Dziwny odglos przy starcie systemu
Jakies 3 miesiace po kupnie kompa, przy startowaniu zaczelo cos dziwnie, bardzo glosno robic TRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR :),(ale to nie jest smieszne), na poczatku myslalem ze to wentylator, ale brzeczy tak dopoki sie nie uruchomi ,a pozniej jest super, gdy restartuje nie ma problemu i przy starcie gdy dlugo nie stoi tez jest ok. czy mozecie mi pomoc?? czy to wina dysku, czy moze moge zrobic cos z plikami jakims programikiem? Czy moze do sklepu na gwarancje?? tylko czy to na pewno dysk?
Odpowiedzi: 13
Zmienić na Zalmana NB32 lub NB47. Jest to pasywne chłodzenie – napewno hałasować nie będzie, nigdy :D
jednak to wentylator płyty, płyta to soltek SL–75MRN...
i co myslicie wymienic go, uderzyc na gwarancje, czy zostawic?
i co myslicie wymienic go, uderzyc na gwarancje, czy zostawic?
Ale moźe równieź to być dysk lub napęd CD.
Trzeba wszystko osłuchać i będzie wiadomo.
Trzeba wszystko osłuchać i będzie wiadomo.
spiderko:Na Abitach NF7 wentylator mostka północnego warczał średnio po 3 miesiącach uźytkowania.
Cuda się zdarzają :D
Znajomemu ten wynnalazek zatarl sie po niespelna miesciacu uzytkowania nowej plyty :)
Na Abitach NF7 wentylator mostka północnego warczał średnio po 3 miesiącach uźytkowania.
Czyli znalezc zrodlo tego halasu. Bo z tego co piszesz komputer nowy i raczej nie powinien dysk, czy wentylatory miec takich objawow. Terkoczacy dysk, (glowica, lozysko) moze uledz uszkodzeniu, bo niewiadomo co tam jest. A wentylator moze sie zatrzec. Ja nie strasze, tylko daje przyklad. Zlokalizuj zrodlo tego halasu i wtedy zadecydujesz co dalej...
czyli co zadzicie: nie zawracac sobie tym glowy poki chodzi jest dobrze?
kopciuszek:to jednak uwazacie ze to sprzetowe sprawy, ale czemu ustaje natychmiast po zalogowaniu windowsa?????????????
Dam Ci dwa przyklady:
Zimny dysk terkocze, po 2 – 3 minutach, gdy juz sie troche rozgrzeje halas ustepuje.
Sa takowe wentylatory ktore dzilajac na nienominalnych obrotach, np 5000RPM halasuja, i zdarza sie czesto ze zaraz po wlaczeniu kmpa taki wentylator ma conajwyzej 4000rmp, dopiero po wejsciu na optymalne obroty hal;as ustepuje.
To tylko przyklad, ale przypadki wzietete z zycia...
spróbuje i dam znac .. dzieki
Zbieg okoliczności.
Odłącz napędy i dyski od zasilania, uruchom komputer i odsłuchaj z którego wentylatora dobiega ten dźwięk. Oczywiście zanim będziesz badał daj "ostygnąć" komputerowi.
Odłącz napędy i dyski od zasilania, uruchom komputer i odsłuchaj z którego wentylatora dobiega ten dźwięk. Oczywiście zanim będziesz badał daj "ostygnąć" komputerowi.
to jednak uwazacie ze to sprzetowe sprawy, ale czemu ustaje natychmiast po zalogowaniu windowsa?????????????
Ja polecam zaopatrzyc sie w stetoskop lekarski, otworzyc bude i badac pacjenta, wszystkie czesci mechaniczne, dyski, wentyle, itp. :wink:
Mam to samo i tez nie wiem co zrobic.
Strona 1 / 1