dziwne zachowanie xp
prawie codziennie moj xp dziwnie sie zachowuje , wiesza sie
a wyglada to tak
1) robi sie czarny ekran (monitor przechodzi w stan czuwania)
2) nie dziala klawiatura
3) jedyne restet ratuje cala sytuacje
i tak codziennie (prawie) raz, dwa razy
niezzaleznie czy gram w cos czy tez pracuje w office...
czy ktos wie czemu tak, moze ktos ma to samo i jakos zaradzil
pozdrawiam,
Wojtek
a wyglada to tak
1) robi sie czarny ekran (monitor przechodzi w stan czuwania)
2) nie dziala klawiatura
3) jedyne restet ratuje cala sytuacje
i tak codziennie (prawie) raz, dwa razy
niezzaleznie czy gram w cos czy tez pracuje w office...
czy ktos wie czemu tak, moze ktos ma to samo i jakos zaradzil
pozdrawiam,
Wojtek
Odpowiedzi: 14
tire:Trochę to dziwne.Nie pamiętasz nazwy trojana.W opcjach historia scaningu w kazdym antywirusie jest info o wykrytych infekcjach.Sprawdź i podaj nazwę trojana.
nie pamietam – w historii raczej nie bedzie bo przeinstalowalem w miedzyczasie NAV. Pamietam jednak, ze MKS_vir wykrył go jako KWBOT (przenisi sie przez KAZAA – ma wbudowanego klienta IRC i takie tam – sam sie uaktualnia ...). jak znajde info z NAV to oczywiscie opdam – moze jeszcze gdzies jest w systemie.
Wlasnie znalazlem – NAV wykryl tego trojana jako Backdoor.Sdbot – http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/backdoor.sdbot.html
tire
wow WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC :D
w przyszłości postaram się zrewanźować
wow WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC :D
w przyszłości postaram się zrewanźować
InoculateIT do WinXP
http://support.ca.com/Download/virussig.html
http://www.my–etrust.com/downloads.cfm
Pozdrawiam 8)
PS: istotnie,nie ma SYSTEM32.EXE
człowiek zawsze się uczy........
http://support.ca.com/Download/virussig.html
http://www.my–etrust.com/downloads.cfm
Pozdrawiam 8)
PS: istotnie,nie ma SYSTEM32.EXE
człowiek zawsze się uczy........
tire:Ze swej strony,obawiam się,źe po skasowaniu pliku jednak mogą być kłopoty z sys.
Nie będzie źadnych kłopotów, bo w systemie nie ma takiego pliku. To był trojan. Jeśli chodzi o modyfikacje rejestru, to trzeba usunąć ten plik z autostartu.
tire:Są teź tacy,co mają pretensje do Symanteca.
Ja właśnie do nich naleźe.
Spytacie dlaczego :?: :?:
Z prostego powodu nie wykrył mi trojana CafeiNi :x
Godnym polecenia programem jest InoculateIT który odrazu go wykrył i skasował
Co do tego programu
Szukam wersji dla Xp–ka od dłuźszego czasu i nic :(
Jak ktoś zna namiary na progsa to niech poda....będe wdzięczny
POZDRO.......
Trochę to dziwne.Nie pamiętasz nazwy trojana.W opcjach historia scaningu w kazdym antywirusie jest info o wykrytych infekcjach.Sprawdź i podaj nazwę trojana.
Poza tym,jak się domyślam,skanowałeś NAV 2003.Nie piszesz czy rezydentnym czy on–line.Jeźeli Norton to wykrył,nie ma czemu się dziwić....
Z drugiej strony nie ma av w 100% wykrywających wiry i troye.Jedni narzekają na MkS inni na McAffe a jeszcze inni na Avast.Są teź tacy,co mają pretensje do Symanteca.
A TheCleaner okazuje się być na szarym końcu.
Poza tym,jak się domyślam,skanowałeś NAV 2003.Nie piszesz czy rezydentnym czy on–line.Jeźeli Norton to wykrył,nie ma czemu się dziwić....
Z drugiej strony nie ma av w 100% wykrywających wiry i troye.Jedni narzekają na MkS inni na McAffe a jeszcze inni na Avast.Są teź tacy,co mają pretensje do Symanteca.
A TheCleaner okazuje się być na szarym końcu.
tire:Z ciekawości proszę podaj mi programy av,które nie wykryły ci trojana oraz te które go wykryły.
