Dziwny i duzy problem, plz pomozcie mi !

Witam, mam nieco dziwny problem, a chodzi tu o formatowanie i instalowanie sytemu Windows Xp profesional z SP2 na moim nowym kompie ( wczesniej nigdy nie sprawialo mi to problemu, robilem to bardzo czesto na starym kompie ) Niedawno złozylem sobie nowy komputer o wiele lepszy niz poprzedni a mianowicie:
Procesor: AMD Athlon 64 3500+ BOX (Socket 939) Venice
płyta główna: Asus A8N–SLI SE nForce4 SLI
RAm: Kingston DDR 1GB PC–400 ECC dwie kosci
Karta graficza: Gainward Geforce 6600 GT 128 MB
Zasilacz: Modecom MC–500ATX 2.0 PFC
Obudowa: Kompatybilna do w/w czesci
Te czesci sa nowe i kupione w pewnym sklepie.
+
moje stare czesci ale one tu nie graja głównej roli =] ale tez podam na wszelki wypadek:
Dysk: 80 Gb 7200 obrotów i 8 MB cache
Wypalara DVD i DVD ROM i oczywiscie stacja dyskietek :D :p

Wymienilem te wszystkie czesci , poniewaz mysle, ze to ma znaczenie.

Wiec pojechalem kupic te nowe czesci i reszte tych starszych czesci im podrzucilem, zeby juz zlozyli porzadnie kompa i na nowo zainstalowali system. Zlozyli moj sprzecik i pojechalem go odebra, wszystko bylo cacy ( sytem i sprzet ) smigal jak burza, az nagle po 2 dniach zalapalem wirusa, ktory szybko zniszczyl moj system, doslowanie pare minut, nawet skana nie zdarzylem zrobic. Padł mi system, wiec probuje zrobic formata a tu lipa, nie da rady, probuje wszystkimi sposobami sformatowac swoj dysk ale nic z tego. Dzwonie do goscia z tej firmy, w ktorej skladali mi kompa i pytam sie dlaczego nie moge sformatowac dysku i zainstalowac system, a on do mnie, ze tej klasy komputer ( chodzi o czesci ) wymaga zainstalowania systemu w jakis inny sposob, ze formatowanie dysku przebiega jakos inaczej i instalowanie systemu tak samo, z jakimis innymi procedurami i komendami. Niby nie instaluje sie tak zwyczajnie jak na tym moim starym kompie, ze sformatuje kompa i ustawie bootowanie a sytem sam wszystko zainstaluje. Twierdza, ze w odpowiednim momencie podczas instalacji trzeba wpisywac odpowiednie komendy i niby jesli chcialbym sie tego nauczyc to musialbym przyjsc do nich na praktyki na przynajmniej 2 tygodnie. W ogole nie chcieli zdradzic w jaki sposob to robia i za format i instalaowanie sytemu biora 50 zł i jesli nie dowiem sie jak to sie robi to jesli stanie sie cos z moim kompem to za kazdym razem bede musial tam jezdzic i placic 50 dych za to wszystko, doslownie paranoja !. Prosze Was napiszcie, jesli wiecie, jak to zrobic. Jak zrobic tego formata i zainstalowac system tym ich sposobem na kompie, ktory wymienilem wyzej. Z góry wielkie dzieki.

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 3

A jeszcze jedno pytanie, a kopia systemu orginalna czy pirat :?:
**Mis**
Dodano
25.03.2006 19:34:37
Jakieś nowości wreszcie ;) A jakie to nowe komendy przy instalacji na TAKIM sprzęcie ?? Bo ja jakiś niedouczony jestem. Nie podałeś jak formatujesz, źe Ci się nie udaje, jakie komunikaty wywala komp w czasie nieudanego formata itd. Opisz to, a nie pogadanki z gościem z serwisu.
Ucho
Dodano
25.03.2006 19:32:34
ziombel:
ktory szybko zniszczyl moj system

1. Trzeba bylo spróbować wejść przez tryb awaryjny, zaraz po ponownym uruchomieniu kompa.
2. Jakieś komunkaty błed stop podczas robienia formatu :?:
3. Spóbuj zrobić format z dyskietki startowej, lub jakimś innym programem , który pracuje z wierszem poleceń np. Norton Ghost lub tego typu podobne programy, jego uruchamia się tak samo jak instalator windowsa czyli poprzez boota.
**Mis**
Dodano
25.03.2006 19:28:05
ziombel
Dodano:
25.03.2006 19:16:18
Komentarzy:
3
Strona 2 / 2