Dysk WDC 160gb PROBELM !!! POMOCY, bo trace juz wlosy!!!

[jezeli byl juz takiproblem to sorki ale szukalem i nie widzialem takie poblemu]

Nie wiem co sie stalo z moim dyskiem.

Dziala do czasu, gdy bawilem sie Partition Magic. Zmiejszalem wielkosc dysku. Wszystko dzialalo poprawnie.
Ale po kilku dniach wszystko sie sypnelo. Tak ze nie moglem uruchomic kompa.
Bawilem sie oprogramowanie producenta ale nie wiem czy to ten program, ale stalo sie tak ze teraz nie mam dysku 160 gb ale 33gb. To mala roznica.
Wczesniej zrobilem kopie wszystkiego, teraz chcialem usunac wszystkie partycje i tak zrobilem, ale nadale max dysku to 33gb.
Nie wiem co robic. (dysk jest na gwarancji ale ja musze miec sprawnego kompa do pon.)

Dysk to WDC 160GB.

Prosze o pomoc. Jezeli mam cos podac to proscie.(jezeli chodzi o moj dysk)

PS chcialem podlaczy go do innego kompa ale system wtedy nie che z nim wystartowac, chyba jest niebieski ekran ale nie wiem co tam jest bo szybko sie restartuje.

Odpowiedzi: 7

Ja tez tak mysle ze to moze byc wina dysku.

Robielm terazjednym programem diagnostyke calego dysku a raczej tych 33 gb i wykrylo mi kilka Badow.

Jutro ide do servisu :).
fr0g
Dodano
22.01.2006 15:00:31
ja terz mialem problem Nagle z dysku 160 GB zrobilo MI sie 142 GB nic nei dalo sie zrobic jestem zawansowanym urzytkowniuem dalem na serwis I dali mi nowy I hodzi zycze podowdzenia

czesto Wd tak mają Ale niekture Są zajebiste Zalrzy od szczescia JA jurz wymienialem 160 GB z 4x A teraz mi Dali Taki ze hodzi jKA buiza nie slyhac go wcale I nic się z nim nie dzieje
Lukban95
Dodano
22.01.2006 14:42:49
Jest to jedyny dysk.

Jest to teraz dysk bez partycji. I bios go widzi jako 35 gb dysk. W biosie jest ustawiony na auto wykrywanie.

Jezeli ktos wie jak mozna za pomoca programu WDC zmienic te ustawienia prosze o podpowiedz.
Bo ja moze cos tam zmienilem ale nie wiem kiedy i jak.!!!

PS:

Gdy wlaczylem teraz WD Data Lifeguard Tools wyskakuje komunikat:

Blank Hard Drive

The following drive is not set up for use in you system.

Drive model: BIOS drive (80 hex) 33.8 GBYTES

Would you like to prparethis drive for use in you system?

YES NO

Jezeli dobrze to rozumiem dzieje sie tak bo nie ma partycji na dysku.

Ale kiedy zrobie partycje i chce za pomoca tego programu wejsc w opcje:

Utilities–>Set Hard DriveSize–> jest kolejny blad.:

The set disk size commandcannot be executed and is not necessary for this drive since it is attached to an additional controller.
fr0g
Dodano
22.01.2006 11:21:34
Do uwag jak wyźej dodam jeszcze jedną – czy jest to drugi dysk w kompie czy teź jedyny ?
Tutaj jest link do strony producenta z narzędziami dla dysków http://support.wdc.com/download/index.asp?cxml=n&pid=4 .
Ja osobiście instalowałem nowy dysk przy pomocy dyskietki ze strony producenta a dopiero potem "bawiłem" się programem Partition Magic.
HaJot46
Dodano
21.01.2006 23:32:33
Te 33GB wykrywa system czy BIOS ? FAT32 czy NTFS ?
EL NINO
Dodano
21.01.2006 22:39:29
Co do zworek to jak to zmienic...

A co do pogramow to moze jasniej.

Bawilem sie PM,zmienilem wielkosc partycji. I dodalem ja do innej partycji.

Kilka dni po tym. Polecial mi system.

Teraz dorwalem Cd Hiren's Boot CD v7.4 i z kategorii:

Disk Partition Tools & Hard Disk Tools uruchamialem prawie wszystkiporgramy takze juz nie wiem w ktory to mogl byc.

Ale napewno to Norton Disk Doctor &Editor 2002, Paragon Partition Manager, The Partition Resizer.

Oraz pogramami WDC Data Lifeguard Tools
fr0g
Dodano
21.01.2006 19:40:09
Niby duźo napisałes, ale z tego źe się czymś "bawiłeś" za wiele nei wynika.
Z opisu wygląda, źe i jakąś zworką mogłeś isę bawić – ograniczenie pojemności do 32GB, choć moźe i z poziomu narzędzi producenta taką zmianę wprowadzić moźna, ale tego nei psrawdzę, bo nie mam Caviara pod ręką.
Najprościej – sprawdź zworkowanie dysku, a potem opcje tego co producent w programie dał.

PS.
Ciut precyzji w opisach , bowiem
bawilem sie Partition Magic. Zmiejszalem wielkosc dysku
tego,jako skutku działania PM to jakoś sobie wyobrazić nie potrafię – zmienić rozmiar partycji to i owszem.
Rebe
Dodano
21.01.2006 19:30:13
fr0g
Dodano:
21.01.2006 19:15:44
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1