dysk tylko w 98?
Witam. Wczesniej opisywalem juz źe mam dysk 10Gb i nie widzi mi go win 98 ale widzi mi go xp.Po zalozeniu i zdjeciu partycji ten probelem zniknal.Oddalem dysk koledze i zdawalo sie ze juz bedzie wszystko ok ; kolega zainstalowal na nim win98 sprawdzil scandiskiem i zadnych problemow nie dalo sie zauwazyc.Postanowil jednak zainstalowac win 2000.I nagle w ktoryms momencie komenda: Zainsalowanie systemu win 2000 na tym dysku jest niemozliwe gdyz jest on uszkodzony. Tak samo bylo wczesniej jak probowal zainstalowac XP.Taki sam komunikat!! Kiedy uruchomil kompa ponowne zobaczyliśmy nic innego jak tylko czarny ekran bez zadne komendy w stylu brak gotowosci dysku itd mimo iz ustawilismy zeby komp uruchamial sie cdromu.Na kompie moim przynajmniej uruchamiala sie instalacja win98.U niego zas ten dysk widzial tylko bios.Wiec zdjąłem partycje i załoźylem ja od nowa.Po tym jego komp (celeron 333 – Abit ZX 440) zaczął widzieć tą partycje i pozwolil zainstalowac Win98.Moze mi ktos powiedziec czemu ten dysk nie nie chce zainstalowac zadnego innego systemu oprócz win 98? Sorry za tak dlugie wypracowanie ;))
Odpowiedzi: 7
Juz po zadaniu pytania mialem cały czas komunikat
o nie spójności dysku c (win98) i nie mogłem wyłączyć
systemu bez resetu tak źe w nocy zrobiłem format
C (win 98)teraz jak narazie jest dobrze
Nie lubię formatować , ale nie raz nie da się uciec
Pozdrawiam
o nie spójności dysku c (win98) i nie mogłem wyłączyć
systemu bez resetu tak źe w nocy zrobiłem format
C (win 98)teraz jak narazie jest dobrze
Nie lubię formatować , ale nie raz nie da się uciec
Pozdrawiam
jak sie uparles na formatowanie to Twoja sprawa ale znajac zycie pewnie chcesz tylko zainstalowac od nowa win98.Nie musisz formatowac dysku aby to zrobic. A jesli chodzi o odp na twoje pytanie to mozesz tak zrobic
A czy mogę zrobić tak.mam dysk 120 i dwa systemy
Win 98 i XP.I czy prosto z płyty instalacyjnej Win 98
sformatuje i zainstaluje 98 czy muszę z dyskietki
zacząć formatowanie i instalację
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A czy mogę zrobić tak.mam dysk 120 i dwa systemy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Te sposoby juz dawno wyprobowalem. Zakaladanie i formatowanie partycji oraz zmiana fat32 na ntfs nic nie daje
Trochę namieszałeś z tym co, Ci chodzi a co nie. Myślę, źe najlepiej byłoby, sformatować dysk z DOS–a, a następnie załoźyć partycję FDISK–iem, to starre sposoby ale jak zawsze to co stare, jeszcze najlepiej się sprawdza. Najpierw spróbuj z FAT32 a potem z NTFS, powinno być OK.
nie wiem czy coś pomoge ale jest programik hdd regenerator który w duzym stopniu leczy dysk oraz moze bedzie miało znaczenie jak stworzysz partycje np w NTFS która jest przystosowana do xp ,2000
Strona 1 / 1