Dziwny i duzy problem, plz pomozcie mi !
Witam, mam nieco dziwny problem, a chodzi tu o formatowanie i instalowanie sytemu Windows Xp profesional z SP2 na moim nowym kompie ( wczesniej nigdy nie sprawialo mi to problemu, robilem to bardzo czesto na starym kompie ) Niedawno złozylem sobie nowy komputer o wiele lepszy niz poprzedni a mianowicie:
Procesor: AMD Athlon 64 3500+ BOX (Socket 939) Venice
płyta główna: Asus A8N–SLI SE nForce4 SLI
RAm: Kingston DDR 1GB PC–400 ECC dwie kosci
Karta graficza: Gainward Geforce 6600 GT 128 MB
Zasilacz: Modecom MC–500ATX 2.0 PFC
Obudowa: Kompatybilna do w/w czesci
Te czesci sa nowe i kupione w pewnym sklepie.
+
moje stare czesci ale one tu nie graja głównej roli =] ale tez podam na wszelki wypadek:
Dysk: 80 Gb 7200 obrotów i 8 MB cache
Wypalara DVD i DVD ROM i oczywiscie stacja dyskietek :D :p
Wymienilem te wszystkie czesci , poniewaz mysle, ze to ma znaczenie.
Wiec pojechalem kupic te nowe czesci i reszte tych starszych czesci im podrzucilem, zeby juz zlozyli porzadnie kompa i na nowo zainstalowali system. Zlozyli moj sprzecik i pojechalem go odebra, wszystko bylo cacy ( sytem i sprzet ) smigal jak burza, az nagle po 2 dniach zalapalem wirusa, ktory szybko zniszczyl moj system, doslowanie pare minut, nawet skana nie zdarzylem zrobic. Padł mi system, wiec probuje zrobic formata a tu lipa, nie da rady, probuje wszystkimi sposobami sformatowac swoj dysk ale nic z tego. Dzwonie do goscia z tej firmy, w ktorej skladali mi kompa i pytam sie dlaczego nie moge sformatowac dysku i zainstalowac system, a on do mnie, ze tej klasy komputer ( chodzi o czesci ) wymaga zainstalowania systemu w jakis inny sposob, ze formatowanie dysku przebiega jakos inaczej i instalowanie systemu tak samo, z jakimis innymi procedurami i komendami. Niby nie instaluje sie tak zwyczajnie jak na tym moim starym kompie, ze sformatuje kompa i ustawie bootowanie a sytem sam wszystko zainstaluje. Twierdza, ze w odpowiednim momencie podczas instalacji trzeba wpisywac odpowiednie komendy i niby jesli chcialbym sie tego nauczyc to musialbym przyjsc do nich na praktyki na przynajmniej 2 tygodnie. W ogole nie chcieli zdradzic w jaki sposob to robia i za format i instalaowanie sytemu biora 50 zł i jesli nie dowiem sie jak to sie robi to jesli stanie sie cos z moim kompem to za kazdym razem bede musial tam jezdzic i placic 50 dych za to wszystko, doslownie paranoja !. Prosze Was napiszcie, jesli wiecie, jak to zrobic. Jak zrobic tego formata i zainstalowac system tym ich sposobem na kompie, ktory wymienilem wyzej. Z góry wielkie dzieki.
Pozdrawiam
Procesor: AMD Athlon 64 3500+ BOX (Socket 939) Venice
płyta główna: Asus A8N–SLI SE nForce4 SLI
RAm: Kingston DDR 1GB PC–400 ECC dwie kosci
Karta graficza: Gainward Geforce 6600 GT 128 MB
Zasilacz: Modecom MC–500ATX 2.0 PFC
Obudowa: Kompatybilna do w/w czesci
Te czesci sa nowe i kupione w pewnym sklepie.
+
moje stare czesci ale one tu nie graja głównej roli =] ale tez podam na wszelki wypadek:
Dysk: 80 Gb 7200 obrotów i 8 MB cache
Wypalara DVD i DVD ROM i oczywiscie stacja dyskietek :D :p
Wymienilem te wszystkie czesci , poniewaz mysle, ze to ma znaczenie.
