dziwne wylaczanie sie komputera

witam, mam nastepujacy problem:

niedawno przenioslem komputer do innego miejsca w moim domu. dzialalo ok, az pewnego dnia awaria w dzielnicy i nie bylo pradu – komp padl. od tego czasu, komputer co jakis czas pada (po prostu nagle sie wylacza tak, jakby ktos odlaczylby go od pradu), gdy wykonuje jakies czynnosci (z tego co zauwazylem, to dowolne). gdy nic nie robie z kompem (np. w nocy), to nie pada. gdy komp padnie i probuje go wlaczyc, to wylacza sie sam po jakichs 4 sekundach od nacisniecia powera. musze odczekac kilka minut i wtedy dopiero komp sie uruchamia. Przed wejsciem do windowsa mam napis, ze komp nie zostal prawidlowo zamkniety i zebym ustawil cpu speed w biosie. wchodze tam, ale nie wiem czy cos powinienem zmienic – nie znam sie na tym, a wszystko wydaje sie byc ok. nastepnie wchodze do windowsa i wszystko dziala ok do czasu az nagle pada. co moze byc tego przyczyna? musze cos zmienic w biosie, jak tak to co? moze jest jakies przesilenie w zlodziejce do pradu/rozgaleziaczu?

pozdrawiam

Odpowiedzi: 9

Rebe, myslalem, ze to forum jest m.in. wlasnie po to, zeby ludzie mogli zaoszczedzic swoj czas i pieniadze i zamiast isc z problemem do serwisu, to poczekac na pomoc forumowiczow. Jednak Polska to Polska, na polskim forum mozesz co najwyzej byc wziety za idote, a drugi poda Ci jaks bzdetna strone, ktora moglbys bez problemu znalezc na goglach. A jesli myslisz, ze moglbym zapoznac sie z biosem i posiasc wiedze, z ktora moglbym uporac sie z problemem, czytajac stronki typu bios.pl albo wikipedia...bios, to sie mylisz – nie kazdy ma tyle wolnego czasu co Ty.

P.S problem juz rozwiazany dzieki informatykowi
Kethoris
Dodano
21.03.2006 19:15:40
bios awarda moźna aktualizować aplikacją spod windows. Niktórzy producenci płyt głównych dają takie aplikacje do aktualizacji klikasz tylko update lub coś w tym rodzaju i sam wszystko za ciebie zrobi. Sprawdź na płycie CD cołączonej do płyty czy takie coś masz
mateuszp1
Dodano
21.03.2006 08:30:28
Chłopcze – źe posłuźę się tak miłym zapoźyczeniem – o tym jak to z BIOS–em jest juź parę(?) razy było, ale pewnie zaraz się dowiem, źe moim obowiązkiem jest kolejny raz to napisać/wskazać.
www.bios.pl – sekcja "mój pierwszy raz", a potem dopasować to czego się dowiedziałeś do Twego wypadku – płyta, jej wersja + wizyta na stronie producenta by pliki pobrać.

Tyle tylko, źe nie jestem do końca przekonany, źe będzie to panaceum na opisaną dolegliwość. W grę wchodzić moze jeszcze co najmniej kilka innych przyczyn.
Skoro jednak uwaźasz, źe "nie chcesz się znać" to moze najprościej będzie do serwisu komputer odnieść i niech jego pracownicy sie martwią.
Rebe
Dodano
21.03.2006 08:00:21
Chlopcze, nie musisz mi tlumaczyc co znaczy slowko "aktualizowac", a jesli juz to robisz, to rob to poprawnie. Ktos mi powie "zaktualizuj biosa" i ja, osoba nie znajaca (i nie chcaca znac) sie na kompach mam wiedziec, jak "zaktualizowac biosa". Prosze tylko o mala instrukcje bez zadnych skrotow myslowych itp.
Kethoris
Dodano
21.03.2006 01:32:29
Zmienił BIOS na nowszy :lol:

Na początek...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bios
Aryam
Dodano
20.03.2006 20:29:05
co to znaczy "aktualizowalem bios"?
Kethoris
Dodano
20.03.2006 20:16:36
miałem ten sam problem z kompem aktualizowałem bios i juz sie tak nie robi
mateuszp1
Dodano
20.03.2006 16:55:21
Prawdopodobnie nadwyręźył się zasilacz, spradź napięcia miernikiem. Zobacz teź czy kondensatory na MoBo nie sa wylane/napuchnięte.
Pitt
Dodano
20.03.2006 14:03:32
Prawdopodobnie nadwyręźył się zasilacz, spradź napięcia miernikiem. Zobacz teź czy kondensatory na MoBo nie sa wylane/napuchnięte.
Pitt
Dodano
20.03.2006 14:03:32
Kethoris
Dodano:
20.03.2006 13:55:59
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1