dziwny dźwięk...
Witam
Mój problem jest następującej treści : sprawa jest dość skomplikowana... od pewnego czasu mam powazny problem z dzwiekiem (spowolnienie w róźnym stopniu, zniekształcenie, podczas robienia czegos na kompie oprocz sluchania muzy.. czasami mozna wlaczyc winampa i wszystko ladnie gra ... ale po pewnym czasie np. po wlaczeniu explorera, zminimalizowaniu... itp. takie cuś sie robi :/ i sluchania koniec poniewaz taki stan dlugo sie utzymuje, czasami samo minie ale w wiekszosci przypadkow trzeba kombinowac zeby znow gralo..).Problemu nie bylo na win98, wystepuje natomiast na 2k i xp..
najciekawsze na koniec.. na starej plycie glownej bylo tak jak opisalem (na plycie byl sb64pci ,to byla plyta pod amdk6–2),teraz mam solteka sl 75kav + duron600, na tej plycie jest zintegrowany dzwiek via ac97 i problem niestety nie zniknął... wkladalem sb64 do tej plyty ... i dalej to samo... mysle ze problemem nie są sterowniki (aczkolwiek instalowalem ich bardzo duzo)... moze jakis konflikt sprzetowy? Mam karte graficzna intel740 i dysk segate 6GB. Jesli ktos ma pomysly co moze byc przyczyna tego niefortunnego stanu – prosze o pomoc.
Mój problem jest następującej treści : sprawa jest dość skomplikowana... od pewnego czasu mam powazny problem z dzwiekiem (spowolnienie w róźnym stopniu, zniekształcenie, podczas robienia czegos na kompie oprocz sluchania muzy.. czasami mozna wlaczyc winampa i wszystko ladnie gra ... ale po pewnym czasie np. po wlaczeniu explorera, zminimalizowaniu... itp. takie cuś sie robi :/ i sluchania koniec poniewaz taki stan dlugo sie utzymuje, czasami samo minie ale w wiekszosci przypadkow trzeba kombinowac zeby znow gralo..).Problemu nie bylo na win98, wystepuje natomiast na 2k i xp..
najciekawsze na koniec.. na starej plycie glownej bylo tak jak opisalem (na plycie byl sb64pci ,to byla plyta pod amdk6–2),teraz mam solteka sl 75kav + duron600, na tej plycie jest zintegrowany dzwiek via ac97 i problem niestety nie zniknął... wkladalem sb64 do tej plyty ... i dalej to samo... mysle ze problemem nie są sterowniki (aczkolwiek instalowalem ich bardzo duzo)... moze jakis konflikt sprzetowy? Mam karte graficzna intel740 i dysk segate 6GB. Jesli ktos ma pomysly co moze byc przyczyna tego niefortunnego stanu – prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 7
Nie wiem – moźe by warto zajrzeć do akcesoria – narzedzia systmeowe – informacje o systemie i zasoby sprźetowe tam przejrzeć.
sprawdź teź w BIOS–ie czy zarządzanie przerwaniami jest ustawione na PIC czy APIC
sprawdź teź w BIOS–ie czy zarządzanie przerwaniami jest ustawione na PIC czy APIC
SB jest w 4 slocie liczac od AGP (spoko – byla juz we wszystkich, sprawdzalem ale nic to nie dalo), a co sadzisz o konfiguracji z ac97 ? przeciez ac97 jest zintegrowana wiec nie powinno byc problemu ... a jednak jest...
Przełóź kartę dźwiękową do innego slotu – teraz pewnie jest przy grafice (AGP) i sprawdź. Sterowniki systemowe nie mają obsługi większości funkcji 3D ,zaś dla tej karty te dla w2k i xp są wspólne.
Doszedlem do wniosku ze to wszystko wina grafiki... teraz jade na sterach do win2k (nie dziala to zbyt dobrze,w grach wszystko sie tnie,jakas niestandardowa rozdzielczosc) bo na tych z xp nawet nie moge wlaczyc direct 3d.... na win2k przeciez tez dzwiek nie dziala... wiec moze to wina sterownika od grafiki? i tu jest problem poniewaz sterownika pod xp nigdzie nie ma (bo xp "podobno" obsluguje ta karte graficzna)...
hmm.. ale nie wydaje ci sie dziwne ze podczas korzystania z ac97 wystepuje dokladnie ten sam problem? (nie podobny ale identyczny) dziwny zbieg okolicznosci ?? :?
Zgadzam sie z Fije. Mialem dokladnie to samo (zwlaszcza w grach) z karta SB PCI 128. Pod Win 98 karta zachowywala sie poprawnie a szalala tylko podczas grania. W win XP szalala kiedy chciala ...
Poza tym masz zintegrowany AC97 ... sb do lamusa i pokazac wnukom :)
Poza tym masz zintegrowany AC97 ... sb do lamusa i pokazac wnukom :)
No to jak konflikt to nic sie nie zaradzi, ale uwaźam, źe to wina sterowników, ściągnij porządne pod tego SB, lub do tej zintegrowanej. Pod win2k i xp tak czasem bywa, bo to starsze karty graficzne.
Pozdr.
Pozdr.
Strona 1 / 1