Dziwna praca zasilacza
od kilku dni zaczal mi glosno pracowac zasilacz i jest to dosyc uciazliwe co to moze oznaczac czyzyby koniec zasilacza
Odpowiedzi: 20
dzieki adik 154 pomoglo zalalem olej uniwerslany i jest ok :D
no wyjmijmij ten korek i nalej tam oleju do maszyn. Moźesz zaryzykowac normalnego oleju roślinnego :wink: Mi na oleju roslinnym wentylator ciągnoł dobre 2 latka :mrgreen:
rozebralem zasilacz i poczyscilem z kurzy ale dalej jest tak samo,a odklejalem ta naklejke ale tam jest jakby jakis korek gumowy to co ja mam go oderwac i oleju nalac a wogle jaki to jest olej
gusioo:Te łopatki jakieś krzywe takie.
E tam, nie znasz się. Takowe są teraz bardzo modne :mrgreen:
Sorry! Nie mogłem się powstrzymać. :lol:
gusioo:Te łopatki jakieś krzywe takie.
iii tam :wink: to takie nowe rozwiązanie :lol:
Te łopatki jakieś krzywe takie.
Anathema:To arcydzieło Adik154 to w MS Paint zostało wykonane?! :lol:
no baaaa :D
zwróc uwagę na strzykawkę :P
To arcydzieło Adik154 to w MS Paint zostało wykonane?! :lol:
1. zdejmujesz pokrywe górną
2. wykręcasz wiatrak z srodka (4 śruby go trzymają)
3. Czyścisz całość z kurzy
4. odklejasz nalepkę z wentylatora
Z rysuneczku no kurna dumny jestem :P :P
2. wykręcasz wiatrak z srodka (4 śruby go trzymają)
3. Czyścisz całość z kurzy
4. odklejasz nalepkę z wentylatora
Z rysuneczku no kurna dumny jestem :P :P
Aby to zrobić porządnie naleźy odłączyć napięcie 230V od kompa,wyjąć zasilacz,rozkręcić i wyczyścic wentyl i odkurzyć środek zasilacza.
Ale moźesz równieź spróbować wyczyścić go od strony wentyla i nic nie rozkręcać.
Odkurzacz,patyczki do czyszcenia uszu i spirytus kosmetyczny lub zwykły,benzyna ekstrakcyjna i do pracy.
Moźliwe równieź źe czyszczenie nic nie da i trzeba wentyl wymienić na nowy.
Ale moźesz równieź spróbować wyczyścić go od strony wentyla i nic nie rozkręcać.
Odkurzacz,patyczki do czyszcenia uszu i spirytus kosmetyczny lub zwykły,benzyna ekstrakcyjna i do pracy.
Moźliwe równieź źe czyszczenie nic nie da i trzeba wentyl wymienić na nowy.
adik154 ale mam z zasilacza obudowe zdjac czy przez ten otwor dla wiatraka poczyscic tylko
Anathema:Oczywiście źe to co piszesz o zapasie mocy itp. uwaźam za słuszne JN ale nie zawsze ta moc którą ty proponujesz w zasilaczu ma sens. Takie jest moje zdanie.
ales sie chłopie uwzioł na te 400W.
Oczywiście źe to co piszesz o zapasie mocy itp. uwaźam za słuszne JN ale nie zawsze ta moc którą ty proponujesz w zasilaczu ma sens. Takie jest moje zdanie.
oki biore sie do roboty ale mam go wykreci zdjac obudowe zasilacza i wtedy go przeczyczyscic
Karli007:a wiec mam zasilacz:codegen 300w ,a chcialem dodac jeszcze ze ten zasilacz raz bardzo glosno raz normalnie pracuje o co chodzi??
to najwiekszy bubel jaki tylko moze być. i moze wreszcie dotrze do ciebie zebys sobie wentylator przeczyscił :?
a wiec mam zasilacz:codegen 300w ,a chcialem dodac jeszcze ze ten zasilacz raz bardzo glosno raz normalnie pracuje o co chodzi??
Anathema:Ale dlaczego akurat 400 Watt?! Nie pojmuję tego. Jak bym miał kompa np. z Pentium II na pokładzie to teź musiałbym kupić czterysetkę? Przecieź takie podejście nie ma sensu!!
No to weź pod uwagę co napisałem wcześniej – zasilacz ma być mocniejszy niź masz teraz i oczywiście nie biorę takich kompów jak napisałeś pod uwagę.
Zasilacz musi mieć zapas mocy, a jak Ci się zachce rozbudowywać kompa, a dodatkowo lubisz coś podkręcić lub modernizować(ulepszać).
Dodatkowo naleźy dodać źe w sprzedaźy w sklepach są juź praktycznie zasilacze 350 W wzwyź,więc w czym problem.
Oczywiście zostaje jeszcze rynek wtórny i zawsze moźna kupić zasilacz 230/250 W do starego kompa.
Widać źe mamy inny punkt widzenia na ten temat,ale częściowo masz rację.
I na koniec jak kupisz porządny i firmowy zasilacz,moźesz go później wykorzystać w innym kompie i będzie Ci słuźył duźo lat.
Poczytaj
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=mocne_zasilacze&jedna_strona=1
a gdzie mam sprawdzic jaki mam zasilacz ilu watowy
Na tabliczce znamionowej zasilacza,jest podany model i moc zasilacza,nieraz zasilacz trzeba odkręcić i spisać dane lub zobacz moźe pisze w dokumentach kompa.
Anathema:Ale dlaczego akurat 400 Watt?! Nie pojmuję tego. Jak bym miał kompa np. z Pentium II na pokładzie to teź musiałbym kupić czterysetkę? Przecieź takie podejście nie ma sensu!!
No to weź pod uwagę co napisałem wcześniej – zasilacz ma być mocniejszy niź masz teraz i oczywiście nie biorę takich kompów jak napisałeś pod uwagę.
Zasilacz musi mieć zapas mocy, a jak Ci się zachce rozbudowywać kompa, a dodatkowo lubisz coś podkręcić lub modernizować(ulepszać).
Dodatkowo naleźy dodać źe w sprzedaźy w sklepach są juź praktycznie zasilacze 350 W wzwyź,więc w czym problem.
Oczywiście zostaje jeszcze rynek wtórny i zawsze moźna kupić zasilacz 230/250 W do starego kompa.
Widać źe mamy inny punkt widzenia na ten temat,ale częściowo masz rację.
I na koniec jak kupisz porządny i firmowy zasilacz,moźesz go później wykorzystać w innym kompie i będzie Ci słuźył duźo lat.
Poczytaj
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=mocne_zasilacze&jedna_strona=1
a gdzie mam sprawdzic jaki mam zasilacz ilu watowy
Na tabliczce znamionowej zasilacza,jest podany model i moc zasilacza,nieraz zasilacz trzeba odkręcić i spisać dane lub zobacz moźe pisze w dokumentach kompa.
a gdzie mam sprawdzic jaki mam zasilacz ilu watowy??