Dziwne czcionki w WIN XP

Kupilem sobie nowa karte graficzna: ATI Radeon 9200 Se i czcionki w systemie zostaly jakos dziwnie zmienione... np kolor zegara, txt na www, txt w wordzie itp. Nie maja juz takiego koloru jak wczesniej tj. czarnego tylko sa jakies szare...
Czy moglby mi ktos pomoc? ;–)

Zgory baaaaaardzo dziekuje.

Odpowiedzi: 19

Wszystko znajdziesz tu :

ATi Catalyst 3.7

UPDATE: :

Umieść screen shota z widokiem "Dziwnych trzcionek " :wink:
McScr@by
Dodano
25.12.2003 16:51:03
Wszystko znajdziesz tu :

ATi Catalyst 3.7

UPDATE: :

Umieść screen shota z widokiem "Dziwnych trzcionek " :wink:
McScr@by
Dodano
25.12.2003 16:51:03
Plyta jest na SIS 735 wlasnie sciagam sterowniki i jak tylko sie sciagna to zajme sie instalacja ;o]
Odnosnie ATi Catalyst 3.7 to nie moge nigdzie wszystkich tych plikow znalesc (szukalem na google i w plikoskopie), mcscr@by czy moglbys w akcie dobrej woli podac mi jakis link? ;–) Sa swieta a to bedzie dobry uczynek ;–P Zgory dzieki.
X–Ray
Dodano
25.12.2003 10:37:10
Czy sciągnełes pakiet sterowników ATi Catalyst 3.7,
tzn:
:arrow: Display Driver ,
:arrow: Control Panel ,
:arrow: WDM Capture Driver ,
czy tylko któryś z nich.
Jeśli popełniłeś bład bo nie sciągnełeś kompletu, to niestety uninstall i walcz od nowa.
Pozatym Screen Shot faktycznie by się przydał.
UPDATE:

Na jakim Chipset`cie jest ta płyta :?:
( Via,Sis :?: )
A drivy do AGP to pobierzesz ze strony producenta Chipset`u.
Na stronach producentów płyt niestety nowszych drivów się nie znajduje ( Wyjątek stanowi Asus ).
W moim przypadku płyta GA–8SQ800 Ultra,(~ rok od produkcji ), a stery na stronie producenta od roku te same ( SiS655/AGP v. 3.13.)
A siągnełem ze strony SiS`a drivy Sis655/ v. 3.17 .
To teraz juź wiesz gdzie po AGP się zgłosić :wink:
McScr@by
Dodano
25.12.2003 00:40:18
Jutro nad Twoją sprawą X–Ray na pewno bedziemy mysleć, bo to ciekawy problem jest :P

Spoko, X–Ray, mój błąd – ty wszycho w porzo na razie, ale i tak radze czytnąć regulamin (tak profilaktycznie). Link w podpisie aligatora
Pawek
Dodano
25.12.2003 00:34:08
Pawek nie mialem na mysli nowego tematu, lecz rozwiniecie tego. Nie moge cos zainstalowac sterownikow 3,7 bo ciagle wyskakuje blad abym zainstalowal jakies (dowolne) sterowniki VGA do poprawnej dalszej instalacji, a przeciez to zrobilem... Bede sie tym "bawic" jeszcze jutro i zobacze co i jak. Jesli by kogos interesowalo to moge wyslac screen shota z mojego ekranu i sami zobaczycie co mam na mysli.

mcscr@by co do sterownikow do AGP to cienko, mam zainstalowane te co mialem oryginalne do plytki. Bo na stronie producenta nie moge nic znalesc. Mam plytke ECS'a K7S5A Pro – wiem ze nie rewelacyjna ;P
Ale moj Duronek 1,6 Applebred chodzi dobrze. I podkreca sie spokojnie przez FSB do 2,0, wiec nie jest tak zle ;–)
X–Ray
Dodano
25.12.2003 00:30:56
No tak – mój błąd :oops: Ale to nie na kolege ten krzyk, o nie!! Jeszcze raz sorki.

Topisc – a post, mała róznica :mrgreen:
Pawek
Dodano
25.12.2003 00:28:45
Pawek :wink:

ale nas zaskoczyłeś.
Kolega nas pochwalił :P , ale ty zadziałałeś jak rozumie profilaktycznie, tylko troche za stanowczo :), moźe prezent od Mikołaja się nie spodobał i to dlatego :wink: .
McScr@by
Dodano
25.12.2003 00:20:16
Pawek:
X–Ray:

Napisze tez nowego posta czy wszystko dziala poprawnie czy nadal nie.

NIE!!!!!!!!!! Regulaminowo ma tu byc. Dokończ sprawę w tym poście – powiadom nas o wynikach tutaj, nie w nowym poście.

Pawek nie tak nerwowo :D :wink: .
Pisze o nowym poscie nie topicu .
Wiem późna pora ,święta itd. :mrgreen:
MarcinX
Dodano
25.12.2003 00:08:31
X–Ray:

NIE!!(!!!!!!!! – niepotrzebne :P ) Regulaminowo ma tu byc. Dokończ sprawę w tym poście – powiadom nas o wynikach tutaj, nie w nowym poście.

