Dziwna sprawa z wentylatorami
Hej!! mam taki problem ze po nacisnieciu przycisku START wentylatory na grafie i procku dostaja naksymalnych obrotów(o wiele wyzszych niź normalnie bo az "wyją"). dzieje się tak tylko wtedy gdy odpalam kompa po dłuzszej przerwie (4,5 godzin).a system w tym czasie sie nie odpala, pomaga ponowne nacisniecie START.
graficzna: SAPPHIRE RADEON 9550 (128 MB)
procesoe AMD Sempron, 2000 MHz (12 x 167) 2800+
płyta główna Asus A7N8X–E Deluxe
win xp sp2
hmmm... nikt o czyms takim nie słyszał???
ma ktos na to pomysła ??
bo jak nie to serwis mnie czeka:(:(:(:(
graficzna: SAPPHIRE RADEON 9550 (128 MB)
procesoe AMD Sempron, 2000 MHz (12 x 167) 2800+
płyta główna Asus A7N8X–E Deluxe
win xp sp2
hmmm... nikt o czyms takim nie słyszał???
ma ktos na to pomysła ??
bo jak nie to serwis mnie czeka:(:(:(:(
Odpowiedzi: 8
hej!!! to nie wina zasiłacza :(
tamtem mam jeszcze na gwarancji wiec go oddałem a dali mi zastępczy modecom 300W
jest stabilny jak chol... :)
+12 12.09V
+5 4.87V
+3,3 3,34V
3dmark nie robi mu ruźnicy napiecia cały czas takie same max wachania to 0.05V
a wentylator wariuje a nawet juz i system przy starcie cos nie tak chodzi bo dzis poszedł dopiero za 3 razem :(
wiec zrobie format mam nadzieję ze pomoze
tamtem mam jeszcze na gwarancji wiec go oddałem a dali mi zastępczy modecom 300W
jest stabilny jak chol... :)
+12 12.09V
+5 4.87V
+3,3 3,34V
3dmark nie robi mu ruźnicy napiecia cały czas takie same max wachania to 0.05V
a wentylator wariuje a nawet juz i system przy starcie cos nie tak chodzi bo dzis poszedł dopiero za 3 razem :(
wiec zrobie format mam nadzieję ze pomoze
Wyglada na to ze zasilacz szwankuje, od kiedy tak jest?? Po dastawieniu karty graficznej, czy czegos innego?? Włącz 3d marka 03(albo jakas gre) i zobacz czy komputer nie zwisnie, albo sie nie restartuje . jak masz 12,65V to juz jest niezadobrze:/ Zwłaszcza jeźeli sprawdzales to w biosie przy małym obciąźeniu komputera. Sprawdź jeszcze inne wartosci 3,3V itp.
Jeźeli masz Asusa, to powinieneś miec program ASUS PROBE do monitorowania temperatury i napiec (na cd ze sterami, albo ze strony producenta) po takim teście 3d markiem, zobacz w asusprobe wykres napieć czy nie skacza za mocno i za wysoko/nisko.
Tu masz testy zasilaczy i jakie powinno sie mieć napiecie:
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zasilacze2003_2/strona–4.html
Teź maiłem r9550 sapphire :) rdzeń z 250MHz, spokojnie idzie na 400MHz, ale z pamieciami to ostroźnie:)
Jeźeli masz Asusa, to powinieneś miec program ASUS PROBE do monitorowania temperatury i napiec (na cd ze sterami, albo ze strony producenta) po takim teście 3d markiem, zobacz w asusprobe wykres napieć czy nie skacza za mocno i za wysoko/nisko.
Tu masz testy zasilaczy i jakie powinno sie mieć napiecie:
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zasilacze2003_2/strona–4.html
Teź maiłem r9550 sapphire :) rdzeń z 250MHz, spokojnie idzie na 400MHz, ale z pamieciami to ostroźnie:)
hej!!!
najpierw małe sprostowanie: sprawdzilem dokładnie – to tylko wentyl na karcie graficznej tak dziwnie sie zachowuje(sorki za pomyłkę)
dzieki za zainteresowanie problemem:)
ktury nadal jest:(
wydaje mi się źe pisałem ale... jak komp pracuje wszystko jest ok nie wiesza sie i nic dziwnego sie nie dzieje.(wentyle pracuje tak jak trzeba)a temperatury sa ok (procek 54, płyta 31, twardy 41 stopni C)napiecie 12 troche wysokie bo od 12.4 do 12.65V sie wacha ale zawsze tak było i wszystko było ok. nic na kompie nie jest podkręcone, czasami podkrecam karte ale bardzo niewiele około 10% zegar i pamięć(a z tego co czytałem to na tej karcie są o wiele większe moźliwości podkręcania)
obrotami na tej karcie nieda sie sterować( przynajmniej z poziomu BIOS lub Windows)sa stałe cały czas(teoretycznie)
problam zajebiście duźych:) obrotów jest tylko wtedy gdy komp jest wyłączony powyźej 4 godzin i puźniej prubuje sie go włączyć(to wentylator szaleje– pomaga ponowne naciśniecie START).
