba]
4. Sterownik CD–ROM
[podmontowywane są wszystkie dostępne napędy CD–ROM]
5. Active@ NTFS Reader 1.0.2
[program umoźliwiający odczyt danych z partycji NTFS,
kopiowanie ich na inne partycje FAT oraz podgląd]
6. Active@ UnEraser 2.1.1
[program umoźliwiający odzyskanie skasowanych katalogów, plików i partycji;
obsługuje FAT, FAT32 (długie nazwy) i NTFS; pozwala równieź wykonać kopię MBR
a takźe przeglądać sektory dysku przy pomocy Disk Viewer]
7. Low Level Format
[program do formatowania dysków z niskiego poziomu]
8. Programy (wiele) do łamaniazdejmowania haseł z biosów Award i Ami
9. DOS Long File Names
[program pozwalający uźywać długich nazw pod DOS'em,
np. polecenie: dir – w ostatniej kolumnie wyświetlane są długie nazwy]
10. Mało????? jest w necie nazywa sie Dyskietka startowa 2.2 tabletka na twoj problem :lol:
3,5" (1,44MB) znajduje się:
1. System operacyjny DOS (zmodyfikowany)
2. Norton Partition Magic 8.0.5
[najlepsze narzędzie do partycjonowania dyskow – ale to chyba kaźdy wie ;–]
3. Volcov Commander 4.05
[manager plików pod DOS'a – malutki, ale ma wszystko co trzeba]
4. Sterownik CD–ROM
[podmontowywane są wszystkie dostępne napędy CD–ROM]
5. Active@ NTFS Reader 1.0.2
[program umoźliwiający odczyt danych z partycji NTFS,
kopiowanie ich na inne partycje FAT oraz podgląd]
6. Active@ UnEraser 2.1.1
[program umoźliwiający odzyskanie skasowanych katalogów, plików i partycji;
obsługuje FAT, FAT32 (długie nazwy) i NTFS; pozwala równieź wykonać kopię MBR
a takźe przeglądać sektory dysku przy pomocy Disk Viewer]
7. Low Level Format
[program do formatowania dysków z niskiego poziomu]
8. Programy (wiele) do łamaniazdejmowania haseł z biosów Award i Ami
9. DOS Long File Names
[program pozwalający uźywać długich nazw pod DOS'em,
np. polecenie: dir – w ostatniej kolumnie wyświetlane są długie nazwy]
10. Mało????? jest w necie nazywa sie Dyskietka startowa 2.2 tabletka na twoj problem :lol:
Witam
Podłącz ten dysk do innego komputera, zarchiwizuj sobie dane, których nie chcesz utracić, np. na CD lub DVD lub na innym dysku.
Potem podłącz na nowo u siebie, uruchom instalator XP, wywal wszystkie partycje i utwórz na nowo.
Podłącz ten dysk do innego komputera, zarchiwizuj sobie dane, których nie chcesz utracić, np. na CD lub DVD lub na innym dysku.
Potem podłącz na nowo u siebie, uruchom instalator XP, wywal wszystkie partycje i utwórz na nowo.
no i klapa
pisze ze tak:
"Na tym dysku nie ma jednak partycji zgodnej z systemem Windows Xp
Aby kontynuować instalację systemu Windows XP, powróć do okna wyboru partycji i utwórz na powyźszym dysku partycję zgodną z systemem Windows Xp. Jeźeli na tym dysku nie ma wolnego miejsca, usuń istniejąca partycję, a następnie utwórz nową.
A w programie delpart.exe pisze ze sa tylko dwie partycje do usuniecia jedna ze 2gb a druga ze 36GB.
dałem sobie z tym spokój i zrobiłem formata na fat32 programem fdisk pod win98 i tam mozna bylo zainstalowac nad dyskiem ktory zajmuje 13GB.
Nadal mam pozostale dyski czyste sformatowane ale nie usuniete bo sie nie dalo :((( ktos ma jakis proram tylko nie partition magic bo ten nie dziala i wywala jakis blad ktory juz nie pamietam.
pozdrawiam
pisze ze tak:
"Na tym dysku nie ma jednak partycji zgodnej z systemem Windows Xp
Aby kontynuować instalację systemu Windows XP, powróć do okna wyboru partycji i utwórz na powyźszym dysku partycję zgodną z systemem Windows Xp. Jeźeli na tym dysku nie ma wolnego miejsca, usuń istniejąca partycję, a następnie utwórz nową.
A w programie delpart.exe pisze ze sa tylko dwie partycje do usuniecia jedna ze 2gb a druga ze 36GB.
dałem sobie z tym spokój i zrobiłem formata na fat32 programem fdisk pod win98 i tam mozna bylo zainstalowac nad dyskiem ktory zajmuje 13GB.
Nadal mam pozostale dyski czyste sformatowane ale nie usuniete bo sie nie dalo :((( ktos ma jakis proram tylko nie partition magic bo ten nie dziala i wywala jakis blad ktory juz nie pamietam.
pozdrawiam
no dzieki za pomoc znowu biore sie do pracy zobaczymy czy zadziała mam juz plik delpart.exe i zobaczymy...
jeszcze sie odezwę
jeszcze sie odezwę
Chcesz w koncu polaczyc te partycje, czy tez zostawic w takich rozmiarach w jakich sa teraz ? Partycja E: stala sie C: chyba dlatego, ze zadna nowa nie zostala ustawiona aktywną. Jesli jeszcze nie zainstalowales systemu, uzyj FDISKa (jesli te partycje sa na FAT32), i w zaleznosci czego chcesz, albo usun jeszcze raz i zrob jedna z tych trzech, ustawiajac ja jako aktywna, albo zmien aktywna ustawiajac ja na tej starej dwugigowej.
Jesli to partycje NTFS, uzyj do ich usuniecia DELPARTa – znajdziesz go przez Szukaj (u gory).
Jesli to partycje NTFS, uzyj do ich usuniecia DELPARTa – znajdziesz go przez Szukaj (u gory).
Strona 1 / 1