Dziwna awaria plyty glownej – brak napiecia do napedow

witam wczoraj cos zdechlo mi w plycie glownej a mianowice nie ma napiecia na napedy hdd,cd nie jest tpo wina zasialacza bo inny zasialcz tez nie podaje napiecia na napedy ,czasem napiecie pojawialo sie jak cos pogrzebalem w tym sztruclu teraz uzywam innej plyty glownej i zasialcze sa na 100% ok jak to jest z zasialczem jak sie uruchomi to podaje napiecie na napedy czy to plyta daje jakis sygnal do zasialcza zeby podal napeicie na napedy pozatym plyta dziala procek wykrywany poprawnie ,ram poprawnie bios dziala tylko te cholerne napiecia .......da sie cos z tym zrobic :?:

plyta jak w opisie

pozdro

Odpowiedzi: 7

Seeker – teź sobie powróźę – nie mobo, a taśmy. Choć cały czas ten kontroler mi po głowie chodzi.
Rebe
Dodano
21.10.2005 09:02:46
Rysiek80:
,czasem napiecie pojawialo sie jak cos pogrzebalem w tym sztruclu

W czym???? :shock:
W zaislaniu typu ATX płyta startuje na zasadzie podania/zmiany stanów logicznych na zasilacz. Napięcia na molexach mozna przecieź zmierzyć, poza tym po uruchomieniu jeśli jeźdzą szuflady to nap. na bank jest.
Ten sztrucel mnie frapuje ,(lubię takie neologizmy) i jeśli to prawda źe po poruszaniu tym sztruclem –czymkolwiek by to nie było – jest ok to świadczy to na przerwie/pękniętych ścieźkach drukowanych na MoBo.
Seeker
Dodano
21.10.2005 07:21:00
Płyta ma coś wspólnego – wyłącza zasilacz .
bor
Dodano
21.10.2005 00:57:05
ok plyta juz dziala poruszalem wszystkimi zworkami i przelacznikami mozlwie ze gdzies cos sie niestykalo jestem nadla przekonanmy ze plyta ma cos wspolnego z napieciem na napedach
Rysiek80
Dodano
21.10.2005 00:02:34
Płyta główna nie steruje zasilaniem napędów. Sprawdzałeś działanie napędów bez podłączonych taśm sygnałowych? (tylko podlączone wtyczki zasilające)
spiderko
Dodano
20.10.2005 16:49:56
tak poniewaz ani hdd ani cd–rom nie maja napiecia (hdd nie startuje)albo maja ale tylko 1 a powinny byc dwa 5 i 12 V, zasilanie kieszeni dziala (dioda sie swieci ale hdd nie startuje) stary popsuty cd–rom rowniez cos tam sie kontrolka pali ale ani nie ruszy ani nie otwiera sie
Rysiek80
Dodano
20.10.2005 14:11:50
A jesteś pewien, źe to napięcia, a nie kontrolery IDE ?
Rebe
Dodano
20.10.2005 13:43:24
Rysiek80
Dodano:
20.10.2005 13:13:20
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1