Wiec pojechalem kupic te nowe czesci i reszte tych starszych czesci im podrzucilem, zeby juz zlozyli porzadnie kompa i na nowo zainstalowali system. Zlozyli moj sprzecik i pojechalem go odebra, wszystko bylo cacy ( sytem i sprzet ) smigal jak burza, az nagle po 2 dniach zalapalem wirusa, ktory szybko zniszczyl moj system, doslowanie pare minut, nawet skana nie zdarzylem zrobic. Padł mi system, wiec probuje zrobic formata a tu lipa, nie da rady, probuje wszystkimi sposobami sformatowac swoj dysk ale nic z tego. Dzwonie do goscia z tej firmy, w ktorej skladali mi kompa i pytam sie dlaczego nie moge sformatowac dysku i zainstalowac system, a on do mnie, ze tej klasy komputer ( chodzi o czesci ) wymaga zainstalowania systemu w jakis inny sposob, ze formatowanie dysku przebiega jakos inaczej i instalowanie systemu tak samo, z jakimis innymi procedurami i komendami. Niby nie instaluje sie tak zwyczajnie jak na tym moim starym kompie, ze sformatuje kompa i ustawie bootowanie a sytem sam wszystko zainstaluje. Twierdza, ze w odpowiednim momencie podczas instalacji trzeba wpisywac odpowiednie komendy i niby jesli chcialbym sie tego nauczyc to musialbym przyjsc do nich na praktyki na przynajmniej 2 tygodnie. W ogole nie chcieli zdradzic w jaki sposob to robia i za format i instalaowanie sytemu biora 50 zł i jesli nie dowiem sie jak to sie robi to jesli stanie sie cos z moim kompem to za kazdym razem bede musial tam jezdzic i placic 50 dych za to wszystko, doslownie paranoja !. Prosze Was napiszcie, jesli wiecie, jak to zrobic. Jak zrobic tego formata i zainstalowac system tym ich sposobem na kompie, ktory wymienilem wyzej. Z góry wielkie dzieki.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
ziombel:ucho ale po co opisujesz mi to wszystko ? nie wiem do czego zmierzasz bo ja to wszystko wiem co i jak robic z ta zwyczajna instalacja ale wlasnie problem w tym, ze nie da sie tego formata zrobic tak jak opisales. Tym pierwszym sposobem robilem i lipa, tak jakby nie raguje na komende format c: a ten drugi sposob to jeszcze nie probowalem przez dysk instalacyjny WInXp ale znow wracamy do punktu wejscia :( :( :(
To spróbuj , wejdź na płyte instalacyjną ,usuń partycje i wszystko od nowa.A swoją drogą podoba mi sie ta firma;nie splajtują.Co do klasy sprzętu , nie najgorszy ale bez przesady .
UCho, sorka jezeli Cie urazilem ale uwierz mi, nie chcialem tego zrobic po prostu mi nie chodzilo o to co opisales, wiem, ze chcialem pomoc i naprawde to doceniam ale chyba nie o to chodzi, a w sumie to nie wazne czy o to czy nie, liczy sie, ze chciales pomoc. Pozdrawiam
Quban, thx, sprobuje Partition magic zainstalowac
Quban, thx, sprobuje Partition magic zainstalowac
Z tego co zrozumialem, to główny problem to nie płyta tylko niemozność sformatowania dysku tak? A moźe spróbuj sformatowac uzywając innych programów np: Partition Manager (są wersje pod MS DOSa) albo załatw sobie plytę linuxa i podczas jakby instalacji (bo go nie istalujesz) jest moment gdzie sie partycjonuje i zarządza dyskami tam moźna łatwo zmieniać typy i rozmiary. Polecam płyte od Mandrivy (dawniej Mandrake). Moźesz teź iść z dyskiem do kolegi/koleźanki i u niego sformatowac go windowsową wersją Partition Managera (jest bardziej rozbudowana). Pozdrawiam.
