Dysk z 8MB cache, czy moze wiekszy z 2MB cache???
Mam problem. Chce kupic dysk HDD. Mam na oku 2 modele Segate. Jeden ma 120GB i 8MB cache, 2 zas ma 160GB i 2MB cache. Oba sa prawie w tej samej cenie. Teraz tylko, ktory z nich wybrac. Jaki wplyw ma 8MB cache na wydajnosc? Warto zamieniec te 8MB na dodatkowe 40GB? Jakie jest wasze zdane na ten temat? Pytam bo nigdy nie mialem okazji porownac dysku z 8MB cache i 2MB.
Prosze o pomoc.
Mariusz.
Prosze o pomoc.
Mariusz.
Odpowiedzi: 17
d.m4@wp.pl:dobra sorki z ta moja grafika był bład ona ma 128 bit ale GF 6800GT te wyzsze modele posiadaja procesor graficzny 256 bit
Procesory graficzne te karty mają 256bitowe, róźnice "bitowe" występują jedynie w szynie pamięci, 128bit w GF6200–>GF6600GT, 256bit w GF6800LE–>GF6800Ultra.
mst14 nie wiem jak długo masz system zainstalowany, ale podejrzewam źe jest juź trochę zamulony. Polecam zainteresować się optymalizacją systemu, np. tutaj masz parę cennych wskazówek.
Jezeli chodzi o dyski ATA to rzeczywiście samsung 120Gb jest najlepszym wyborem. Gratuluje przemyślanego zakupu.
Dzieki za link.
Kupilem juz dysk. Ma 8Mb cache tak jak doradzala wiekszosc. Jest super. Wspomne tylko, ze to Samsung 120GB ATA. Wszedzie taki mi polecali. Wahalem sie pomiedzi Segate a Samsungiem. Nie wiem czy dobrze zrobilem, ale juz za pozno. Jak narazie chodzi SUPER.
Pozdrawiam.
Kupilem juz dysk. Ma 8Mb cache tak jak doradzala wiekszosc. Jest super. Wspomne tylko, ze to Samsung 120GB ATA. Wszedzie taki mi polecali. Wahalem sie pomiedzi Segate a Samsungiem. Nie wiem czy dobrze zrobilem, ale juz za pozno. Jak narazie chodzi SUPER.
Pozdrawiam.
do testowania Hdd
HDDlife http://www.hddlife.com/
HDDlife http://www.hddlife.com/
Nie chodzilo mi o to, ze przez dysk mi wychodzi z gry, tylko o czas jaki musi uplunac zanim po zamknieciu gry pokaze sie pulpit. Trwa to koszmarnie dlugo na tym IBM–ie. Mysle, ze cos z nim moze byc nie tak, ze tak wolno chodzi. Wprawdzie jest stary, ale kiedys bylo chyba lepiej. Moze to wina jego wieku. Nie wiem. Slyszalem tez, ze moze miec uszkodzony kontroler. Znacie moze jakis program do testowania HDD? Jesli tak to poprosilbym o link lub nazwe. Napisze wtedy jaka ma predkosc i sami ocenicie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
no to tak zgadzam sie ze gf 6600 nie maja 256 bitów a juz napisałem ze z ta moja grafika był bład
d.m4@wp.pl:GF 6800GT te wyzsze modele posiadaja procesor graficzny 256 bit
zgadzam sie, GF6800 juz maja 256 bit a co dopiero wersje GT, ale ja mowilem wczesniej o GF6600GT
edit. heh, nie zrozumialem twojego sarkazmu d.m4@wp.pl
btw. FDD ^^ taki szczegol a wielu uratowal wrecz zycie
Lucky:
btw mst14, to ze Ci wychodzi z gry, to nie znaczy ze to wina dysku ;| dysk to chyba ostatnia rzecz ktora moze wplywac na stabilnosc tak bardzo zeby sie gry wylaczaly
czy ja wiem czy to ostatnia rzecz.. :? Dla przykładu jeśli masz bady to gra Ci nie bedzie chodzila :?