Ze swej strony,obawiam się,źe po skasowaniu pliku jednak mogą być kłopoty z sys.
nie wykryly mi Avast i The cleaner
co do system32.exe to na forum zagramanicznym dowiedzialem sie, ze skasowanie tego pliku razem z odpowiednia modyfikacja rejestru nei powoduje problemow z systeme – narazie nie widze ich u siebie
co do skanowania wersji plikow to nie wiedzialem, ze sfc jest takze w XP – wlasnie o tym mowilem myslac o 98 – i wlasnie sfc mozna bylo przywrocic uszkodzone pliki
Z ciekawości proszę podaj mi programy av,które nie wykryły ci trojana oraz te które go wykryły.
Ze swej strony,obawiam się,źe po skasowaniu pliku jednak mogą być kłopoty z sys.
8)
8)
przeskanowalem caly system kilkoma programami antywirusowymi. nie wszystkie mi cos wykryly. jednak niektore wykazalay , ze mam trojana – juz nie pamietam jego nazwy. trojan siedzial w SYSTEM32.EXE.
AV2003 wykasowal plik po tym jak wylaczylem proces poniewaz wczesniej nie mogl go aprawci – myslalem , ze wyczysci plik a on tymczasem go skasowal :) no ale system bez tego dziala i mam nadzieje, ze juz nie bedzie tego opisanego przez mnei zachowania xp.
czy istnieje w XP funkcja wyszukiwania plikow systemowych o ewentulanego ich uzupelniania i przywracania wersji (ale tylko pojedynczych plikow)? tak jak to bylo w 98.
dzieki za pomoc
AV2003 wykasowal plik po tym jak wylaczylem proces poniewaz wczesniej nie mogl go aprawci – myslalem , ze wyczysci plik a on tymczasem go skasowal :) no ale system bez tego dziala i mam nadzieje, ze juz nie bedzie tego opisanego przez mnei zachowania xp.
czy istnieje w XP funkcja wyszukiwania plikow systemowych o ewentulanego ich uzupelniania i przywracania wersji (ale tylko pojedynczych plikow)? tak jak to bylo w 98.
dzieki za pomoc
Są wirusy i trojany powodujące podobny efekt.
Co ciekawe,jeden z trojanów potrafi po 12 sek.wyłączć kompa.I tak w koło.
Uwaga kylson`a jest trafna,choć nie jedyna.
Moim zdaniem moźesz mieć konflikt programowy lub śmietnik w Rejestrze.
Opisy usunięcia podobnych przyczyn były wielokrotnie podawane na forum.Odsyłam.
Natomiast,jeśli chodzi o zagroźenie wirusowe/trojanowe radzę:
–pobrać ze strony MkS_vir program MkS DOS
–utworzyć 2 dyskietki
–przeskanować dyski z poziomu gołego DOS i usunąć infekcję [samo przeskanowanie z poziomu Wimdows,choć znajdzie wiry i tojany,nie gwarantuje źe środowisko sytemu jest septyczne[czyste wirusowo]
–odinstalować posiadany antywirus
–zainstalować go od nowa i uaktualnić lub pobrać inny antywirus[silny]np.RAV 8[trial 30 dni],uaktualnić i przeskanować
lub pobrać av Avast!4 Home Edition,[ www.avast.com ]–darmowy,uaktualnić,wejść w menu programu,wybrać Schedule Boot–Time Scan,zaznaczyć wszystkie okienka+OK,komp sam zrestartuje i sprawdzi dyski bez uruchamiania Windowsa.
Są to alternatywy do wyboru dla ciebie.
Pozdrawiam. 8)
–utworzyć 2 dyskietki
–przeskanować dyski z poziomu gołego DOS i usunąć infekcję [samo przeskanowanie z poziomu Wimdows,choć znajdzie wiry i tojany,nie gwarantuje źe środowisko sytemu jest septyczne[czyste wirusowo]
–zainstalować go od nowa i uaktualnić lub pobrać inny antywirus[silny]np.RAV 8[trial 30 dni],uaktualnić i przeskanować
lub pobrać av Avast!4 Home Edition,[ www.avast.com ]–darmowy,uaktualnić,wejść w menu programu,wybrać Schedule Boot–Time Scan,zaznaczyć wszystkie okienka+OK,komp sam zrestartuje i sprawdzi dyski bez uruchamiania Windowsa.
Pozdrawiam. 8)
Są wirusy i trojany powodujące podobny efekt.
–utworzyć 2 dyskietki
Pozdrawiam. 8)
–utworzyć 2 dyskietki
Pozdrawiam. 8)
Miałem podobny przypadek.Otóź kolega z sieci LAN zainstalował mi trojana i w ten sposób bawił się moim kompem.Moja jedyna rada to zainstaluj najnowszy program antywirusowy i przeskanuj kompa.......moźe pomoźe
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisz, jaki masz sprzęt.
Albo spróbuj lekarstwa na wszystko: format c: :)
Napisz, jaki masz sprzęt.