Dziwne restarty komputera...
Problem jest następujący: Mój komputer restartuje się średno co 2 – 3 dni. Wyskakuje blue screen i następuje ponowne uruchomienie. :( W momencie poprzedzającym restart system nie jest niczym obciąźony (źadnych gier, benchmarków itp.), to znaczy przeglądam sobie stronki w internecie, słucham muzyki..., Zdarza się to równieź w nocy podczas ściągania czegoś. Komputer mam cały czas podłączony do internetu.
W Podglądzie zdarzeń dotyczących systemu dostaję komunikat o błędzie: "Źródło: DCOM, Identyfikator zdarzenia: 10005, Model DCOM odebrał błąd Nie moźna uruchomić określonej usługi, poniewaź jest ona wyłączona lub poniewaź nie są włączone skojarzone z nią urządzenia. podczas próby uruchomienia usługi upnphost z argumentami w celu uruchomienia serwera:
{204810B9–73B2–11D4–BF42–00B0D0118B56}"
Moja konfuguracja: AMD Athlon XP Barton 2500+@3200+/Zalman CNPS 7000A–Cu/Asus A7N8X Deluxe 2.0/Infineon 512MB PC3200/Radeon 9200 HiS Excalibur 128MB/120GB Seagate Barracuda SATA/LG CDRW 52x32x52x/LG DVD 16x/Chieftec 420W/Thermaltake Xaser II 5000A
System: Windows XP Professional + SP1 + wszystkie łatki
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
W Podglądzie zdarzeń dotyczących systemu dostaję komunikat o błędzie: "Źródło: DCOM, Identyfikator zdarzenia: 10005, Model DCOM odebrał błąd Nie moźna uruchomić określonej usługi, poniewaź jest ona wyłączona lub poniewaź nie są włączone skojarzone z nią urządzenia. podczas próby uruchomienia usługi upnphost z argumentami w celu uruchomienia serwera:
{204810B9–73B2–11D4–BF42–00B0D0118B56}"
Moja konfuguracja: AMD Athlon XP Barton 2500+@3200+/Zalman CNPS 7000A–Cu/Asus A7N8X Deluxe 2.0/Infineon 512MB PC3200/Radeon 9200 HiS Excalibur 128MB/120GB Seagate Barracuda SATA/LG CDRW 52x32x52x/LG DVD 16x/Chieftec 420W/Thermaltake Xaser II 5000A
System: Windows XP Professional + SP1 + wszystkie łatki
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Odpowiedzi: 3
Stop 0x00000050 lub PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Urządzenie sprzętowe lub usługa systemowa zaźądała danych, które nie znajdowały
się w pamięci, powodując błęd wyjątku. Przyczyną moźe być wadliwa pamięć fizyczna
lub niekompatybilne oprogramowanie, w szczególności programy zdalnego dostępu
oraz antywirusowe. Jeźeli błęd wystąpił natychmiast po zainstalowaniu sterownika
urządzenia albo aplikacji, spróbuj uźyć Trybu awaryjnego, aby usunąć sterownik
lub odinstalować program zobacz tu
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=12793
Urządzenie sprzętowe lub usługa systemowa zaźądała danych, które nie znajdowały
się w pamięci, powodując błęd wyjątku. Przyczyną moźe być wadliwa pamięć fizyczna
lub niekompatybilne oprogramowanie, w szczególności programy zdalnego dostępu
oraz antywirusowe. Jeźeli błęd wystąpił natychmiast po zainstalowaniu sterownika
urządzenia albo aplikacji, spróbuj uźyć Trybu awaryjnego, aby usunąć sterownik
lub odinstalować program zobacz tu
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=12793
Miałem właśnie "blue screena"...
Niestety nie bardzo pomogło mi to co tam wyczytałem...
Było tam tylko coś takiego:
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Informacje techniczne:
STOP: 0x0....50 (0xB......0, 0x........0, ........, ..........)
Niestety nic mi to nie mówi.
Myślę, źe to któraś z zainstalowanych łatek. Problem DCOM (informacja z dziennika zdarzeń) dotyczy zabezpieczenia przed Blasterem i być moźe ta łatka powoduje błędy...
Sprawdzę jeszcze inną pamięć...
Niestety nie bardzo pomogło mi to co tam wyczytałem...
Było tam tylko coś takiego:
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Informacje techniczne:
STOP: 0x0....50 (0xB......0, 0x........0, ........, ..........)
Niestety nic mi to nie mówi.
Myślę, źe to któraś z zainstalowanych łatek. Problem DCOM (informacja z dziennika zdarzeń) dotyczy zabezpieczenia przed Blasterem i być moźe ta łatka powoduje błędy...
Sprawdzę jeszcze inną pamięć...
miałem dokładnie ten sam problem: po kaźdym sformatowaniu komputera i zainstalowaniu poprawek z windows update restarty się powtarzały... po kilku próbach doszedłem do wniosku, źe nie będę pobierał poprawek i instalował SP, komputer chodzi bez problemów juź pół roku... te poprawki to jakaś lipa!
:idea: moja rada to format i insalacja systemu bez pobierania aktualizacji – mi to pomogło
:idea: moja rada to format i insalacja systemu bez pobierania aktualizacji – mi to pomogło
Strona 1 / 1