pozdrawiam
najpierw małe sprostowanie: sprawdzilem dokładnie – to tylko wentyl na karcie graficznej tak dziwnie sie zachowuje(sorki za pomyłkę)
dzieki za zainteresowanie problemem:)
ktury nadal jest:(
wydaje mi się źe pisałem ale... jak komp pracuje wszystko jest ok nie wiesza sie i nic dziwnego sie nie dzieje.(wentyle pracuje tak jak trzeba)a temperatury sa ok (procek 54, płyta 31, twardy 41 stopni C)napiecie 12 troche wysokie bo od 12.4 do 12.65V sie wacha ale zawsze tak było i wszystko było ok. nic na kompie nie jest podkręcone, czasami podkrecam karte ale bardzo niewiele około 10% zegar i pamięć(a z tego co czytałem to na tej karcie są o wiele większe moźliwości podkręcania)
obrotami na tej karcie nieda sie sterować( przynajmniej z poziomu BIOS lub Windows)sa stałe cały czas(teoretycznie)
problam zajebiście duźych:) obrotów jest tylko wtedy gdy komp jest wyłączony powyźej 4 godzin i puźniej prubuje sie go włączyć(to wentylator szaleje– pomaga ponowne naciśniecie START).
pozdrawiam
Sprawdź napiecia w zasilaczu +12V/+5V (jakimś programem, albo w biosie "Hardware monitor". Jeźeli ktoreś z napiec odbiega od normy np. zamiast 12V masz 12,9 lub wiecej to niestety wymiana zasilacza.
A moźe masz automatyczny regulator obrotów wentylatora?? Działa to tak, ze jest czujnik ciepla i jak np. sie nagrzeje procesor to poprostu słychać "pstryk" przekaźnika i wtedy wentylatory działaja na maxa. Gdy temperatura spadnie to sie wyąłczaja, zmieniaja obroty. Moźliwe wtedy, ze gdzieś w biosie mozna ustawic od jakiej temperatury wentylatory maja pracowac na pełnych obrotach. :)
Z tego co widac, to coś sie jeszcze mocno przegrzewa w kompie, moze swojego radeona 9550 za mocno podkreciles, dlatego sie wiesza... albo procesor?? Posprawdzaj dokładnie temperatury. Ostroźnie dotknj palcem pamięci karty graficznej czy nie sa gorace, moźe trzeba zainwestowac w lepsze chłodzenie? (sprawdź teź czy jest podobnie jak odkrecisz procek i karte).
A moźe masz automatyczny regulator obrotów wentylatora?? Działa to tak, ze jest czujnik ciepla i jak np. sie nagrzeje procesor to poprostu słychać "pstryk" przekaźnika i wtedy wentylatory działaja na maxa. Gdy temperatura spadnie to sie wyąłczaja, zmieniaja obroty. Moźliwe wtedy, ze gdzieś w biosie mozna ustawic od jakiej temperatury wentylatory maja pracowac na pełnych obrotach. :)
Z tego co widac, to coś sie jeszcze mocno przegrzewa w kompie, moze swojego radeona 9550 za mocno podkreciles, dlatego sie wiesza... albo procesor?? Posprawdzaj dokładnie temperatury. Ostroźnie dotknj palcem pamięci karty graficznej czy nie sa gorace, moźe trzeba zainwestowac w lepsze chłodzenie? (sprawdź teź czy jest podobnie jak odkrecisz procek i karte).
kurde czyszczenie nic nie pomogło!!!
wentyl nadal wariuje ( tzn: jak normalnie ma 3000 to przy tym dziwnym starcie ponad 10.000!!!) po 5 godzinach przerwy, a jak krutkie przerwy w przcy to jest ok.
co mam z tym zrobić???pomocy
wentyl nadal wariuje ( tzn: jak normalnie ma 3000 to przy tym dziwnym starcie ponad 10.000!!!) po 5 godzinach przerwy, a jak krutkie przerwy w przcy to jest ok.
co mam z tym zrobić???pomocy
To jest zakurzenie wentyla. Sam tak miałem raz na grafie, wystarczyło przeczyścić i teraz problem sie powtarza, ale nie będę czyścił – kupuję cichacza Arctic Coolinga
Komputer mocno zakurzony? Moźe wyczyszczenie pomoźe.
Zasilacz podmień, sporo takich spraw uzaleźniona od zasilacza jest.
Komputer mocno zakurzony? Moźe wyczyszczenie pomoźe.
Strona 1 / 1