Dziwne dzwieki wydaje komputer Karta Radeon 9200 64mb
:x Przed wczoraj moj komputer zaczal wydawac dziwne "zgrzyty" kiedy gram w np. San andreas albo Unreal Tournament. Badalem karte programem 3dmark (i tez te dzwieki wystepowaly). 3dmark jedyne poakzal 977 3dmarks. Nie sa to na pewno piski powodowane wcisnieciem zbyt duzej iloscie klawiszy. Zauwazylem takze ze podczas gry w san andreas po jakims czasie sam wylacza sie anti–aliasing (mimo ze w menu nadal jest wlaczony) Moze sa jakies programy do przebadania karty czy nie jest uszkodzona?
Odpowiedzi: 4
Najprościej – odłączyć PC Speaker'a od płyty głównej.
przez 2 lata ta karta nie wydawala takiego dzwieku... dopiero pare dni temu zaczela. Dzwiek ten dochodzi jednak z glosniczka komputera a nie z samej karty. Jak mozna go wylaczyc?
u mnie wystepuje taki problem na plycie glownej kiedy wlaczam program do chlodzenia procka s2kctl cos kolo tego :(
popiskiwanie kart jest mi znane, niestety osobiście. Źródłem są kondensatory na karcie, podobno wine ponosi źle dobrany elektrolit. Sposobem na to jest zamalowanie kondensatora lakierem bezbarwnym lub zalanie silikonem – ja nie sprawdzałem tych metod.
Chyba jedynym słusznym sposobem byłoby sprawdzenie karty w innym komputerze, sprawdzisz wydajność, piski i znikanie anti–aliasing'u. Sterowniki zmieniałeś ?
Chyba jedynym słusznym sposobem byłoby sprawdzenie karty w innym komputerze, sprawdzisz wydajność, piski i znikanie anti–aliasing'u. Sterowniki zmieniałeś ?
Strona 1 / 1