dysk WD2500JB problem
Witam,kupilem taki dysk jak w opisie,podpiąłem go do kompa i działał idealnie jako drugi dysk do czasu gdy chciałem na nim zainstalowac winxp. Otóź instalacja przebiega pomyślnie do momentu pierwszego resetowania tuź po skopiowaniu plików instalacyjnych. Po restarcie instalacja nie chce ruszyc z dysku, komp sie zawiesza. Próbowałem podpinac go w niajróźniejszy sposób.
Oto specyfikacja mojego kompa:
proc: athlon 2600
płyta gł: asus a7n8x–e deluxe
512mb ram
radeon 9600xt
Proszę o jakieś wskazówki.z góry wielkie dzięki
Oto specyfikacja mojego kompa:
proc: athlon 2600
płyta gł: asus a7n8x–e deluxe
512mb ram
radeon 9600xt
Proszę o jakieś wskazówki.z góry wielkie dzięki
Odpowiedzi: 6
doszedłem juź do sedna sprawy: dysk domyślnie miał ustawione CHS , po przestawieniu na LBA wszystko poszło gładko
ok, tak zrobie,dzieki
dysk jak master to ma być na końcu taśmy;tak masz ?
CD jak slave ma być podłączony na środku taśmy
a co w biosie? najlepiej to podłącz dysk i CD jak napisałem ,a później restet CMOS lub wyciągnij baterię na chwilę
CD jak slave ma być podłączony na środku taśmy
a co w biosie? najlepiej to podłącz dysk i CD jak napisałem ,a później restet CMOS lub wyciągnij baterię na chwilę
dysk–pierwsza tasma, zworka na master
cd – druga taśma, zworka na slave
tylko w ten sposób oba napedy działają razem...
cd – druga taśma, zworka na slave
tylko w ten sposób oba napedy działają razem...
Do Biosu zerknąłeś ? Jak tam jest poustawiane wszystko? Boot z tego dysku jako pierwszego? (nie chodzi mi tu o główne ustawienie tam gdzie Floppy,CDRoom itd)
Zworki na dysku zgodnie z podłączeniem na taśmie ?
Zworki na dysku zgodnie z podłączeniem na taśmie ?
hmmmm...
Wiem źe nie zawsze system wykryje duźy dysk. Utworzyłem na nim partycje 20 gb a pozostałą pojemnośc zostawiłem nieulokowaną. Problem się nie zmienił :/
Nie chodzi mi o to źe wykrywa mi mniejszy dysk niź jest naprawdę tylko o to, źe instalacja nie chce ruszyc dalej, nawet nie wyskakuje ekran źe brak zainstalowanego systemu. Z cd komp bootuje normalnie, a z dysku nie :/
Po takiej próbie instalacji podłaczyłem ten dysk do kompa z systemem i są wszystkie pliki potrzebne do instalacji, więc czemu to nie chce wystartowac?
Wiem źe nie zawsze system wykryje duźy dysk. Utworzyłem na nim partycje 20 gb a pozostałą pojemnośc zostawiłem nieulokowaną. Problem się nie zmienił :/
Nie chodzi mi o to źe wykrywa mi mniejszy dysk niź jest naprawdę tylko o to, źe instalacja nie chce ruszyc dalej, nawet nie wyskakuje ekran źe brak zainstalowanego systemu. Z cd komp bootuje normalnie, a z dysku nie :/
Po takiej próbie instalacji podłaczyłem ten dysk do kompa z systemem i są wszystkie pliki potrzebne do instalacji, więc czemu to nie chce wystartowac?
Strona 1 / 1