Dziwna defragmentacja???
Zdefragmentowalem swoj dysk na win xp pro. Perfectdiskiem firmy raxco ktory w opinii wielu jest najlepszym tego typu programem dla win xp ponoc rekomendowanym przez sam microsoft. cała oeracja była stosunkowo szybka i powiodla sie... ale postanowilem dla sprawdzenia przeanalizowac "C" systemowym defragmentatorem a tu niespodzianka... pokazuje mi ze wolumin jest dosc mocno pofragmentowny (13% kiedy przed defragmentacja "PD" bylo zaledwie kilka) i nalezy go defragmentowac. O CO CHODZI??? KTO WIE PROSZE O PODPOWIEDZ.
Odpowiedzi: 8
a i owszem robi defragmentację ale szatkuje dysk/partycję na przemian plikami i wolną przestrzenią. Tak to szybko się znowu pofragmentuje.
Ja tam uzywam O&O Defrag który ma bardzo fajne tryby jak "SPACE" – grupuje pliki na początku partycji a wolne miejsce na końcu; "Access" – najczęściej uźywane pliki idą na początek; "Modified" – ostatnio modyfikowane/zapisywane pliki idą na koniec; oraz "Stealth" która zajmuje najmniej czasu i pamięci i działa tak jak w systemowym defragmentatorze.
Ja tam uzywam O&O Defrag który ma bardzo fajne tryby jak "SPACE" – grupuje pliki na początku partycji a wolne miejsce na końcu; "Access" – najczęściej uźywane pliki idą na początek; "Modified" – ostatnio modyfikowane/zapisywane pliki idą na koniec; oraz "Stealth" która zajmuje najmniej czasu i pamięci i działa tak jak w systemowym defragmentatorze.
Gość:Uzywam PD pod 2003 i jest OK. Ale wyrobilem juz sobie odpowiednią technike defragmentacji:
najpierw systemowym defragiem
a pozniej PD, ktory poprawi pliki systemowe :).
he...tez mam taka technike tylko ze potem NostonSystemWorksem 2004 robie :)
Mój sposób na optymalną defragmentację :
Najpierw robię porządek na HDD z zbędnych smieci, potem ScanDisk a dopiero potem defragmentacja i nie ma tutaj znaczenia czy wykonuje defrag za pomocą systemowego narzędzia czy innego softu.
Często wykonywana defragmetacja zmniejsza wynikowy stopień fragmetacji.
Najpierw robię porządek na HDD z zbędnych smieci, potem ScanDisk a dopiero potem defragmentacja i nie ma tutaj znaczenia czy wykonuje defrag za pomocą systemowego narzędzia czy innego softu.
Często wykonywana defragmetacja zmniejsza wynikowy stopień fragmetacji.
Rebe:ciaki:Moźe to dla nie których będzie świętokradztwem to co tu zaraz napisze ale najlepszym programem defragmtującym dla samego xp jest ten który jest tam zawarty.
Moźe Cię to pocieszy, ale.......... nie jesteś odosbniony w tym odczuciu.
Mój wujek mawia: "Jak jest dobrze to po co zmieniać". On jedzie na domyślnej defragmentacji i wszystko jest OK a ja zawsze uźywam coś bardziej zaawansowanego i często trafiam w goowno. Juź się sparzyłem Perfectdisk'iem, i od tego czasu defrag systemowym
ciaki:Moźe to dla nie których będzie świętokradztwem to co tu zaraz napisze ale najlepszym programem defragmtującym dla samego xp jest ten który jest tam zawarty.
Moźe Cię to pocieszy, ale.......... nie jesteś odosbniony w tym odczuciu.
Moźe to dla nie których będzie świętokradztwem to co tu zaraz napisze ale najlepszym programem defragmtującym dla samego xp jest ten który jest tam zawarty.
Uzywam PD pod 2003 i jest OK. Ale wyrobilem juz sobie odpowiednią technike defragmentacji:
Hmm... Moźe jakieś inne techniki i mimo, źe defragmentator systemowy pokazuje tak wysoki poziom fragmentacji, to jest lepiej. Teraz pytanie – odczułeś poprawę, np w szybkości zamykania i otwierania systemu :?:
Strona 1 / 1