Dziwne "zatrzymanie" systemu przy starcie.
Cześć – trochę poszukałem na formu ale chyba nie znalazłem odpowiedzi więc piszę.
Przy uruchamianiu WinXP Pro po przejściu pierwszego ekranu na niskim poziomie (rozpoznawanie sprzetu itp.) system staje na dobre 20–30 sekund, po czym pojawia się biały pasek znany z Win2K, na nim system teź traci kolejne 10–15 sekund, dopiero potem czarny ekran z kolorowym paskiem postępu, na nim juź normalna prędkość. Dalej jest OK. System full stabilny, zero zwisów, ale ten powolny start irytuje.
System ma z 3 m–ce ale sprawa była od instalacji.
PS. Mam drugi dysk z XP i jak bootuję z niego to uruchamia się w normalnym tempie.
Athlon 1700XP, ECSk7s5a, 256 DDR kingston, 40GB Barracuda IV, 6 Gb Seagate, Radeon 9000 Pro.
Jeśli moźecie pomóc to proszę o wskazówki jak to rozwiązać (niestety reinstalacja + format nie wchodzi w grę, a naprawiania systemu juź próbowałem.
Pozdrawiam,
Łukasz
Przy uruchamianiu WinXP Pro po przejściu pierwszego ekranu na niskim poziomie (rozpoznawanie sprzetu itp.) system staje na dobre 20–30 sekund, po czym pojawia się biały pasek znany z Win2K, na nim system teź traci kolejne 10–15 sekund, dopiero potem czarny ekran z kolorowym paskiem postępu, na nim juź normalna prędkość. Dalej jest OK. System full stabilny, zero zwisów, ale ten powolny start irytuje.
System ma z 3 m–ce ale sprawa była od instalacji.
PS. Mam drugi dysk z XP i jak bootuję z niego to uruchamia się w normalnym tempie.
Athlon 1700XP, ECSk7s5a, 256 DDR kingston, 40GB Barracuda IV, 6 Gb Seagate, Radeon 9000 Pro.
Jeśli moźecie pomóc to proszę o wskazówki jak to rozwiązać (niestety reinstalacja + format nie wchodzi w grę, a naprawiania systemu juź próbowałem.
Pozdrawiam,
Łukasz
Odpowiedzi: 6
Na prawdę nikt się z tym problemem nie spotkał?
Dodam, źe próbowałem w bootVis zrobić Optymize system, ale niestety po restarcie dostawałem komunikat źe nie moźe przeprowadzić do końca tej operacji... w podglądzie zdarzeń nic z tym związanego nie było tylko przy kaźdym uruchamianiu jest jeden error:
Pozdrawiam
Dodam, źe próbowałem w bootVis zrobić Optymize system, ale niestety po restarcie dostawałem komunikat źe nie moźe przeprowadzić do końca tej operacji... w podglądzie zdarzeń nic z tym związanego nie było tylko przy kaźdym uruchamianiu jest jeden error:
Typ zdarzenia: Błąd
Źródło zdarzenia: Service Control Manager
Kategoria zdarzenia: Brak
Identyfikator zdarzenia: 7000
Data: 2004–06–22
Godzina: 18:48:01
Uźytkownik: Brak
Komputer: Powolny
Opis:
Nie moźna uruchomić usługi ASPI32 z powodu następującego błędu:
Nie moźna odnaleźć określonego pliku.
Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.
Pozdrawiam
EL NINO:A ten "pierwszy" dysk dobrze "ozworkowany" ?
Dobrze "ozworkowany" – jest master – ten "szybszy jest SLAVE.
REBE – dysk z którego system zwalnia chodzi w UDMA 5
a ten drugi UDMA 2
PS. M$ usunął z serwerów BootVis–a twierdząc źe to nie jest narzędzie do przyspieszania systemu i źe mechanizmy w nim zawarte są równieź w XP,
ale oto link do wyników tesu jaki zrobiłem – mam nadzieję źe coś "powie":
A ten "pierwszy" dysk dobrze "ozworkowany" ?borewicz:... system staje na dobre 20–30 sekund (...) drugi dysk z XP i jak bootuję z niego to uruchamia się w normalnym tempie.
menager urządzeń – kontrolery dysku twardego – podstawowy/pomocniczy – bieźący tryb transferu – czy jest PIO czy UDMA.
Rebe:sprawdź tryb pracy dysku.
Chodzi ci o ... ?
System NTFS, tryb w biosie AUTO.
Uźyj BotVis–a – jest do znalezienia na stronach MS i dodatkowo sprawdź tryb pracy dysku.
Strona 1 / 1