Bo chciałem Ci pomóc, ale nie wiem po co, skoroziombel:ucho ale po co opisujesz mi to wszystko ?
ziombel:bo ja to wszystko wiem co i jak robic z ta zwyczajna instalacja
Jak przedstawiasz problem takie masz odpowiedzi. Moźe ktoś inny nadaje na tej samej fali co Ty, bo widzę, źe ja na pewno nie.
ucho ale po co opisujesz mi to wszystko ? nie wiem do czego zmierzasz bo ja to wszystko wiem co i jak robic z ta zwyczajna instalacja ale wlasnie problem w tym, ze nie da sie tego formata zrobic tak jak opisales. Tym pierwszym sposobem robilem i lipa, tak jakby nie raguje na komende format c: a ten drugi sposob to jeszcze nie probowalem przez dysk instalacyjny WInXp ale znow wracamy do punktu wejscia :( :( :(
ziombel:Bobi, jak zrobic dyskietke startowa XP ? i o jakie polecenia Ci chodzi ?
Jeśli chodzi o dyskietki startowe moźesz je pobrać tu
http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
W zasadzie powinienem Cię odesłać do szukajki....
W Biosie ustawiasz FirstBoot na Floppy, zapisujesz Bios i odpalasz na nowo kompa z dyskietki startowej Win98. Potem wpisujesz format c: i Enter. Potwierdzasz i formatujesz. Po formacie odpalasz znowu z dyskietki z obsługą CD Room i po przejściu na napęd CD (polecenie cd F:, gdzie np. F jest literą Twego napędu) wpisz setup i leci (tylko wsadź płytę WinXP).
I jeszcze inaczej: odpalasz z dyskietki, przechodzisz na napęd CD z instalką Win XP i wpisujesz setup. Instalator Cię poprowadzi za rękę, a będzie tam opcja formatowania dysku. Wtedy sformatujesz w czasie instalacji.
W Biosie ustawiasz FirstBoot na Floppy, zapisujesz Bios i odpalasz na nowo kompa z dyskietki startowej Win98. Potem wpisujesz format c: i Enter. Potwierdzasz i formatujesz. Po formacie odpalasz znowu z dyskietki z obsługą CD Room i po przejściu na napęd CD (polecenie cd F:, gdzie np. F jest literą Twego napędu) wpisz setup i leci (tylko wsadź płytę WinXP).
I jeszcze inaczej: odpalasz z dyskietki, przechodzisz na napęd CD z instalką Win XP i wpisujesz setup. Instalator Cię poprowadzi za rękę, a będzie tam opcja formatowania dysku. Wtedy sformatujesz w czasie instalacji.
Ucho, Nie probowalem formatowac z instalki XP bo nie wiem jak to sie robi dokladnie ;/ probowalem wlasnie z dyskietka startowa WIn98, ktora jest z obsluga CD–Rom
sQbanieTZ, nie wymienilem dysku twardego na nowy, zostal ten stary
Bobi, jak zrobic dyskietke startowa XP ? i o jakie polecenia Ci chodzi ?
Mozecie mi poradzic co mam teraz zrobic ? jak postepowac ? bo juz sie gubie
sQbanieTZ, nie wymienilem dysku twardego na nowy, zostal ten stary
Bobi, jak zrobic dyskietke startowa XP ? i o jakie polecenia Ci chodzi ?
Mozecie mi poradzic co mam teraz zrobic ? jak postepowac ? bo juz sie gubie
Wymieniłeś dysk twardy na nowy? Wydaje mi się, źe oprócz swojego starszego kupiłeś teź nowy – i to na Serial ATA (SATA). Mam rację?
Właśnie :lol: I chłopak się męczy.Bobi:Płyta niebootowalna, a ich zadanie polega na uźyciu dyskietek startowych XP i wklepaniu kilku poleceń.
I chyba wiadomo mniej wiecej na czym panowie w serwisie chcą źerować.
Płyta niebootowalna, a ich zadanie polega na uźyciu dyskietek startowych XP i wklepaniu kilku poleceń.
Zreszta wróźył nie będę.
P.S. ziombel, dostasuj avatar do norm.
Płyta niebootowalna, a ich zadanie polega na uźyciu dyskietek startowych XP i wklepaniu kilku poleceń.
Zreszta wróźył nie będę.
P.S. ziombel, dostasuj avatar do norm.
