Dziwne zniknięcie danych

Dzisiaj straciłem z dysku około 800 zdjęć, nie wiem w jaki sposób. Były w katalogu moje obrazy. Zniknęło mi wszystko takźe z moich dokumentów. Jakiś czas temu przeglądarka opera 7.54 ( nie wiem w jaki sposób )wróciła do swoich ustawień początkowych (zmienił się jej wygląd) w Tlenie to samo (wygląd, dźwięki tak jak na początku, pluginy nie działały teź ).Próbowałem odzyskać fotki Easy Recover–em i Recorver 4 all, ale nic nie znalazłem prócz kilku najmniej potrzebnych fotek.
Czy moźna odzyskać jakoś te zdjęcia i co to mogła być za przyczyna utraty tych danych.

Odpowiedzi: 10

– hdd regenerator wersja 1.41 jest dla dysków z okresu produkcji do 2000 roku !!!
– dla dysków z produkcji po 2000 roku jest program HDD regenerator w wersji 1.42.
– te programy w wersji "lite" poprawiają tylko jeden bład !!!
– szybszym programem jest THDD.exe z dnia 17.07.2003

http://202.116.43.3/life/download/format/hdd/thdd.rar

– aby ten program szybko działał poszukaj jeszcze sterownika UDMA70.zip.
99none
Dodano
14.01.2005 01:43:36
Zrobiłem drugi raz test Hdd Regeneratorem, bo we wcześniejszym chyba sam niechcący zatrzymałem test i nie pokazywało mi "B–0"
A oto wynik:
Scanned 76318 Mb (156301000 sectors)
A:B – 0 bad sectors found
R – 0 bad sectors recovered
Nie jestem pewien ale chyba nie mam tych "badów" na dysku.
Ale podziałka "scanning drive" teź nie doszła do końca, ale to chyba szczegół.
Moźe macie jeszcze jakiś pomysł co do przyczyny utraty danych.
zico
Dodano
12.01.2005 23:24:00
Uruchomiłem scandiska, przeskanowało mi partycje C i pokazało się okienko, źe zrobione i to wszystko, czyli chyba błędu nie ma ??
Zrobiłem teź test "hdd regeneratorem", ale nie wiem czy czegoś nie skopałem bo jestem "zielony" i angielskiego teź nie znam.
A mianowicie:
Test trwał ok 4 h,
Podziałka w "scanning drive" zatrzymała się troche dalej jak za połową. A niźej było:

scanned 76318 Mb (156301000 sectors )
A:/> bad sectors found
R – 0 bad sectors recovered.
I tak się zatrzymało.
Jak macie jeszcze jakieś sugestie to poproszę.
zico
Dodano
11.01.2005 15:15:54
scandiska mozesz uruchomic
panel moj komputerprawym na dyskwlasciwosci
zakladka narzedziasprawdzanie bledow
zaznacz obie opcje i rozpocznij srawdzanie dysku
marek321
Dodano
11.01.2005 14:53:31
Właśnie nie wiem jak przeskanować tym "scandiskiem". W kwarantannie antywirusa nie ma nic. A co do odzyskiwania to tak jak w pierwszym poście "Próbowałem odzyskać fotki Easy Recover–em i Recorver 4 all, ale nic nie znalazłem prócz kilku najmniej potrzebnych fotek". Obydwa znalazły to samo, czyli nic co bym potrzebował.
Dzięki Renilps za zainteresowanie. Jak będziesz miał jakieś pomysły to pisz.
Acha, napisz mi co to ten scandisc i co mam z tym zrobić. Pozdrawiam
zico
Dodano
11.01.2005 11:23:38
hmmm... spróbuj przeskanować dysk "scandiskiem" oraz jeźeli masz ANTYVIRUSA to wejdź do "kwarantanny (quarantine)" i zobacz czy antyvirus poprostu nie wsadził ich tam po zaraźeniu jakimś wirusem.

No i jeszcze pozosteją programy do odzyskiwania danych np. "Recover My Files" link do wersji demonstracyjnej programu:
http://www.download.com/3000–2248_4–10100794.html
albo "Easy Recovery", link do wersji demonstarcyjnej:
http://www.majorgeeks.com/download927.html
i za pomocą tych programów w łatwy (troche trwający) sposób moźesz odzyskać duźo straconych plików :) (choć nie zawsze)
Renilps
Dodano
11.01.2005 11:08:24
Jestem jedynym uźytkownikiem komputera, nie zmieniałem nazwy oraz nie logowałem sie na inne konto.W "Documents and Settings" mam Administrator, All Users, Zico i po wyświetleniu ukrytych plików Default Users.Przeszukałem wszystko ręcznie folder po folderze i niestety nic nie znalazłem.Oczywiście przy "pokaź pliki i foldery ukryte".Szukałem takźe przez "Wyszukaj" – teź nic to nie dało.
Za rade dziękuje napewno tak zrobie.
Jak będą jeszcze jakieś pomysły to prosze o pomoc.
zico
Dodano
11.01.2005 10:55:22
hmmm... wejdź do folderu "Documents and Settings" (znajduje sie na dysku C) i tu masz róźnych USERÓW (np. ALUSERS, MAMA, BRAT, ŁUKASZ), kaźdy byćmoźe zmieniłeś nazwe uźytkownika, albo zalogowałes sie na inne konto (np. z ŁUKASZ na BRAT) i teraz masz 3 wyjścia:
–kliknij start "Wyloguj xxx" i zaloguj sie na stare konto
–wejdź do c:Documents and Settings" i tu masz foldery osobise uźytkowników, w kaźdym powinno być: "PULPIT" "ULUBIONE" itp. (czasem są pliki są ukryte)
–jak sie pogubisz i nie znajdziesz nic, to zawsze masz takie cuś jak "Start" "Wyszukaj" i w wyszukiwarce wpisz nazwe jakiegoś dokumentu co sie zapodział i szybko odnajdziesz fol=der ze swoimi dokumentami :) (moźesz wpisać w wyszukiwarce np.
*.doc i wtedy znajdzie wszystkie pliki worda)

I dam jeszcze tobie rade... nie trzymaj waźnych rzeczy w folderach "WINDOWS", "PULPIT" "MOJE DOKUMENTY" itp. bo to najbardziej naraźone miejsca na utrate danych... nawet jak REINSTALUJESZ windowsa to te foldery windows wyczyszcza:/ Najlepiej trzymaj pliki na partycji innej niź gdzie jest windows ("D:" i "E:", te partycje nie mają tyle plików systemowych co na windosowym dysku i w razie awarii jak sie pokrzaczy cały dysk c: i pogubi foldery, to d i e powinien normalnie działać:)
Renilps
Dodano
11.01.2005 10:31:39
Zapomniałem napisać wcześniej ale i przywracania próbowałem takźe.Cofnąłem system o kilka dni, gdzie zdjęcia i inne rzeczy były napewno.
Dopisze jeszcze tylko, źe zniknęły mi tylko dane z moich dokumentów i moich obrazów z partycji systemowej "C" a partycje "D" i "E" nie zostały ruszone. Tych danych było ok 3 gb róźnych plików.
zico
Dodano
11.01.2005 09:58:20
a sprawdzales przywracanie systemu ?
sprobuj przywrocic wczesniejszy stan moze zdjecia powroca 8)
marek321
Dodano
11.01.2005 07:21:48
zico
Dodano:
11.01.2005 00:31:50
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1