Dysk
Witam
Kupiłem sobie nowy dysk twardy WD WD1600JS 160GB SATA II i nie wiem jak go mam podłączyć... tzn wiedziałbym, gdyby moje złącze na taśmie IDE nie było szersze i zupełnie róźnie od wyjścia w dysku. Ktoś mi doradzi co mam zrobić? Płyta Gigabyte GA7N400 Pro 2, z góry dzięki.
Kupiłem sobie nowy dysk twardy WD WD1600JS 160GB SATA II i nie wiem jak go mam podłączyć... tzn wiedziałbym, gdyby moje złącze na taśmie IDE nie było szersze i zupełnie róźnie od wyjścia w dysku. Ktoś mi doradzi co mam zrobić? Płyta Gigabyte GA7N400 Pro 2, z góry dzięki.
Odpowiedzi: 8
Ok chyba znalazłem.
Silicon Image 3112 / 3512 SATA Driver (Preinstall driver, press F6 during Windows* setup to read from floppy)
To chyba to?
Silicon Image 3112 / 3512 SATA Driver (Preinstall driver, press F6 during Windows* setup to read from floppy)
To chyba to?
Tylko za bardzo nie wiem co ściągać, bo instalowałem wszystkie sterowniki z płyty i w winie nie widzi mi dysku :/.
To moźe spróbuj sciągnąć ze strony producenta lub jeśli są to skopiować z płyty na dyskietke.
Próbowałem :(. Ale pisze, źe wymaga dyskietki, która była dołączona do płyty głównej, a ja mam tylko płytę CD.
Witam
Musisz zainstalować sobie sterowniki. Podczas instalacji windowsa Xp trzeba wybrać F6 i je zainstalować.
Musisz zainstalować sobie sterowniki. Podczas instalacji windowsa Xp trzeba wybrać F6 i je zainstalować.
Mam kolejny problem... SATARaid startujący zaraz po biosie wykrywa mi ten dysk, szkoda tylko, źe tylko on. Nie było go ani gdy instalowałem na nowo wina w instalatorze, ani teraz w winie. Wszystko dobrze podłączyłem, ktoś wie o co chodzi?:|
Ale jestem głupi... Pokopałem w necie, popytałem kumpli, poszukałem w pudełku z płytą i znalazłem kabrlki SATA... przepraszam za zamieszanie :).
Kupiles dysk jak sama nazwa wskazuje S–ATA, stary dysk to P–ATA podpinany do kontrolera IDE. Na plycie powinienes poszukac zlacz S–ATA dla nowego dysku, oraz wypozazyc sie w specjalny kabel SATA, bardzo waski, nie dzielony na pojedyncze zyly. Zlacza S–ATA na tej plycie powinny znajdowac sie w dolnym prawym rogu. Instrukcja od plyty w dlon i czytac, tam wszystko jest napisane i pokazane.
Strona 1 / 1