Dziwne problemy z grafiką w XP

Witam. Z góry sorki jezeli ten temat był gdzieś poruszany ale nie mogłem go znaleźć. Mam nastepujacy problem. Jakiś czas temu zmieniłem kartę graficzną z geforca 2mx na geforca fx5500. Od tego czasu pojawily sie problemy z grami pod XPkiem. Wygląda to tak, źe zamiast grafiki mam róźne kolorowe figury geometryczne na ekranie – słowem nic nie widać. Myślałem, źe to wina samej karty graficznej, ale na win98 tego problemu nie ma (mam dwa systemy). Instalowanie nowych detonatorów i directxów nie pomogło. W końcu dałem sobie spokuj i odpalałem gry na 98... tam grafika jest dobra za to mniej płynna... potrafi się zaciąć bez wyraźnej przyczyny. Doszedłem do wniosku, źe moźe warto zainstalować nowe sterowniki 4in1... no i po ich zainstalowaniu grafika wygląda tak samo jak na XP. Czyli sprawa chyba oczywista. Zarówno pod jednym jak i pod drugim systemem są nieprawidłowe sterowniki płyty głównej. Czy ktoś moźe miał podobny problem i wie którą wersję sterowników zainstalować, lub moźe zna jakiś inny sposób rozwiązania tego problemu? Z góry dzieki za pomoc.

P.S. przejrzałem troche postów na tym forum i jedyne co mi się rzuciło w oczy to rada aby zainstalować 4in1 4.37... zrobiłem to ale niewiele pomogło
P.S.2 konfiguracja kompa to: (staroć ale jary :wink: ) Athlon 1000, 256ram, fx5500 128ram, i płyta clayton K7 via kt133 + 686b (atx) (przepisane z pudełka :oops: )
P.S.3 aha jeszcze jedno. na starej karcie graficznej nie było takich problemów

Odpowiedzi: 4

a moze to directx??? wgraj najnowsza wersje. a do twojej plyty 4in1 tochyba tylko 4.49 bo wyzej nie ma sensu. ewentualnie przy wgrywaniu zaznacz opcje AGP normal mode
Bohul
Dodano
25.03.2005 21:02:58
Bios zostaw na sam koniec.

Poczytaj,najlepiej serwis 20 do 30 zł usługa z gwarancją.
http://www.bios.pl/index.php?31ac3.70c8db–0.0/11.0.0/0.0.0

Jak na WIN 98 chodzi dobrze to problemem jest system lub sterowniki lub problem ze współpracą.

Moźe być tak źe nie lubi się system XP z twoją płytą główną i kartą grafiki,teź się tak zdarza.

XP jest czuły na kazdą nawet małą niesprawność i to teź moźe mieć wpływ na takie zachowanie kompa.

Przetestuj pamięć na błędy,dysk posprawdzaj wszystko,zrób porządną konserwacje kompa.

Sterowniki do grafiki dobieraj metodą prób i błędów,pamiętaj o prawidłowej instalacji – wogóle zrób czystke ze sterów do karty grafiki bo moźe się gryzą.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9838

Lub zostań na WIN98SE.
JNJN
Dodano
23.03.2005 13:51:46
no więc tak. po zainstalowaniu 4in1 4.55 jest bez zmian. zeby nie być gołosłownym tak wygląda strona tytułowa Panzers phase one:

mam nadzieje, ze wolno tu wklejać fotki. Dla tych co nie znają gry – tam gdzie są trójkąty powinny jechać kolumny czołgów – na marginesie bardzo ładna grafika. jakieś pomysły?
pablonas
Dodano
23.03.2005 13:37:44
Dobrze by było zrobić tak,postawić system XP na świeźo.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=180540#180540

Pakiet VIA do tej karty minimum 4.49 lub wyźej oprócz 4.50.

Ster do XP proponuje 56.72, a do 98 ster 56.64.

Dobrze by było wgrać najnowszy bios do płyty głównej.

Zasilacz wymienić na mocniejszy.
JNJN
Dodano
23.03.2005 13:13:22
pablonas
Dodano:
23.03.2005 12:49:26
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1