Tak jak podawał Bobi, nie ma znaczenia czy to oryginał. Mi chodziło o płytę instalacyjną, z której bootujesz kompa. Powtórzę raz jeszcze: podaj komunikaty jakie Ci wywala podczas bootowania z instalki XP. Przy takiej konfiguracji dysku wystarczy dyskietka systemowa Win98 z obsługą CD Room. Sprawdź czy jest na niej plik format.com. Jak nie ma to dograj. Ale uwaźaj, bo jak masz jeszcze tego wira na innych partycjach to i tak Ci kompa zasyfi.
QDE, tak wszystko jest ustawione w biosie.
Ucho, nie wiem czy ten WIn, ktory mi zainstalowali to oryginal, ale raczej tak, tak mi sie wydaje bynajmniej. Dysk podzielony mam na 3 partycje, C: jest FAT, D: i E: to NTFS, na C jest system.
Ucho, nie wiem czy ten WIn, ktory mi zainstalowali to oryginal, ale raczej tak, tak mi sie wydaje bynajmniej. Dysk podzielony mam na 3 partycje, C: jest FAT, D: i E: to NTFS, na C jest system.
ziombel:Bobi, wlasnie nie wiem czemu ale nie moge uruchomic instalatora po sbootowaniu na cd rom ;/ moze cos zle robie, juz sam nie wiem ;|
W biosie ustawione botowanie płyty :?:
A to oryginalna płyta czy kopia ? Moźliwe, źe nie jest bootowalna. Jakie komunikaty ? Jeźeli, jak zrozumiałem, masz Fat32 to zrób sobie jeszcze raz dyskietkę startową Win98. Moźliwe, źe Ci padła. Przy dobrej płycie instalacyjnej albo dyskietce nie powinno być źadnych problemów z formatem.
Bobi, wlasnie nie wiem czemu ale nie moge uruchomic instalatora po sbootowaniu na cd rom ;/ moze cos zle robie, juz sam nie wiem ;|
Powiedzcie mi Panowie drodzy, co to za róźnica czy legal czy nie? Powiadają, źe nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
ziombel, ewidentnie widać, ze panowie z serwisu chca Cię w konia zrobić, czy im sie dasz czy nie to inna kwestia.
Moźesz uruchomić konsolę odzyskiwania XP? Moźesz w ogole instalator uruchomić?
P.S. Nazwa tematu do zmiany.
ziombel, ewidentnie widać, ze panowie z serwisu chca Cię w konia zrobić, czy im sie dasz czy nie to inna kwestia.
Moźesz uruchomić konsolę odzyskiwania XP? Moźesz w ogole instalator uruchomić?
P.S. Nazwa tematu do zmiany.
jezeli masz juz uruchomiony wiersz polecen, to sprobuj wpisac jakies inne komendy dosowe czy dzialaja, cokolwiek innego poza "format", ostatnio robilem sobie dysk startowy na USB, dodam ze mam podobnie jak ty procesor 64 bit (AMD Turion64) i mialem podobne objawy po wpisaniu jakiejkowliek komendy tyle ze ja nie musze przeinstalowywac systemu robilem to raczej tak na wszelki wypadek
Czyli masz legala ;) Więc odpal kompa z dysku instalacyjnego WinXP i sformatuj spod instalatora.
**Mis**:ziombel:ktory szybko zniszczyl moj system
1. Trzeba bylo spróbować wejść przez tryb awaryjny, zaraz po ponownym uruchomieniu kompa.
2. Jakieś komunkaty błed stop podczas robienia formatu :?:
3. Spóbuj zrobić format z dyskietki startowej, lub jakimś innym programem , który pracuje z wierszem poleceń np. Norton Ghost lub tego typu podobne programy, jego uruchamia się tak samo jak instalator windowsa czyli poprzez boota.
1. Wchodzilem, przez tryb awaryjny i wyczyscilem kompa z virusów ale przy normalym uruchamianiu ciagle to samo, nie chcial sie odpalic ;/
2.Chodzi o to, ze jak jest juz ta komenda czy chcesz sformatowac dysk yes/no to biore yes i albo przeskakuje znow na dyskietke startowa albo pisze, ze files not found tak jakby nie widzialo plikow ;/
3.Robilem przez dyskietke startowa, nawet probowalem przez WIN98, przez plytke
4. Kopia systemu to nie wiem dokladnie bo to ci goscie instalowali w tym sklepie.