UPDATE. SORKI za błąd w interpretacji nazewnictwa – to ten karp na pewno spowodował :mrgreen:
Pawek
Dodano
25.12.2003 00:05:08
Zarejestrowalem sie w tym forum bo widze ze mozna znalesc tu konkretnych ludzi ;–)
Do Waszych zalecen zastosuje sie jutro bo dzisiaj juz nie mam sily heh

POZDRAWIAM.
X–Ray
Dodano
25.12.2003 00:00:49
Tak jak napisałem Tobie wczesniej, do poprawnej pracy sterownika Catalyst 3.10, bo taki chyba posiadasz musisz posiadać Service Pack 1.(no chyba źe masz ).
Jeźeli go nie masz to trzeba odinstalować sterowniki.
Zrobisz to w bardzo łatwy sposób.W tej wersi (jak i od v.3.9) ATi wyposaźyło sterowniki w bardzo przydatną opcje ATiCimUn.(Scieszka do niej to X:Program FilesATi TechnologiesUninstallAllATiCimUn ).
Pozwoli to na odinstalowanie wszystkich dostępnych aplikacji firmy ATi,ten mechanizm działa naprawde dobrze.
Na dzień dzisiejszy, tak jak napisał Tobie kolega Pawek ( :) ), radzimy zainstalować wersie drivera ATi Catalyst 3.7, dlatego źe jest to najbardziej stabilna wersia dostępna wmiare z nowych sterów.( Za wyjątkiem Cat~t 3.10, który jest od tygodnia dopiero dostępny, wiec na końcowe oceny pracy przez userów jest jeszcze zawcześnie).
Zastosuj się do n/w rad tzn :

:arrow: Drivy do AGP – zmiana, (płyta gł.),
:arrow: Drivy do Grafiki – zmiana,
:arrow: Zmiana slotu PCI ( włóź kartę w inny PCI )
:arrow: Scanning AntyBakcylowy :wink:,
:arrow: Sprawdz poprawność inst~i ( podłaczenia ),
:arrow: Próby karty u róznych znajomych .
Niestety jesli to usunie problemu,to będziemy mysleć co dalej robić.
McScr@by
Dodano
24.12.2003 23:53:30
Spróbuj uzyć Catalisty 3.7, te późniejsze zawierają błędy
Pawek
Dodano
24.12.2003 21:50:15
mcscr@by milo iz zainteresowales sie mojim problemem.
Wiec wczesniej mialem Rive TNT 2 32 MB i czcionka oraz jej odcien byly ok. Jak tylko wlozylem nowa karte i zainstalowalem sterowniki z plytki to wszystko sie zmienilo...
Potem sciaglem ze strony www.ati.com sterowniki catalist 3,1 (czy jak sie to wabi ;–)) Karta to Radeon 9200 SE firmy Xpert Vision i mam gwarancje 2 latka, wiec chyba nie taki zly producent.

Nadal mam wlasnie ten dziwny kolo czcionki, nie czarny lecz szary :–(
Anonymous
Dodano
24.12.2003 21:02:15
Mogłbyś jeszcze napisać jaka to konkretnie karta ( producent i czy nie przypadkiem All in Wonder ).
Jakie drivery uźywasz do niej ( Catalyst czy Omega ).
Kiedy zaczeły te problemy występować ( po nowym sterowniku, czy po jakich modyfikacjach ustawień ).
McScr@by
Dodano
24.12.2003 18:45:29
Dzieki wielkie za pomoc zabiore sie za to zaraz po wigili ;–)
Jesli chodzi o moja karte to wiem ze to nie jest rewelacyjna karta graficzna, jednak ja nie gram na kompie juz od 3 lat i dobrej karty nie potrzebuje.
Aby zobaczyc film wystarczy ;–)

Jesli ma ktos jeszcze jakies sugestnie odnosnie mojego problemu to bardzo prosze o posty.
Anonymous
Dodano
24.12.2003 18:26:31
Spróbuj zainstalować nowsze sterowniki Agp do płyty głownej.
Jeźeli zmieniałes coś w ustawieniach sterownika to powróc do ustawień domyślnych, lub spróbuj inny sterownik do karty graficznej ( wersja Catalyst 3.10 wymaga SP1 do stabilnej pracy ).
Zalecane są wersje Catalyst od 3.1 do 3.7 (3.8, 3.9 zawierają błedy )
Nie wiem czy uźywasz aplikacji ATi Hydravision ( razem z sterownikami ), maksymalne ustawienia HYDRA FX takźe mogą powodować takie objawy, bo karta moźe nie wyrabiać ).
Dodatkowo przeszukaj forum, bo na temat problemów z kartami graficznymi było troche topic`ów, w większości przypadków sposób postępowania jest podobny.
Przeskanuj dodatkowo system AntyVirusem, poniewaź niektóre virusy bazujące na VBS powodują problemy z poprawnym wyswietlaniem grafiki.
McScr@by
Dodano
24.12.2003 18:18:07
Dokładnie :!:
Wszędzie skrót Radeon SE określany jest jako slow edition :D :wink: .
Są tak samo poobcinane jak Mx Nvidii.
MarcinX
Dodano
24.12.2003 16:54:55
Nie chcę, źeby mnie źle zrozumiano, dlatego napisze to delikatnie – błędem było kupno tej karty!! Jeźeli dokonałeś zakupu niedawno, to powołaj się na art. 76 KRP i stosowną ustawę i oddaj ta kartę (ew. wymień na lepszy model).

Co do Twojego problemu z tą konkretną kartą, to nie wiem dlaczego tak masz. Moźe zmiana kontrastu z poziomu sterownika albo zainstalowanie jakiegoś Tweaka typu Power Strip (i zmiana paru opcji w nim) pomoźe.

Ustawa, o której pisałem
Pawek
Dodano
24.12.2003 16:13:28
Anonymous
Dodano:
24.12.2003 15:36:14
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1