Ostatnią rzeczą jest FDD 8) :lol: :wink:
dobra sorki z ta moja grafika był bład ona ma 128 bit ale GF 6800GT te wyzsze modele posiadaja procesor graficzny 256 bit
hmm, od kiedy to gf 6200 maja szyne 256bitowa skoro nawet GF6600GT nie maja szyny 256bitowej ;| chyba pomyłka | no i jak sie sapac to jeszcze po co ludzie mowicie 512mb RAM Kingstone? sama marka nie 'robi' z waszego ramu jakiegos lepszego od NoName, tu chodzi o timingi wiec jesli sie nie bawiles to rownie dobrze mozesz powiedziec ze masz 512mb RAM ten 'Kingstone" jest tu absolutnie nie potrzebny, chyba ze masz jakies Hyper–X, ale obstawiam ze twoj ram ma 3 cykled.m4@wp.pl:grafika :Sprakle GF 6200 8X 128 MB 256 bit
btw mst14, to ze Ci wychodzi z gry, to nie znaczy ze to wina dysku ;| dysk to chyba ostatnia rzecz ktora moze wplywac na stabilnosc tak bardzo zeby sie gry wylaczaly
Czyli z tego co mowicie warto jednak kupic dysk z 8mb cache. Chyba tak zrobie. Moim zdaniem producent nie na darmo wstawil dodatkowa pamiec podreczna dla dysku. Musi ona w mniejszym lub wiekszym stopniu wplywac na wydajnosc. Swojego dysku mam juz dosc. Z gry wychodzi 2 min. Szok. Zapewne ma tez na to wplyw troche mala ilosc ramu. Ale... To musi poczekac.
jezeli chodzi ci o model Seagate St3120026A NCQ to polecam go jak najbardziej ma go i poprostu wymiata a mój config to :Amd Sempron 3000+ (socket A), płyta głowna Gigabyte GA–7NNXP , 512 mb ram kingston , grafika :Sprakle GF 6200 8X 128 MB 256 bit ,lite–on 1633S no i dysk jak juz wspomniałem :D
masz całkiem przyzwoitego kompa :) i dlatego polecałbym dysk z 8–megowym cache`m 8)
Moja konfiguracja to plyta ECS K7S5A PRO, 256 MB ram, Athlon 2000+, GF4 MX440, obecnie dysk IBM 15GB 7200obr (strasznie wolny) i Segate 12GB (jeszcze wolniejszy) – jako dysk dodatkowy.
Oczywiscie planuje rozbudowe komputera. Zaczynam od dysku, bo na tym nie da sie pracowac. Halasuje tylko i nic wiecej. Cala jego wydajnosc polega na robieniu zamieszania w obudowie.
Pozdrawiam.
Mariusz.
Oczywiscie planuje rozbudowe komputera. Zaczynam od dysku, bo na tym nie da sie pracowac. Halasuje tylko i nic wiecej. Cala jego wydajnosc polega na robieniu zamieszania w obudowie.
Pozdrawiam.
Mariusz.
najlepiej napisz jaką masz konfigurację kompa :)
To ma byc dysk systemowy z win XP, antywirusem i firewallem + pare programow pracujacych w tle. Zalezy mi na szybkosci odczytu danych (zapisywanie, otwieranie). Predkosc kopiowania pomiedzy partycjami nie jest tak istotna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dodam jeszcze:
jeźeli będziesz stawiał XP (do tego dojedzie AVir itp które obciąźają HDD) na tym dysku to wybierz 8MB, bardziej wydajny.
Jeźeli to ma być dysk przeznaczony dla magazynowania: MP3, Filmy to wybierz 2MB
jeźeli będziesz stawiał XP (do tego dojedzie AVir itp które obciąźają HDD) na tym dysku to wybierz 8MB, bardziej wydajny.
Jeźeli to ma być dysk przeznaczony dla magazynowania: MP3, Filmy to wybierz 2MB
Strona 1 / 1