dziwny komunikat
mam nowy komputer, niema na nim źadnego systemu operacyjnego, zamontowałem cd–rom ale po włączeniu komputera wyświetla sie taki komunikat :
No–System, No sysatem error ( coś takiego, coś w tym stylu) co to znaczy niemoge nic zrobić
No–System, No sysatem error ( coś takiego, coś w tym stylu) co to znaczy niemoge nic zrobić
Odpowiedzi: 20
tak to jest stary, ale ja niechce instalować XP tylko 98 (ale ten temat jest nieaktualny)
na moje OKO to jest jakiś stary komp (bios)
prawdopodobnie nie ma sensu instalować XP
napisz jaki model płyty, procesor
prawdopodobnie nie ma sensu instalować XP
napisz jaki model płyty, procesor
to jak nie masz mozliwosci zabotowania z CD Rom–u to masz klopocik jako poczatkujący.. Wyjsciem jest odpalic z dyskietki startowej Win98, zalozyc partycje spod np. fdiska itd... (nie wiem czy dasz rade), wgrać Win98 i spod niego odpalic instalke XP. (To na pewno jest nowy komputer ??)
Jest jeszcze inne wyjscie: mozesz zrobic na innym kompie dyskietki instalacyjne do WinXP i przy ustawieniu w Biosie kolejności A,C odpalić instalacje z tych dyskietek. Najmniej klopotliwe i do wykonania przez ciebie :–)
http://search.microsoft.com/search/results.aspx?st=b&na=88&View=pl–pl&qu=KB310994
Jest jeszcze inne wyjscie: mozesz zrobic na innym kompie dyskietki instalacyjne do WinXP i przy ustawieniu w Biosie kolejności A,C odpalić instalacje z tych dyskietek. Najmniej klopotliwe i do wykonania przez ciebie :–)
http://search.microsoft.com/search/results.aspx?st=b&na=88&View=pl–pl&qu=KB310994
No to sprubuj przetlumaczyc jakims Translatorem. Moze wyjdzie z tego cos w stylu "Kali umiec, kali rozumiec" ale wtedy jakos moze zaczaisz o co chodzi.
Wyprodukowała firma SOYO (www.soyo.com) ale nieznam angielskiego
Skoro nie masz ksiazeczki do plyty glownej to zajrzyj na ich strone internetowa. Kto wyprodukowal ta plyte?
ale tam takiej opcji nie ma są dwie:
1. C:,A:
2. A:,C:
1. C:,A:
2. A:,C:
System Boot Up Sequence: CD–ROM
kliknełem na Advanced i wypisałem w załączniku wszystkie polecenia zawierające "Boot" i ich ustawienia (wszystko znajduje się w załączniku) co mam tam inaczej ustawić
W Advanced powinna być opcja First Boot Device, lub coś podobnego (wyraz "Boot" jest kluczowy) Będziesz mógł wybrać m.in. CD–ROM. Po wyborze wyjdziesz z Advanced (ESC) i będziesz musiał wyjść z biosa zapisując jednocześnie wprowadzone zmiany, klawisz ESC – Save&Exit.
Nie znam się zabardzo na AmiBios, dane mi było nie mieć z nim kontaktu.
Nie znam się zabardzo na AmiBios, dane mi było nie mieć z nim kontaktu.
a później po advenced
Advanced
Uruchomiłęm ten bios i wyskakuje mi takie coś i gdzie mam kliknąć i ustawić to
Jak masz klawiaturę bezprzewodową,podłącz zwykłą najlepiej PS2 lub USB i próbuj.
Moźe klawiatura ?
klikam w dobry momencie ale nic sie nie dzieje
Moźe klikasz w złym momencie ?
To naleźy zrobić podczas startu .
To naleźy zrobić podczas startu .
nie mam ksiąźeczki do płyty głównej wiem tylko źe ten bios w tym komputerze nazywa sie AMIBIOS ale nie wiem jak go uruchomić ratunku!!!!!!!!
Poczytaj ksiąźeczkę do płyty głównej – pisze.
I czytaj komunikaty przy starcie kompa teź pisze,co wcisnąć aby wejść do setupu,po zmianach zapisz bios Save.
I czytaj komunikaty przy starcie kompa teź pisze,co wcisnąć aby wejść do setupu,po zmianach zapisz bios Save.
ale klikałem wszystkie i nic prosze o pomoc