Dziwny dzwiek
Mam juz od pewnego czasu problem. Pojawia sie on najczesciej kiedy komp jest dlugo wlaczony–powiedzmy 5–6 godzin. Wtedy co jakis czas wydaje on z siebie dzwiek taki bardzo wkurzajacy. Nie wiem jak go opisac ale jest podobny do dzwiekow wydawanych w starych grach... Kojarzycie o co mi chodzi?? Takie Piiiiiiiiiiip... Jest to bardzo meczace kiedy komp co 2 min tak robi. W czym tkwi problem i czy da sie cos z tym zrobic???? P.S. MAM win xp prof. celerona 2000 radeona 9000 i 256ddr
Odpowiedzi: 6
Lewon:Pojawia sie on najczesciej kiedy komp jest dlugo wlaczony–powiedzmy 5–6 godzin.
zrób tak jak juź ktoś wcześniej doradził,dokup wentylator i przykręć z tyłu obudowy(ma wyciągać ciepłe powietrze z kompa)powinno pomóc,oczywiście "odkurzenie" wnętrza równieź wskazane.W tej chwili powietrze najprawdopodobniej kotłuje się w środku i wentyl od procka nie wyrabia chłodząc go ciepłym powietrzem.
Critical Alarm
W Biosie.
Jak moge sprawdzic temp procesora i gdzie moge ustawic temp alarmu???
kompa najlepiej skladac samemu a jak temperatura jest za wyskoa to nic tylko dodac wentylatorek n aobudowe i juz a jak to nie pomoze to zwiekrzyc obroty wentylatora od proceka a jak to juz sie niue uda to zostaje tylko taka opcja: ściągnij radiator z procesora zeskrob starą paste termoprzewodzącą i nałóź nową nabytą wcześniej w sklepie przy zakupie nie polecam tanich past najlepiej kupić paste powyzej 18zł to bedzie git . Paste nakładam na środek procesora nie za duzo i nie za malo musi byc w sam raz.
jak ten zabieg nie pomoze no to znaczy źe jakieś de...le dali zły wentylator pod ten procek i nalezy kupic mocniejszy.
jak ten zabieg nie pomoze no to znaczy źe jakieś de...le dali zły wentylator pod ten procek i nalezy kupic mocniejszy.
Kolega kierofca moźe mieć rację. U mojej dziewczyny teź tak się zaczęło dziać. Objaw był bardzo nietypowy. Były to bardzo nieregularne dźwięki, podczas któych komp wyraźnie haczył się (widać to było jako skoki np. na filmie). Podejrzewałem wirusa czy teź sprzęt (dysk, ram, płytę). Zawsze te dźwięki pojawiały się jak procek był przez dłuźszy czas obciąźony – kiedy był załadowany system. Raz doszło do takiego stanu, źe "pikało" co 1–2 sekundy. Zrobiliśmy restart i zaczęło juź pikać w czasie testu POST. Wtedy pomyślałem, źeby sprawdzić temperaturę i to był strzał w 10. Sempron 2800 miał ok 72 stopnie (alarm ustawiony od 70).
Procek nie był podkręcany. Komp złoźony w sklepie. Widać jacy fachowcy tam pracują...
Procek nie był podkręcany. Komp złoźony w sklepie. Widać jacy fachowcy tam pracują...
Strona 1 / 1