Dziwne dzwieki/szumy z glosnikow podczas uzywania komputera.
Wlasnie sobie zlozylem nowego kompa na plycie MSI K8N Neo2 Platinum nForce3. Karta dzwiekowa jest na plycie. Problem jest w tym ze jak np uzywam windows, otwieram okna, czy ruszam myszka to mam jakies szumy, dzwieki dochodzace z glosnikow, dzwieki takie bardzo przeszkadzaja gdy np slucham glosno muzyki czy np ogladam film.
Moze ktos wie w czym siedzi problem. Moj drugi komp (i tez karta muzyczna na plycie) nie ma takiego problemu, w sumie to jeszcze sie z takim czyms nie spotkalem.
Dzieki za pomoc.
Moze ktos wie w czym siedzi problem. Moj drugi komp (i tez karta muzyczna na plycie) nie ma takiego problemu, w sumie to jeszcze sie z takim czyms nie spotkalem.
Dzieki za pomoc.
Odpowiedzi: 12
Jeśli kręcicie swoje procki czy cokolwiek sprawdzcie szumy na defaultowych ustawieniach. Poza tym nie zaszkodzi właczyć opcji "Spread spectrum" lub "Smart Clock" w BIOSIE, zaleca się jednak włączenie tych opcji dla niekręconych zestawów
lol ten post to juz ma ktorys miesiac,
niemniej sprawa u mnie sie wyjasnila, po zmianie plyty glownej (+ karty graficznej tym razem 6800GT na zlaczu pc–express) wszystko smiga jak powinnieno,
kiedy wyslalem emaila do sklepu otrzymalem wiadomosc ze zadnych szumow nie mozna otrzymywaz w zadnych przypadku, wiec prawdopodobnie byla to wina plyty glownej, cos powodowalo takie dzwieki/szumy/zaklucenia ,
no i teraz wszystko jest tak jak powinnieno, zero szumow czy zaklucen,
powodzenia w znajdowaniu przyczyny szumow w twoim przypadku
niemniej sprawa u mnie sie wyjasnila, po zmianie plyty glownej (+ karty graficznej tym razem 6800GT na zlaczu pc–express) wszystko smiga jak powinnieno,
kiedy wyslalem emaila do sklepu otrzymalem wiadomosc ze zadnych szumow nie mozna otrzymywaz w zadnych przypadku, wiec prawdopodobnie byla to wina plyty glownej, cos powodowalo takie dzwieki/szumy/zaklucenia ,
no i teraz wszystko jest tak jak powinnieno, zero szumow czy zaklucen,
powodzenia w znajdowaniu przyczyny szumow w twoim przypadku
Witam! Problem nie dotyczy tylko w/w płyty gł. Jestem posiadaczem pł. gł. Asusa, uźywam SB Live! i sytuacja wygląda u mnie identycznie. Zdarza mi się słyszeć w głośnikach (w słuchawkach równieź) ruchy myszy, pracę napędów optycznych, minimalizację, maksymalizację, przesuwanie okien w Windows i tym podobne historie. Szukam rozwiązania tego problemu od dłuźszego czasu, jednak na dzień dzisiejszy niczego nie znalazłem :) Zastanawia mnie jedno... problem wystąpił stosunkowo niedawno, parę miesięcy temu, a ja od długiego czasu nie wprowadzałem źadnych zmian do mojej konfiguracji sprzętowej :) Hmm... Więc tak po prostu samo z siebie? Czy to np moźe być winą software'u??
niestety nie posiadam zadnej karty dzwiekowej wiec nie moge nic podlaczyc zeby sprawdzic, nie mam tez moliwosci pozyczenia od znajomego,
i niestety te dzwieki sa zawsze, nawet gdy cos slucham, czy wycisze wszystko, probowalem juz na kilka sposobow i nic nie pomoglo,
poszukam jeszcze na stronach MSI wkoncu to ich plyta,
i niestety te dzwieki sa zawsze, nawet gdy cos slucham, czy wycisze wszystko, probowalem juz na kilka sposobow i nic nie pomoglo,
poszukam jeszcze na stronach MSI wkoncu to ich plyta,
rowniez mam ten "efekt".
Naszczescie "dzwieki" – cichna przy wlaczeniu muzy lub jakiego kolwiek dzwieku.
(Pusc winampa, scisz go na 0, i sprawdz czy dalej Ci kompik "halasuje")
Naszczescie "dzwieki" – cichna przy wlaczeniu muzy lub jakiego kolwiek dzwieku.
(Pusc winampa, scisz go na 0, i sprawdz czy dalej Ci kompik "halasuje")
spróbuj, nie zaszkodzi spróbować. Podłącz np jakiegoś soundBlastera i przekonaj się czy będzie coś szumieć lub trzeszczeć :)
problem jest taki u mnie ze jak wylaczylem karte dzwiekowa na plycie to wciaz mialem te dzwieki, czyli nowa karta dzwiekowa nic tu chyba nie pomoze
Witam. Ja mam te same objawy. Mam płytę MSI KT6V–LSR i takźe "słyszę" przewijanie okna... Teź próbowałem wszystkiego i nic – źadnych efektów. Gdzieś natomiast słyszałem, źe takie efekty gwarantuje połączenie układu MSI CoreCell i kodeka na płycie głównej. Nie wiem na ile jest to prawda – bo po wyłączeniu kodeka nadal coś szumi – teraz jakby z wnętrza komputerka. Tak, czy inaczej – karta SB Live5.1 jest juź w drodze do mnie :wink:
glosniki sa sprawne testowane na drukim kompie, do tego mam dobrej klasy sluchawki Sony MDR–V700 ktore tez dzialaja idealnie na drugim kompie (ten drugi komp to jest ten stary)
a moźe sprawdź najpierw głośniki :?: :wink:
Wiciszalem wszystko, wylaczylem nawet karte dzwiekowa na plycie w biosie i nic. Czyli to musi miec powiazanie ze zlozeniem komputera. Cos powoduje ten konflikt ale nie potrafie znalesc przyczyny. Te dzwieki sa nawet przy uruchamianiu komputera, dopiero to teraz zauwazylem a nawet gdy wszystkie inne dzwieki sa zrobione na mute.
Normalnie katastrofa.
Normalnie katastrofa.
Przycisz lub całkiem wycisz CD audio.
Strona 1 / 1